ПУТИНОВ ОДГОВОР ЗАПАДУ – План за спас Руса

PUTINOV ODGOVOR ZAPADU – Plan za spas Rusa

28 januara 2015

putin 34645Vlada Rusije objavila je antikrizni plan za 2015. koji predviđa sedam ključnih oblasti u kojima će biti preduzete mere za borbu protiv krize, prenosi Tas.

Vrednost antikriznog programa za 2015. godinu vlada je procenila na 1.172 milijarde rubalja (17,5 milijardi dolara). Uzimajući u obzir i hiljadu milijardi koje su već date za dokapitalizaciju bankarskog sistema, vrednost mera za podršku privredi je 2.172 milijarde rubalja.

Među antikriznim merama su podrška zameni uvoznih proizvoda i izvoza nesirovinskih proizvoda, uključujući visoke tehhnologije, saradnja malih i srednjih preduzeća, stvaranje mogućnosti za privlačenje investicija u značajne sektore ekonomije, kao što je odbrana, kompenzacija dodatnih inflatornih troškova najugroženijim kategorijama stanovništva, smanjenje tenzija na tržištu rada, optimizacija budžetskih rashoda i povećanje stabilnosti bankarskog sistema.

Premijer Dmitrij Medvedev je antikrizni plan u ponedeljak, 26. januara predstavio predsedniku Vladimiru Putinu. Putin je naglasio da realizacija tog plana treba da obezbedi socijalnu stabilnost. „To može da se ostvari samo ako budu očuvani svi pozitivni parametri u privredi. Pre svega, to je povezano s budžetom, s inflacijom, visinom spoljnog duga, očuvanjem rezervi i drugim“, smatra on. „To je sve ono čime smo se s pravom ponosili poslednjih godina i to se zove makroekonomska stabilnost“, dodao je Putin.

Vlada će Državnoj dumi podneti predlog zakona o desetoprocentnom smanjenju većine kategorija rashoda federalnog budžeta u ovoj godini.

U prvom redu treba eliminisati neefektivne troškove. Pri tome će u potpunosti biti obezbeđeno ispunjenje obaveza socijalnog karaktera, što će zahtevati dodatna budžetska izdvajanja. Pored toga, neće se smanjivati troškovi za odbranu, podršku poljoprivredi i ispunjenje medjunarodnih obaveza, objašnjava se u dokumentu.

Budžetske investicije će biti usmerene na završetak ranije započetih projekata, a realizacija dela novih projekata će biti odložena. Biće smanjeni troškovi za funkcionisanje organa državne vlasti, među kojima i troškovi za usluge visokog komfora, navodi se u antikriznom planu.

Takođe će biti pripremljeni predlozi za dalju optimizaciju strukture saveznog budžeta u srednjoročnoj perspektivi, uključujući godišnje uštede na troškovima od najmanje pet odsto u toku tri godine.

Ministarstvo finansija i Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije treba do 30. januara da pripreme predlog o osnivanju banke loših kredita i dostave dokument vladi. Osnivanje takve banke je u cilju povećanja stabilnosti bankarskog sistema i ozdravljenja realnog sektora privrede, prenosi Tas.

Za ispunjenje plana potrebno je pripremiti oko 60 predloga zakona, niz ukaza predsednika, znatan broj akata vlade i veliku količinu dokumenata ministarstava

Prema nacrtu dokumenta, realizacija antikriznog plana se očekuje u tri glavne oblasti, jačanje ekonomskog rasta, podrška pojedinim sektorima i obezbedjenje socijalne stabilnosti. Ranije je rečeno da će za planirane aktivnosti biti potrebno 1.375 milijardi rubalja. To su delimično budžetska sredstva, delom državne garancija i sredstva Fonda nacionalnog blagostanja.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *