ПУТИНОВ ПРОЈЕКАТ: Руски милијардери морају да врате имовину у РУСИЈУ!

PUTINOV PROJEKAT: Ruski milijarderi moraju da vrate imovinu u RUSIJU!

10 maja 2024

Ruski milijarderi koji su potpali pod zapadne sankcije počeli su postepeno da prenose imovinu u svoju domovinu.

Ovo je u velikoj meri posledica činjenice da su Kipar i Švajcarska prestali da pružaju usluge upravljanja porodičnim fondovima ako su njihovi osnivači ili korisnici ruski državljani.Kako su dva ruska milijardera izjavila za Blumberg pod uslovom anonimnosti, pri prenosu imovine u Rusiju, preduzetnici se suočavaju sa rizicima nacionalizacije poslovanja.

Sagovornici agencije su rekli da su sada prinuđeni da posluju samo u Rusiji. Trude se da ne razmišljaju o mogućnosti da država može da nacionalizuje njihovu imovinu.

Drugi preduzetnik, koji je takođe bio pod sankcijama i preselio imovinu u Rusku Federaciju, rekao je za Blumberg da sada pokušava da izgradi svoj život u Rusiji.

Ukupno bogatstvo 26 milijardera koje Blumberg spominje, a čija je prosečna starost 63 godine, iznosi oko 350 milijardi dolara.

Zbog godina, milijarder mora da planira kako da svoje bogatstvo prenese na naslednike.

Agencija tvrdi da razvoj privrede i svih sektora poslovanja zavisi od odluke ovih ljudi, u kojoj zemlji i kako to tačno uraditi.

Pored toga, neki ruski milijarderi, tvrdi Blumberg, drže značajan deo svog bogatstva u gotovini, koja se čuva na neotkrivenim lokacijama. Agencija među njima ubraja bivšeg šefa holdinga PhosAgro Andreja Gurjeva i glavnog akcionara Lukoila Vagita Alekperova.

Agencija piše da Rusija već dugo pokušava da „vrati“ svoje milijardere stvarajući im povoljnije uslove za prenos nasleđa.

U zemlji nema poreza na nasledstvo, a postoji i zakon o fondovima za nasleđe. Ove privatne fondacije olakšavaju prenošenje bogatstva na sledeću generaciju automatskim raspodelom svoje imovine ili profita naslednicima.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Petrovgrad says:

    Jednog dana, mislim uskoro to biti i sa našim milijarderima, koji su izneli bogatstvo u inostranstvo. Mada iz zapadnoevropskih zemalja možeš sve da izneseš, ali lovu teško. To da prodaš vilu u londonu i da novac prebaciš u Srbiji, mislim da ne ide baš tako. Može nešto sitno u čarapama ili u gaće, pa preko granice u majku Srbiju,ali veće svote ne mere.

  2. persida says:

    Ovde se moze postaviti pitanje zasto je sama Rusija, bas kao i njeni milijarderi, drzala toliki novac u Zapadnim bankama? Isti onaj novac koji joj je Zapad pokrao? Ocito je da Rusi nemaju poverenja u sopstvene banke, inace ne bi drzali novac na Zapadu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *