ПУТИНОВ ПОТПИС СТАВИО ТАЧКУ НА СВЕ: Забрањено!

PUTINOV POTPIS STAVIO TAČKU NA SVE: Zabranjeno!

12 aprila 2021

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ustavni amandman kojim se u Rusiji formalno zabranjuju istopolni brakovi.

Definisanje braka kao zajednice isključivo muškarca i žene deo je grupe ustavnih reformi koje su Rusi izglasali 1. jula 2020. Iz tog je paketa koji je podržalo gotovo 78 posto Rusa, najpoznatija je odredba koja Putinu omogućuje da se kandiduje za još dva šestogodišnja predsednička mandata i tako do 2036. godine vlada Rusijom, prenosi Jutarnji list.U istom paketu ustavnih promena Putinu je dat i doživotni imunitet od kaznenog progona.

Petog aprila Putin je službeno potpisao ustavne amandmane i omogućio njihovo stupanje na snagu.

Istopolni brakovi već su ilegalni u Rusiji pa nova formulacija u Ustavu to zapravo dodatno utvrđuje i još otežava šanse istopolnim parovima da ikada dobiju šansu za ravnopravnost s heteroseksualnim parovima.

Ovo takođe znači da LGBT osobe neće moći da usvajaju decu.

Ovakva odluka nije iznenađenje u Putinovoj Rusiji, gde se gej i kvir zajednica suočava s čestim nasiljem i diskriminacijom, a poznata zabrana „gej propagande“, koja zabranjuje distribuciju svega za što se smatra da je pro-LGBT+, postoji od 2013. godine.

Uoči nacionalnog glasanja o ustavnim amandmanima, za koje kritičari tvrde da su namešteni, prokremljovska propagandna grupa koju su vodili saveznici ruskog predsednika objavila je oglas koji prikazuje siroče koje su usvojila dva oca, koji su ga potom obukli u haljinu i našminkali.

Oglas je poručivao: „Odlučite o budućnosti zemlje. Glasajte za izmene Ustava.“

U vreme glasanja, Alfonso David, predsednik Kampanje za ljudska prava, opisao je Putina kao „pretnju ljudskim pravima svih“.

„Rusija ometa svoje napade na osnovna ljudska prava i dostojanstvo LGBT+ osoba dodavanjem ustavnih zabrana protiv jednakosti u braku“, kazao je dodavši da je Putinova propaganda sramotna, manipulativna i zlonamerna, prenosi Jutarnji list.

KOMENTARI5 komentara

 1. ko says:

  Ovi Rusi su "glupi", nisu pametni kao nas peder i lezbejka ( predsednik i premijer ), oni donose zakon prema svojim potrebama i namecu ga svima nama.

  • Zapadnjak says:

   Ti si bogami dokazao ko je glup,ne moraš više lupetati,sedi jedan.

   • Gardista says:

    Izvini a jesi ti peder? Po tvom odgovoru bi rekao da jesi.

 2. sasulja says:

  Homoseksualnost i lezbejstvo su bolest,koje se moze i treba leciti.Medjutm,zapad to zabranjuje (lecenje),jer nastoji na takav nacin smanjivati populaciju,zato su pederi zasticeniji od polarnih medveda.Srbija je svakako trebala doneti isti zakon i pederima zabraniti vencanja i usvajanja dece.

 3. Aleksandar bre says:

  Da...Alfoso David... zabrinuti prijatelj naroda Rusije (ali ne i Ruskog naroda. I mi u Srbiji imamo taj dar od Gospoda (zasluženi) da naš predsednik ima dva dragulja za savetnike, Šredera (ajde, neću da rimujem) i Blera (isto tako). Da bi smo shvatili ozbiljnost situacije, zamislite Bena Guriona da uzme Hitlera i Pavelića za savetnike. Stručne. I još im isplaćuje platu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *