Путинов сарадник поново прети Црној Гори

Путинов сарадник поново прети Црној Гори

12 новембра 2016

ceujeirwaaauxt8_620x0

Потпредседник руске Думе и високи функционер партије председника Владимира Путина Јединствене Русије Сергеј Жељезнак, како је пренео подгорички лист Побједа, запретио је црногорској власти да „не понавља 1948. годину“. Индиректном оценом да је Титова Југославија била „грешна“ у сукобу са Информбиром и ондашњим совјетским лидером Стаљином, Жељезнак у најновијем обраћању црногорској јавности заправо упозорава власт у Црној Гори да не „прогони“ опозицију коју упорно проглашава победником парламентарних избора 16. октобра.

Стога, Жељезнак, у другом писму, након избора, поново инсистира да опозиција са 39 мјеста у парламенту формира нову Владу Црне Горе, која, како је више пута наведено, не би радила под утицајем „са стране“ и против народне воље.

За разлику од првог писма, у коме Жељезнак право на формирање владе даје коалицијама Демократски фронт и „Кључ“, као и Демократа, сада руски функционер том савезу припаја и Социјалдемократску партију, на чијем је челу бивши председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић.

Друго писмо Жељезнака стигло је након што је недавно председник Путин, примајући акредитиве од новог црногорског амбасадора Игора Јововића, поручио да Црна Гора треба да води „избалансирану спољну политику“.

Црногорски премијер Мило Ђукановић је на ту поруку из Кремља одговорио изјавом да Црна Гора води политику у свом националном интересу, при чему има у виду и традицију добрих односа са Русијом.

Жељезнак је другим писмом потпуно игнорисао чињеницу да је Демократска партија социјалиста (ДПС) на изборима освојила 36 мандата и да је на путу да с партијама мањинских етничких заједница формира парламентарну већину од 41, а можда и 42 посланика. Такође је игнорисано и то што је председник Црне Горе мандат за формирање нове владе повјерио управо кандидату ДПС-а Душку Марковићу.

Писмо Жељезнака стигло је у контексту анализа исхода америчких председдничких избора, у којима се, поред осталог, наводи да би Доналд Трамп могао Западни Балкан препустити Русији, што би могло да угрози евроатлантски пут Црне Горе.

Црногорски званичници су изразили очекивање да Трампова победа неће негативно утицати на више пута помињани рок да би Црна Гора већ на пролеће 2017. године могла постати пуноправна чланица НАТО-а.

KOMENTARI2 коментара

  1. Batina says:

    Vreme da se srbska sparta vrati majci u okrilje neumitno dolazi.

  2. Blaženik Stepinac says:

    Nasilničko i neprimjereno miješanje u unutarnjopolitičke prilike u drugoj državi. Rusija tlači male i slabe države. Bijedno. Što ne odmjerava snagu na SAD-u ili Kini, a ne da se kao najgora bijeda iživljava na 1000 puta manjoj državi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u