ПУТИНОВ ШАМАР ЗА СУД У СТРАЗБУРУ: Руси не намеравају да отпочну признавање истополних бракова

PUTINOV ŠAMAR ZA SUD U STRAZBURU: Rusi ne nameravaju da otpočnu priznavanje istopolnih brakova

20 jula 2021

Evropski sud za ljudska prava je obavezao Rusiju da prizna istopolne brakove. Takvo rešenje je doneto posle žalbe tri para iz Rusije.

Odluka se temelji na članu osam Evropske konvencije o ljudskim pravima u kojoj se kaže da svako ima pravo na uvažavanje ličnog i porodičnog života.Evropski sud za ljudska prava traži od Rusije da otpočne proceduru priznavanja istopolnih brakova. U traženju kompromisa, sud objašnjava da „savez istopolnih osoba“ se ne mora nazivati brakom.

Odluka iz Strazbura je ogorčila veliku većinu građana Rusije, a političari već sada kažu da je Ustav jasno definisao brak kao zajednicu muškarca i žene. Iz Moskve poručuju da ih odluka suda u Strazburu ničim ne obavezuje, jer je za njih najvažnije šta piše u Ustavu. Vladimir Putin je jasno kazao da, dok je on predsednik, deca će imati mamu i tatu, a ne roditelja broj jedan i roditelja broj dva.

Putin je više puta govorio da gej populacija u Rusiji ima prava kao i svi drugi. Na poslu nema diskriminacije, ali se ne dopušta da među maloletnicima propagiraju istopolne brakove i šire gej-propagandu.

Sve su glasniji i oni koji traže da Rusija izađe iz Saveta Evrope, gde plaća visoku kotizaciju, a za uzvrat ima stalno sukobljavanja.

Ruski politikolozi ističu da sličnim odlukama sud u Strazburu samo gubi autoritet, jer ne uvažava realno stanje u Rusiji gde je velika većina građana protiv jednopolnih brakova, kao i Ruska pravoslavna crkva i druge konfesije.

Eksperti za međunarodno pravo u Moskvi ističu da nema nikakve opasnosti što Rusija neće prihvatiti odluku iz Strazbura. Interesantno je da je pre deset godina Evropsku sud za ljudska prava odbio žalbu predstavnika gej populacije za registraciju istopolnih brakova. Samo 16 zemalja u Evropi zakonski je odobrilo sklapanje istopolnih brakova.

Zakuvale, pa se rastale

Dok se žalba iz Rusije razmatrala 10 godina jedan od parova-tužilaca se raspao. Pošto sud u Tveri nije prihvatio zahtev Rene Fet (43) i Irine Šipitko (29) da sklope brak, one su se venčale u Torontu 2009. godine. Posle pet godina su se rastale. Rene Fet, koja je godinama organizovala u Rusiji gej parade, sada živi u Luksemburgu gde je dobila politički azil 2015. godine.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kosovac says:

  „Sve su glasniji i oni koji traže da Rusija izađe iz Saveta Evrope, gde plaća visoku kotizaciju, a za uzvrat ima stalno sukobljavanja“. ...............Zaista, šta će Rusija u taj Savet Evrope? Da se ponižava. Jednom su je zbog Krima isključili iz Saveta Evrope. Pa su je posle kao primili nazad, popravila se. Bedno. Rusija daje pare, visoku kotizaciju, plaća taj lešinarski sistem, da bi je bolje kecali. ...............Za Srbiju ima opravdanje da bude član tog „Saveta“. zato što ako bi se Srbija iščlanila, ne ginu joj sankcije, ako ne i bombardovanje. Zato što je Srbija okupirana, to je jasno. Plus, zamislite tragediju ako NATO posmenjuje svo lojalno srpsko rukovodstvo. I ostavi ih bez parčeta hleba. ………………..Evo da se podsetimo: Ruskoj delegaciji je oduzeto pravo glasa u PS SE u aprilu 2014. godine zbog prisajedinjenja Krima Rusiji, a 2015. ovo telo je dva puta razmatralo akreditive ruskih poslanika, ali je zabrana glasanja ostala na snazi, nakon čega je ruska delegacija suspendovala svoje učešće u PS SE. …..Zauzvrat, zbog diskriminišuće politike te organizacije, Moskva je poručila da se neće vraćati u PS SE i da neće uplaćivati novac za njen rad, sve dok joj se ne vrati pravo glasa u toj organizaciji. Drugim rečima, udarila je Savet Evrope tamo gde najviše boli. Jer, Rusija je, pored Francuske i Nemačke, jedan od tri najveća finansijera te organizacije. Reč je o sumi od oko 11 miliona evra, koliko iznosi trećina godišnjeg doprinosa Rusije za 2018. godinu. To je ozbiljan udarac za budžet Saveta Evrope, zbog čega će ta organizacija morati prilično da „stegne kaiš“. 26.06.2019.: STRAZBUR - Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) odobrila je rezoluciju kojom se potvrđuju puna ovlašćenja delegaciji Rusije u toj organizaciji. Smilovali se. Za rezoluciju je glasalo 116 delegata, 62 su bila protiv, a 15 se uzdržalo od glasanja, prenosi Tanjug. TASS prenosi da je ukrajinska delegacija nakon objavljivanja rezultata glasanja napustila zasedanje PS SE. …..Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) saopštila je da očekuje da Rusija ispuni niz preporuka. Među njima su oslobođenje ukrajinskih mornara, izvođenje pred lice pravde odgovornih za obaranje leta MH17 i da preduzme mere kojima će se obustaviti kršenje prava pripadnika LGBT, naročito u Čečeniji. U saopštenju PS SE dodaje se da Skupština očekuje da njen jasan poziv na dijalog Rusiji bude recipročan i da dovede do konkretnih rezultata. (VRLO PONIŽAVAJUĆE ZA RUSIJU).

  • Kosovac says:

   Čuješ, koliko se ta Evropska civilizacija sekira za pedere u Čečeniji. Ko će da se sekira za koga, nego svoj za svoga, pa to je za plakati.

 2. Triglav says:

  "fet" nije slovenska reč ...

 3. Ovcoizovani covid idioti says:

  EU propada ekonomski, dugovi rastu, plate padaju, nezaposlenost raste, fasizam maskiran toboznjom pandemijom ulazi na sirom otvorena vrata u EU a oni se bave lezbo-pederskim problemima ko da im je to najpreci problem koji imaju. Zaista nisu normalni.

 4. Gospodi Pomiluj says:

  Ako verujete "Istopolni brakovi" i nisu tako strašni, imate u indiji i animalne brakove sa kravama, neki je smatraju za majku, Majka krava i otac bik a skoro je jedan bračni par bez dece usvojio jedno tele za svog sina.. "biće kao u vreme Noevo, pre nego što vode potopa naiđu" reče naš Gospod koji je ta barka našeg spasenja.

 5. Srbija cveta says:

  Puno se finansira u "Istopolne" jer se tako smanjuje priraštaj i natalitet, e sad još jedino da u te brakove ubede one narode koji imaju najveći priraštaj, afrikanci, romi, i kinezi. A vakcinacija i kastracija dođu za fraj i još da im se plati u kešu 3000 i da vaučer od čak 5000 valjda rsd-a. Šta će vam jajca kada ionako ne smete da ih koristite za priplod. Ko da izrani toliku decu u ovakvoj bedi?

 6. Beli ORAO says:

  Evropska unija UNIJA LUDAKA , ima Orban pravo pa i Poljska isto što se tiče tog EU suda može Putinu da posisa mu…a !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *