ПУТИНОВ САВЕТНИК ОТКРИО: Ево ко ће владати светом уместо АМЕРИКЕ

PUTINOV SAVETNIK OTKRIO: Evo ko će vladati svetom umesto AMERIKE

8 septembra 2019

Poseban poziv ruskog predsednika Vladimira Putina premijeru Narendri Modiju na Istočni ekonomski forum (EEF) u Vladivostoku, koji počinje u sredu, korak je ka ispunjenju njegove vizije uspostavljanja multipolarnog sveta sa Indijom i Kinom kao glavnim partnerima Moskve, kaže vodeći Ruski mislilac.

U intervjuu za Hindu iz Pekinga – Aleksandar Dugin, takođe poznat kao „mozak“ predsednika Putina, kao i stvaralac Četvrte političke teorije – naglasio je da je poziv predsednika Putina upućen premijeru Modiju, kao glavnom gostu na ovogodišnjem EEF-u, „ pre svega” prepoznavanje moderne Indije od strane Evroazijskog kontinenta i sveta uopšte”.On je dodao: „ To takođe odražava i Putinovu stratešku viziju oblikovanja budućeg svetskog poretka. Taj poredak, prema ruskom predsedniku, trebalo bi da bude multipolaran, zasnovan na apsolutnom suverenitetu moćnih civilizacija umesto na liberalnoj zapadnoj hegemoniji“.

Među globalnim liderima, predsednik Putin je na prvom mestu, pošto priznaje da je „multipolarni trenutak“ već stigao, a unipolarni svetski poredak, vođen od strane SAD-a, koji je usledio nakon raspada Sovjetskog Saveza, nestaje usponom novih sila, poput Indije, koja ima duboku civilizacijsku prošlost.

„Putin je odlično naučio lekciju bivšeg Sovjetskog Saveza iz hladnog rata. Rusija ne može sama da podnese teret suprotstavljanja liberalnoj, kapitalističkoj hegemoniji. Stoga, Moskva mora da podeli zadatak multipolarnosti sa drugim glavnim igračima u opasnosti – pre svega Kinom i Indijom. Otuda, uloga Indije kao jednog od glavnih stubova multipolarnog svetskog poretka“, primetio je Dugin.

Ruski analitičar napomenuo je da premijer Modi ima ne-zapadnjačku ideološku pozadinu, a njegov um oblikovala je duboka, indijska, civilizacijska tradicija – idealna za njegovu ulogu vođe multipolarnog sveta. “Modi je upravo ona vrsta vođe koja je potrebna multipolarnom svetu. On predstavlja indijski identitet kao civilizaciju.

On je simbol modernizacije bez uticaja zapada, predstavlja neku vrstu konzervativne revolucije indijske politike koja se zasniva na dubokom kulturnom i duhovnom identitetu.“„Potrebna nam je duboka dekolonizacija i moramo da povratimo svoj identitet zasnovan na tradiciji, našim duhovnim vrednostima i istorijskim iskustvima. To je duboka dekolonizacija uma“, primetio je Dugin.

Nakon što se pridružila osmoj nacionalnoj Šangajskoj organizaciji za saradnju (SCO), koju su uspostavile Rusija i Kina, Indija bi trebalo da preduzme „sledeći odlučujući korak“ da postane aktivan igrač multipolarnog sveta, dodaje Dugin.

„Sa rastućim značajem Kine i sve većim suprotstavljanjem vodećoj američkoj svetskoj politici i produbljivanjem odnosa sa Rusijom – drugim ključnim protivnikom zapadne hegemonije – već smo u eri multipolarnosti. Tako je Indija logično pozvana da se pridruži klubu – što pre to bolje, jer se norme novonastalog multipolarnog svetskog poretka uspostavljaju sada.“

(Webtribune.rs)

KOMENTARI11 komentara

 1. persida says:

  Svetska masonerija ne da da Rusija bude lider. A Putin je na to pristao, samo da bi sto duze ostao na vlasti.

  • Mile says:

   Ne brini, samo će utihnuti "naš" Maksim. Kako će Maksim (=Persida) lupati po diviziji ako nestane unipolarni svet sve sa cionistima? A naš Maksim u savremenim uslovima je baš navikao da lupa jedino i samo po toj svetskoj masonskoj i cionističkoj "diviziji".

 2. persida says:

  Ako Rusija morada se udruzuje sa Indijom da bi bila nesto u svetu, onda je to jako tuzno.

  • Videoje says:

   Persida, izgleda da si ti najtužnija zbog toga!!!

  • Slobodanka says:

   O, zemljo Indijo, zašto te Perside gaze? Po svoj prilici to će odsad važiti umesto: O, zemljo Indijo, zašto te slonovi gaze?

 3. A akoM says:

  Netko mora biti dostojan protivnik masoneriji baziranoj na egu!Pa dok to ne postane Božji predstavnik,neka bude netko drugi,npr.ova Istočna Koalicija u nastajanju,a koja će se još povećavati!?!

 4. milanm says:

  Persida promasila ceo fudbal! Rusija restaurira pokret nesvrstanosti, i opet Tito :) nekome :(

 5. Milan says:

  Visok BDP po glavi stanovnika to jeste dobro za stanovništvo tj za zaposlene, ali sa stanovišta nacionalne ekonomije i posebno vodeći računa u kom se sistemu (unipolarnom ili multipolarnom) nalaze nije dovoljno imati samo visok BDP po glavi stanovnika, jer mnogoljudne ekonomije sa ostvarenom manjom produktivnošću rada ipak mogu da ostvare veći ukupan BDP. Kina i Indija, svaka pojedinačno, imaju 4 puta više stanovništva od SAD, dakle kad one dostignu i prestignu samo jednu četvrtinu američke produktivnosti tada i Kina i Indija svaka pojedinačno ostvariće veći ukupan BDP od američkog. Odnosno privredni i ekonomski razvoj Kine i Indije učiniće da te dve zemlje gledano zajedno ostvarivaće više od 50% svetske proizvodnje, dakle više i od SAD. Zato jeste bitno da i Indija bude u multipolarnom svetu.

 6. Milan says:

  Jedinstvo najvećih i najznačajnijih država Azije po pitanju multipolarnosti Rusija može značajno da obezbedi jer diplomatija Rusije je postigla to da nema značajnih sukoba sa državama Azije. Posebno u daljem otopljavanju odnosa između Indije i Kine veoma važna karika može biti baš Rusija.

  • Milan says:

   Najvažnije da Rusija Indiji isporuči sisteme S-400 u narednih 18 meseci. Posle isporuke S-400 Indija će lakše da sprovodi multipolarnost. Reč je o 5 pukova ovih raketnih jedinica, vrednost posla je 5,43 milijarde dolara, a Indija je blagovremeno uplatila i ugovoreni avans.

 7. Budi Bog s nama says:

  Kina vlada ekonomski u čitavom svetu, Rusija vlada vojno u čitavom svetu, ko dakle vlada svetom? Multipolarna zajednica Rusije i Kine. Ako je Rusija sačuvala Siriju, Venecuelu, Iran, upravlja gasom-energetskim fulidom po čitavom svetu, ko onda vlada? Možda Tramp sa Antarktika? Zlikovci se sile da otimaju gde šta ima da se otme. Amerikom vlada zlo, možda bi Putin mogao da im pomogne da ne budu toliko u zlu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *