ПУТИНОВ НАЈВЕЋИ „ПОХОД“: Креће у Централну Азију!

PUTINOV NAJVEĆI „POHOD“: Kreće u Centralnu Aziju!

6 februara 2017

putin-1-si-34

Ovog meseca ruski predsednik Vladimir Putin imaće turneju po zemljama Centralne Azije. On će posetiti Tadžikistan i Kirgiziju, a moguće i Kazahstan i Uzbekistan. Sa svakom od tih zemalja Moskva pokušava da održi bliske političke i ekonomske veze, ali sa svakom od njih ostaju i nerešena pitanja.

Ukoliko Putin poseti sve četiri prestonice ovih bivših sovjetskih republika, to će biti najveća turneja ruskog predsednika u regionu za poslednjih nekoliko godina.

Kremlj je potvrdio da će Putin ovog meseca posetiti Tadžikistan i Kirgiziju, a ruski eksperti kažu da ta poseta nije slučajna, jer se te dve države graniče sa Avganistanom, i u njima trenutno raste opasnost od ekstremizma i terorizma.

Očekuje se da će tokom Putinove posete Dušanbeu najviše pažnje biti posvećeno ovom bezbednosnom pitanju, pošto su praktično rešena sva najvažnija ekonomska i politička pitanja između Rusije i Tadžikistana, mada eksperti dodaju da i na tom planu postoje pitanja koja će biti razmatrana.

Ekspert dodaje da neće samo problemi Evroazijske ekonomske unije biti na dnevnom redu već da će se razmatrati i pad trgovinske razmene, i šta po tom pitanju činiti.

Kirgiski lider Almazbek Atambajev jesenas je preživeo infarkt, i namerava da se u skorije vreme povuče sa mesta predsednika zemlje, posle sedam godina predsednikovanja.

Predsednički izbori su planirani za jesen, ali njegov odlazak otvara brojna pitanja, kao što su razvoj političke, ekonomske i bezbednosne situacije, kao i pitanje opstanka ruske baze u toj zemlji, s obzirom na to da postoji određeni broj opozicionara koji se protive ruskom prisustvu u Kirgiziji, pa čak traže i zatvaranje baze.

Tadžikistan je najrizičnija zemlja Centralne Azije kada je reč o terorističkoj pretnji — smatra se područjem na kom se pojačano regrutuju borci za terorističku organizaciju Islamska država, a takođe postoji i opasnost „prelivanja“ terorista iz Avganistana u Tadžikistan i Kirgiziju, što dovodi do napetosti na južnim granicama država-članica Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB), kao i direktne pretnje destabilizacijom u tom regionu.

Trebalo bi podsetiti i da se u Tadžikistanu nalazi najveća baza ruske vojske u inostranstvu, koja broji 7.500 vojnika. Glavni zadatak tamošnjih jedinica je da spreče ulazak radikalnih islamista iz susednog Avganistana.

Inače, Tadžikistan i Kirgizija su članice ODKB-a, vojno-političkog i bezbednosnog saveza čija je okosnica Rusija, a koji još čine i Belorusija, Jermenija i Kazahstan, pa se očekuje da će i saradnja u okviru ovog saveza biti jedna od tema tokom Putinove posete.

Što se tiče Putinove posete Kazahstanu i Uzbekistanu one još nisu potvrđene, ali ruski mediji navode da su moguće.

Sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim Putin često kontaktira — u poslednjih godinu dana lideri dveju zemalja su se sreli šest puta, a osam puta su razgovarali telefonom.

Nazarbajev je pozvao Putina da poseti Alma Atu i povodom otvaranja zimske Univerzijade, koja se održava od 28. januara do 8. februara. Na otvaranje te sportske manifestacije Putin nije stigao, ali ruski mediji pretpostavljaju da bi mogao da ode na zatvaranje ili do kraja meseca.

S druge strane, u Uzbekistanu su krajem prošle godine održani prevremeni predsednički izbori, organizovani tri meseca posle smrti „besmrtnog“ predsednika Islama Karimova.

Odmah posle proglašenja rezultata izbora Putin je novoizabranog predsednika te zemlje Šavkata Mirzijojeva pozvao da poseti Moskvu. U Kremlju su rekli da će do susreta dva lidera doći u naredna dva-tri meseca, ali nisu precizirali gde će se sastati.

Analitičari podsećaju da se prva poseta izabranog lidera bilo koje zemlje posmatra kao simbol glavnih prioriteta u međunarodnoj areni i da je vrlo moguće da će predsednik Uzbekistana prvo posetiti Moskvu. S druge strane, dodaju eksperti, ruski predsednik posetiće Dušanbe i Biškek, pa bi bilo logično i da ga pozovu u Taškent.

„Centralnoazijski region je oduvek bio jedan od prioriteta za Rusiju, ali je postao još aktuelniji i perspektivniji u poslednje vreme. Nije tajna da u zapadnom pravcu perspektive nisu tako velike — tamo postoje politička protivrečja i sukobi, koji su se odrazili i na ekonomiju. Na Istoku, ako govorimo o odnosima sa Kinom, u jugoistočnoj Aziji postoji niz projekata u razvoju za koje je Rusija veoma zainteresovana, a zemlje Centralne Azije, koje će posetiti Putin, biće deo tih projekata. Tu pre svega mislim na Kazahstan i Uzbekistan, a delimično i na Tadžikistan, u kom su Rusija i Kina glavni investitori“, zaključio je Rekeda.

KOMENTARI3 komentara

 1. cile mile says:

  Svuda on krece, samo ne u Ukrajinu da odbrani Ruse. Svi drugi su mu miliji.

  • Gojko says:

   alal vera cile mile komentarišeš kao da imaš dve vijuge više od kokoške.U ukrajini je sve pod kontrolom što se rusa tiče.

 2. cile mile says:

  Ama sto velis, zar ne znas da su ruski civili na udaru, svakodnevno, zive gore od Sirijaca. Ali je tebi ljubav prema novom idolu Putinu pojela mozak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *