ПУТИНОВ ПЛАН је да заузме Медитеран, а онда…

PUTINOV PLAN je da zauzme Mediteran, a onda…

15 decembra 2015

Putin_JFK 34Rat u Siriji bukti već blizu pet godina, a u proteklih nekoliko meseci sve se više pretvara u posredni sukob između interesa Zapada i Rusije, nakon što su ruske vazdušno-svemirske snage započele vlastitu intervenciju u toj zemlji pre nešto više od dva meseca, kako bi pomogle sirijskoj vladi i njenim oružanim snagama. Rusi od tada borbeno deluje protiv terorističke tzv. Islamske države i drugih pobunjeničkih grupa. Te grupe, prvenstveno brojne frakcije objedinjene u Sirijsku slobodnu vojsku, podupiru SAD i Zapad uz objašnjenje da je reč o umerenoj opoziciji.

Precrtavanje granica

Službeni cilj ruske intervencije: neutralizovati najmanje 5000 islamista koji su u Siriju došli iz Rusije i srednje Azije. Time bi se sprečio njihov povratak u Rusiju i njene saveznike te sprečio pripadajući terorizam i radikalizacija lokalnog muslimanskog stanovništva.

No zabrinjavajuću viziju Sirije koju ima Slobodna sirijska vojska, jasno su izrekli predstavnici te grupe na poslednjem krugu pregovora u Beču: oni kao “umerena opozicija”, koja ima punu potporu Zapada, ne žele ni sekularnu niti demokratsku Siriju, što neodoljivo podseća na Islamsku državu.

Jasno je da Rusija ima i dugoročne strateške interese u Siriji. Ona tu zemlju prvenstveno želi sačuvati kao svog saveznika, a Putin se već izjasnio da nije presudno hoće li predsjednik al-Asad ostati na vlasti.

U svakom slučaju izgledno je precrtavanja granica u regiji, koje su stvorene pre 99 godina ugovorom Sykes-Picot između Velike Britanije i Francuske, a ni tada lokalno stanovništvo niko nije ništa pitao. Premda će rat u Siriji trajati još godinama, moguća su dva ishoda.

Najverojatniji scenario je da Rusija ostvari svoje strateške interese te sačuva deo Sirije, bilo pod al-Asadom ili pod nekim drugim predsednikom. Tada će Sirija biti podeljena na tri dela. Izgledno je da će sirijska vlada zadržati kontrolu nad područjima koje i sada kontroliše, a u dogledno vreme može se očekivati i vraćanje kontrole nad delovima zemlje koji su trenutno u rukama islamista. Teško je prognozirati koliko će teritorija na kraju biti vraćeno pod kontrolu vlade, ali zasigurno će to biti najveći grad Alep. Takođe se može očekivati i potpuno ovladavanje Homsom, što je u proteklim danima delom i postignuto, a osiguran je i ključni autoput Homs – Palmira. Verojatno će i Palmira biti oslobođena od Islamske države. Ostatak zemlje, mnoga sela i manji gradovi te neki od izvora nafte i plina ostaće u rukama islamista. Tu se može očekivati haos poput onoga koji vlada Libijom.

Kosovo na Levantu?

Kao posledica sukoba neminovno je stvaranje i države Kurda, koja de fakto već postoji u severozapadnom delu Sirije. Oni pružaju snažan otpor Islamskoj državi te je teško zamisliti scenario da se pristanu vratiti pod tuđu vlast. Hoće li kurdska država biti međunarodno priznata veći je problem, jer će se tome Turska oštro protiviti te bi situacija mogla biti vrlo slična pitanju Kosova.

Treba upozoriti da će kao posledica poraza brojni islamisti, bilo iz redova Islamske države ili pobunjenika, pokušati pobeći iz Sirije te se u znatno većem broju infiltrirati među migrante koji putuju u Europu, što će otežati ionako zabrinjavajuću sigurnosnu situaciju. Druga, mnogo manje izgledna opcija je potpuni poraz sirijske države. Tada bi Rusija bila izbačena iz Sirije, što bi bio veliki strateški uspeh SAD-a kao vodećeg sponzora tzv. umerene opozicije.

Rusi su zasad uspešniji

Ova je opcija malo verojatna jer se ruska intervencija pokazala daleko uspešnijom od zapadne, a sirijska vojska napreduje na većini frontova, te je uspešno pokrenula četiri velike ofanzive: severozapadnu, alepsku, latakijsku i kuveiresku. Za to je ključno rusko vazduhoplovstvo, koje sa 33 borbena aviona u Siriji održava operativni tempo od prosečno 40-50 borbenih letova dnevno. U alepskoj ofanzivi već je razbijen obruč oko vazdušne baze Kuveires koja je u okruženju islamista bila dve godine, a sirijske snage sada napreduju prema autoputu M5 koja je ključna za pobunjeničke snage u Alepu te je sada pitanje vremena kada će ova kritična autocesta doći pod kontrolu vojske.

S druge strane, zapadna koalicija u više od godinu i 3 meseca borbe protiv Islamske države nije postigla gotovo ništa. Od početka zapadne intervencije Islamska država se čak nastavila proširivati u Siriji, a njeni izvori nafte nisu dirani. To se promenilo nakon masakra u Parizu, koji su pre mjesec dana počinili islamisti, nakon čega je Rusija udarila po izvorima nafte i konvojima cisterni kojima se teroristička nafta prevozi u Tursku, deklarativno članicu zapadne koalicije. Samo nekoliko dana kasnije, turski lovac F-16C oborio je ruski taktički bombarder Su-24M2, što je praktično prekinulo odnose između dve zemlje.

Deo ruskog uspeha leži u činjenici da Rusija ne mora kalkulisati koji su među različitim stupnjevima islamizma dovoljno “umereni” za saradnju, nego se prema većini pobunjenika odnosi jednako: OFAB-250 i KAB-500S bombama. Sama Sirija za Rusiju je ključna zbog pristupa Sredozemlju.

Sistem je brzo došao

Mornarička baza u Tartusu, službeno 720. materijalno-tehnička tačka potpore, jedina je ruska baza na Sredozemnom moru. Iako je reč o manjoj instalaciji koja nije sposobna prihvatiti velike ratne brodove poput nuklearnih raketnih krstarica klase Kirov ili nosač aviona Kuznjecov, ključna je za sposobnost ruske Crnomorske flote da deluje u Sredozemlju. Bez nje, a u slučaju turskog zatvaranja Bosfora, ruski brodovi bili bi potpuno odsečeni od bilo kakve podrške, što je potez Turske koji ne može biti isključen.

No od velike je važnosti i nova vazdušna baza Hmejmin kraj Latakije, koja deli aerodrom s međunarodnom vazdušnom lukom Basil Al-Asad. Rusija je ovu vazduhoplovnu bazu značajno proširila i modernizovala kako bi mogla prihvatiti ruske avione. Infrastrukturni razvoj, koji uključuje i proširenje kapaciteta za skladištenje goriva te povećanje stanica kako bi baza mogla prihvatiti više aviona, sugeriše da će Rusija zadržati bazu u Latakiji i nakon završetka sukoba.

Za odbranu baze i kontrolu neba nakon obaranja svog bombardera Rusija je rasporedila svoj najnapredniji protivvazdušni odbrambeni sistem velikog dometa S-400 Trijumf u Hemejminu. Da je u Latakiji sada operativan S-400 nedvosmisleno potvrđuju fotografije radara za upravljanje vatrom 92N6E , koji je ključni deo sistema S-400. Ipak, rekordno kratko vreme raspoređivanja raketnog sistema sugeriše da je barem jedan njegov deo već bio na zemlji u Latakiji.

Ravnoteža moći

Baza Hmejmin ključna je zbog vazduhoplovne podrške u pomorskim operacijama. Naime, ruski avioni će iz Latakije moći dosegnuti dobar deo istočnog Sredozemlja. Strateška ravnoteža moći posebno bi se okrenula u korist Rusije ako u Latakiju budu raspoređeni mornarički bombarderi Tu-22M3, NATO oznake Bekfajr.

Ti bombarderi raketonosci namenjeni su pre svega za pomorski udar. Razvijeni su u Sovjetskom Savezu specifično sa zadatkom da u masovnom napadu, koristeći hipersonične protivbrodske projektile Kh-15, napadnu i ubiju američke borbene grupe nosača aviona. Kada bi Tu-22M bili izmešteni u Latakiju, njihov borbeni dolet od oko 2500 kilometara u kombinaciji s krstarećim projektilima velikog dometa omogućio bi Rusiji da dosegne gotovo svaki kutak Sredozemlja.

No, iz Latakije bi Rusija imala mogućnost da silom zatvori Suecki kanal, kroz koji prolazi značajna količina robe i nafte za Evropu i Ameriku. U slučaju eskalacije napetosti između Zapada i Rusije rusko vazduhoplovstvo već bi samim izmeštanjem bombardera nadohvat Sueckog kanala poslali snažno upozorenje, a u slučaju izbijanja sukoba moglo bi raketnim udarima s Tu-22M uništiti brodove u kanalu, kojih dnevno ima i 70, te dva mosta preko njega, što bi Suec blokiralo na duže vreme.

Prekrojavanje Sirije verojatno će završiti s opstankom sadašnje vlasti u delu zemlje, nastankom kurdske države te islamističkom anarhijom u onome što ostane, dok će od međunarodnih sudionika Rusija izaći kao dobitnik. Njen uticaj na Bliskom istoku biće povećan, kao i njena sposobnost da vojno deluje u Sredozemlju, dok će Zapad morati odlučiti do kada će biti spreman podupirati takozvanu umerenu opoziciju.

(Jutarnji, priredio INTERMAGAZIN)

KOMENTARI15 komentara

 1. Gordan says:

  A, Zapad će samo da gleda..., je l' ? A, i mi ćemo zavisiti od planova drugih, je l' ? Koji smo mi go q...c !

 2. MERI says:

  Neka bude u Siriji, a i u svetu, kako Vladimir Putin planira, on je daleko pravedniji od svih zapadnih političara.

 3. Lady Gaga says:

  ON BRE NIJE U STANJU DA OSLOBODI CELU DONJECKU I LUGANSKU OBLAST, NEGO LALEMUDA TRI GODINE, TURCI GA ZAJEBAVAJU KAKO STIGNU, A OVAMO ĆE KOBAJAGI DA ZAUZME MEDITERAN.

 4. Apis says:

  Lady Gaga! Zanemarujes seksulnu komponentu zivota sto znacajno ogranicava tvoju inteligenciju. Idi mila potucaj se pa onda pisi. Putin je covek koji odlucuje o zivotu ili smrti miliona ljudi i hvala Bogu koji ga stvorio tako racionalnog. Putin je danas jedini drzavnik koji misli o budućim generacijama a ne trenutnom mandatu ili izborima kao nase jajare. SVE JE PROLAZNO RUSIJA JE VEČNA. ZIVEO PUTIN!

 5. MERI says:

  @Lady GAGA SEDI - 1. Donjecka I Luganska oblast su uglavnom slobodne i tamo će još neko vreme biti situacija počinje - staje ratni sukob i tako će biti dok se Ukrajina ne otrezni i ne osvesti. Ona će se najverovatnije osloboditi sama iznutra. U Ukrajini itekako postoje i takve snage koje žele mirno rešenje bez rata, ali su trenutno pod presijom vladajućeg režima, što ne znači da im se i ne odupiru. Ne možemo zbog Porošenka, Jacenjuka i ostalih koji su trenutno na vlasti u Ukrajini želeti četrdesetdva miliona ukrajinaca krvava rešenja. Podsticanje ratnog rešenja produžava Porošenku vlast, podsticanje mirnih rešenja znači njihovu propast. Jednom će otići sa političke scene i doći će vreme drugačije politike u Ukrajini i nastupiće mir i pomirenje. Pratim povremeno neke ukrajinske sajtove i druge vesti i vidi se ta velika podeljenost izmedju naroda i vlasti. Mladi ljudi napuštaju Ukrajinu, u perspektivi je da će ukrajinski vojnici biti babe i dede. Ispravno je baš tako kako se radi i bilo čije inistiranje na isključivo ratnom rešenju sukoba izmedju Ukrajine i Rusije je u istoj ravni sa Mekejnom i Bajdenom, dakle krajnje neinteligentno i svirepo. Ne treba podsticati krvoproliće izmedju dva mnogobrojna naroda. I nisu samo rusi naša slovenska braća, i ukrajinci su naša slovenska braća. I svi ljudi na ovoj planeti koji žele bolja i pravičnija rešenja su nam braća.

 6. MERI says:

  Ukrajina jeste trenutno izgubljena za Rusiju, ali i to će proći.

 7. MERI says:

  Poznajem samo jednu ukrajinsku porodicu. Imaju bliske rodjačke veze u Madjarskoj i uspeli su da se presele u Madjarsku. Šta će se uspeti na celom planu videćemo. Verovatno će Ukrajina poslužiti SAD da zada još loših ratnih udara protiv Rusije. Oni ukrajinci koji ne žele u tome da učestvuju u svakom slučaju zaslužuju šansu. Evo, šta piše jedan ukrajinski sveštenik, pokušava i on da otrezni narod. Jero akon Jovan: Pokaj se, Ukrajino (Srbijo) pokaj se! BY REDAKCIJA ON 15. DECEMBAR 2015. http://facebookreporter.org/2015/12/15/j%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%92%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D1%98%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%98-%D1%81%D0%B5-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B1/

 8. marko says:

  RUSI TREBAJU PO MOM MISLJENJU SRUSITI NOVI SVETSKI POREDAK TJ NATO OVO STO RADE NE VODI NICEMU JER NATO S TIM ISLAMSKIH FANATICIMA RATUJE PROTIV NJIH,KAD NATO OKUPIRA TERITORIJU KAO LIBIJU ILI KOSOVO UOPSTE IH NE PITA ZA SAVET NIJE IH NATO PITAO U LIBIJI CUJ EVO TERITORIJA, ISTINA JE NOVINE VODE I OVE PROPAGANDNI RAT JEDNE VRSTE, SAMO JEDNA OPCIJA SIRIJA CELOVITA NAROD NE ZELI NEKAKVE UMERENE ISLAMISTE IL I LUDAKE ASAD NA VLASTI,AK O RUSIJA BUDE IGRALA PO SISTEMIMA PRAVDE S NATO-OM UVEK GUBI ZATO ONI DRZE REZIM CRNA GORA 20 GODINA SAUDIJASKA ARABIJA 60 GODINA GDE ZENE NE SMEJU VOZITI AUTO. RUSI PREVISE IGRAJU NAiVNO HLADNI RAT IM JE NA GLAVI I OVI ZLOCINCI S KIM PRICAJU NE MENJAJU NAMERE.SRUSILI SU IM AVION U RUSIJI IZAZIVALI TERORIZME I ZELE JOS.SVOM SILOM KOJU TREBAJU POKAZATI I POLITICKIM TRIKOM I PREVARO M TREBAJU NATO ISTERATI IZ SIRIJE JER OVI PREGOVARAJU JER SU SLABIJI I ZELE NEKAKVOM UMERENOM OPOZICIJOM DOVESTI BANDU ISILA POD DRUGIM IMENOM.ZAR RUSIJA UISTINU VERUJE NJIMA U NEKIM DOGOVORIMA SVE CE IZIGRATI KAO 1244 REZOLUCIU S SRBIMA. KAD DOVEDU TZV UMERENU OPOZICIJU CITAJ ISIL POD DRUGIM IMENOM AL KAIDA ISTA STVAR I OSTALE ORGANIZACIJE AL NUSRA ONDA CE RUSI RATOVATI UZALUD NAPRAVITI IH BUDALE PREGOVORIMA VOJSKU PODELITI I UZETI BEZ RATA NAFTNA POLJA I GAs JEDNE SUVERENE DRZAVE I IZGNATI IZ IH SREDOZEMLJA.JEDIN O JE TU SILA IRANCI SIRIJCI PA I RUSI U JEDINICAMA OD 1000 LJUDI MORAJU IZACI NA GRANICE TURSKE.OVA INTERNACIONALIZACIJA TOBOZE GODI NATO PAKTU. RUSIJA MORA ICI NA UNISTENJE OVE ZLOCINACKE ORGANIZACIJE JER CE ONI NJU UNISTITI EKONOMIJOM POKUSAVAJU PUTINE NE TRGUJ S VRAGOM ODBIT CE TI SE O GLAVU 2000% I OD DRZAVU

 9. Milutin says:

  Svetionik Nade za budućnost čovečanstva, makar onog dela koji veruje u Slobodu i Suverenost https://tinyurl.com/jyhxq5y

 10. Lady Gaga says:

  http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=55038&Ukrajina-i-Novorusija-iz-minuta-u-minut

 11. Lady Gaga says:

  http://www.vostok.rs/sajt/doc/karta257.jpg

 12. Lady Gaga says:

  http://www.vostok.rs/sajt/doc/karta134(1).jpg

 13. Apis says:

  Lady, Ukrajina ne moze vrati milijarde duga Rusiji. U prevodu bankrotirala drzava a teritorije koje su cilj Rusije bit će Ruske. Pitam se ko će da hrani ostale? L.pozdrav!

 14. Lajla says:

  Prekrajanje granica da,ali kako Rusija kaze,Sve teritorije koje su pokriven radarima S400 biti ce Sirijske na BI,a u Sr. Moru ce se pitati Rusija. Borbe se vode na nebu i u morima. I ko vodi? Koji Nato i on lagano i na tanane puca,nafta je kljucno pitanje koje ne pogada samo Rusiju,pa prema tome tu su li la. Od 2016g nafta ide na 100$ po barelu,jer je i zapad u buli.

 15. oooooooooooooko says:

  putin jeste napravijo problem turskoj naurozo kurde i turska sad place .1./1./ tako je i nakosovu druga srana napravila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *