ПУТИНОВ САВЕТНИК ШОКИРАО РУСИЈУ: Постоје два Путина, а то није добро за Русију! ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СВЕГА

PUTINOV SAVETNIK ŠOKIRAO RUSIJU: Postoje dva Putina, a to nije dobro za Rusiju! EVO ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA

1 juna 2018

Poznati ruski geopolitikolog koga kadkad označavaju kao glavnog ideologa Kremlja Aleksandar Dugin dao je intervju za grčki portal „Geopolitics & Daily News“ u kome je analizirao odnose Rusije, SAD i EU. Jedna od zanimljivijih teza koje je izneo u ovom intervjuu je i ona u kojoj se Dugin osvrće na postojanje „dva“ Putina – jednog koji je povratio Krim i suverenitet Rusije – i drugog koji je se još uvek nije izborio sa njemu lično odanim liberalima, a čije politika se najbliže može opisati pojmom „šeste kolone“.– Napisao sam jednu posebnu knjigu o Putinu – Putin protiv Putina. U njoj objašnjavam Putinovu suštinsku dvojakost. On se može posmatrati dvojako. Sa jedne, on je spasio Rusiju od propasti koja se činila neizbežnom i uspeo da povrati suverentitet i nezavisnost ruske države. Stoga, on je heroj. Pored toga, naš narod dobro razume da moramo platiti ozbiljnu cenu za našu veličanstvenost. Zato nema kritikovanja Putina u vezi sa Krimom ili sankcijama. Upravo to su razlozi da on dobije još veću podršku. Tako da on uglavnom uživa podršku Rusa upravo iz onih razloga zbog kojih ga Zapad (pomorske sile, globalisti) mrzi – navodi Dugin, da bi potom nastavio:

Socijalna pravda i korupcija

– Sa druge strane, on je okružen liberalima (zvaćemo ih šesta kolona), koji ostaju lojalni njemu lično, ali pokušavaju društvu da nametnu samoubilačku politiku. To je drugi Putin, drugi Putinov lik, kao vizantijski ili ruski carski orao. Socijalna pravda u Rusiji je danas ravna nuli, podivljala korupcija i dalje cveta, duhovni život i kultura su u dubokoj depresiji. I zato brine ta druga Putinova strana. Zato mi čvrsto i zajedno stojimo sa Putinom pred njegovim neprijateljima spolja – oni ga mrze baš iz onog razloga zbog kog ga mi volimo, ali nam se ne sviđa što se oslanja na liberale u vladi i drugde – konstatuje stručnjak.

Odgovarajući na pitanje o rastućim tenzijama između EU, SAD i Rusije, koje podsećaju na „doba Hladnog rata“, Dugin primećuje:

– Hladni rat je bio sukob dva ideološka tabora. Sada nema tako jasne razlike na polju ideologije, već se pre radi o dve verzije iste liberalno-demokratske priče – napredne, u slučaju Sjedinjenih država i EU i zakasnele, u slučaju Rusije. Pretpostavili bismo da će to značajno umanjiti tenzije. Međutim, to nije slučaj. Zato bi trebalo da potražimo razloge za to na nekom drugom polju, van ideološkog. Najverovatniji uzroci ovog „novog Hladnog rata“ su geopolitički – isrtiče Dugin i konstatuje da je ovaj Veliki rat kontinenata osnova razumevanja istorije – pomorska sila protiv kopnene.

– Evroazija protiv Atlantika. Ako se oko toga složimo, sve ostalo čini se jasno i logično. Postoji večita borba između dve vrste civilizacija – dinamičke (napredne, trgovačke) pomorske civilizacije i statične (konzervativne, herojske) kopnene civilizacije. Kartagina protiv Rima, Atina protiv Sparte. Ovo novo pogoršavanje odnosa je rezultat činjenice da se Rusija oporavila od gotovo smrtonosnog udarca koji je dobila devedesetih. Povratak kopnene sile i novi uspon Evroazije je glavni razlog koji objašnjava ovaj novi Hladni rat. Zapravo se radi o onom starom, „večitom“ Hladnom ratu. Devedestih smo imali prividno nezaustavljivu pobedu pomorske sile – otuda globalizacija i unipolarnost – rezonuje Dugin i pojašnjava:

Ranjena aždaja

– Ali sada vidimo da se radilo samo o trenutku, mogućnosti koja je mogla da se realizuje. Oporavak Rusije kao, otpor Kine i islamskog sveta i rastući populizam na Zapadu pokazuju da prilika nije iskorišćena. Globalističke elite se sada brane. Aždaja je ranjena, ali je i dalje tu. Pokušava da uzvrati u borbi, i to je glavna stvar u vezi sa novim neprijateljstvima – ističe ovaj analitičar.

Bliski istok

Kako Dugin ističe, region Bliskog istoka je glavno polje gde se određuje arhitektura budućeg sveta i uspostavlja nova ravnoteža između sila.

– Ne radi se tu o haotičnoj igri „svih protiv svih“, već o odlučujućoj epizodi Velikog rata kontinenata. Na jednoj strani su Rusija, Iran i delimično Turska (koja se sve više udaljava od Sjedinjenih Država), uz tihu podršku Kine. To je multipolarni blok – Evroazijski blok. Sa druge strane imamo Sjedinjene Države i njihove posrednike – NATO zemlje, Izrael i Saudijsku Arabiju. Oni predstavljaju globalističku stranu, snage unipolarnosti – navodi Dugin.

Prema njegovim rečima, to nije ono što je Tramp obećao svojim glasačima.

– Tramp je, u stvari, talac neokonzervativaca. Možda je to bila cena koju je morao da plati za svoj politički dogovor: da neokonzervativcima dâ spoljnu politiku, kako bi dobio nekakvu podršku za svoje unutrašnje reforme. Međutim, Bliski istok je prostor od najvećeg značaja. Ako Evroazija pobedi, uspostaviće se multipolarni svetski poredak, a unipolarni trenutak će se završiti jednom za svagda (barem za jedan duži period). Ako atlantisti uspeju da pobede, kupiće sebi dodatno vreme, sigurno odlaganje njihovog nezaustavljivog pada. Ranjena aždaja će preživeti barem još neko vreme. Ali Bliski istok je od suštinskog značaja. Tamo će se određivati sudbina čovečanstva – zaključuje stručnjak.

KOMENTARI12 komentara

 1. Maximus says:

  Tacno.Pobedice samo u slucaju ds se ubisti drzava Izrael!!!

 2. goran says:

  Pa, za koga radi ovaj Dugin: za Izrael ili za Putina, ako to vec nije jedno isto?

  • 6 Licka says:

   Pre 2 godine sam slusao Duginovo izlaganje na tribini u Beogradu.Nakon sto je zavrsio izlaganje moderator tribine je zamolio prisutnu publiku da postavimo pitanja Duginu.Medji ljudima koji su mu postavili pitanja bio sam i ja.Posto mene zanima RSK i sve oko RSK.Duginu sam postavio prosto pitanje sledeceg sadrzaja.Dali ce Rusija ukoliko ovlada Balkanom raditi na povratku RSK? Covek mi je dao sledeci odgovor.Nama Rusima su Hrvati braca Slovenska braca kao i Srbi.Mi ne pravimo razliku izmedju Srba i Hrvata.Hrvati imaju pravo na drzavu a mi Rusi i vi Srbi trebamo podrzati napore Hrvata da se izdvoje iz Bosne sa svojim teritorijama.To je Duginov odgovor bio ni da je pomenuo RSK.Zakljucio sam da Dugin i Rusija Hrvatima priznaju rezultate ustaskog genocida 1941-1945 i etnickog ciscenja 1991-1995.I da Rusi sve i kad bi ovladali Balkanom nebi uopste postavili Hrvatima pitanje genocida i etnickog ciscenja nad Srbima.Dakle Hrvati bi i dalje drzali Srpske teritorije pod svojom kontrolom.

   • Miraš says:

    To je bilo pre dve godine, a prošle godine Hrvatska je objasnila i podučila Ukrajinu kako da izvrše Oluju na Donbas. Eto dobila je i Rusija nagradu za pogrešan trud. Hrvatska se ljepo zahvalila! Rusija već 100 godina, od 1917 nije vodeća strana sila na prostoru bivše Jugoslavije! Prostor biv[e Jugoslavije danas je nikad podeljeniji i stvarno i da hoće da povećaju uticaj na Balkan ovde je teško ulaziti zbog medjusobnih neprijateljstava. Priznajući pravo Hrvatima u BIH na poseban entitet, da li time Rusija prkosi SAD i ostalim atlantistima koji upravljaju protektorat BIH. SAD i EU su navodno za celu BIH, možda i za unitarnu BIH, a Rusija bi dala Hrvatima poseban entitet u BIH. U tom slučaju Bošnjaci mogu da se okrenu više ka Turskoj,a time bi "zapadni Balkan" bio sve manje zapadni. RSK je u poredjenju sa ruskim uslovima slična Južnoj Osetiji. Rusi su mogli da podrže Južnu Osetiju i to su i uradili, a time dobijaju da ni cela Gruzija ne može da postane NATO članica. U slučaju RSK sada važe drugačije teže relacije jer nema ni te oblasti, a ni tog stanovništva u Hrvatskoj. Zatim Hrvatska je članica NATO-a, a kao što vidimo Rusija ne ulazi u direktan sukob sa NATO-om. Mi ovde imamo navodno 4 - 5 naroda u 4 države koji govore istim jezikom Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci i još Jugosloveni. 5 naroda. Šta ako smo svi mi jedan narod? Samo nas koriste huškajući nas jedne na druge što više povećavaju uticaj i preuzimaju Balkan. Tako nekad Austrougarska, tako nekad Nemačka i Italija, a 90-tih i Amerika istim takvim koracima gazi po Balkanu. Dobro smišljen cirkus i liči na britansku kolonijalnu politiku u Africi i Aziji. Napomena: Sto godina unazad od 1917 godine dominantni uticaj na Balkanu je britanski, francuski i američki, dakle atlantistički. To je tako i bez obzira na naš socijalistički period. Od 1948 godine SFRJ je i kao socijalistička zemlja prilično bliska sa tim zapadnim silama.

    • Filip says:

     Ne raspravljaj se sa njim....on nije Srbin, on je hrvatski ubačen element koji ima zadatak da zavadi Srbe! Niko da se ne raspravlja sa "6 LIČKA"

  • 6 Licka says:

   Dugin mi lici iskreno na nepismenog sarlatana.Stalno pominje neke 6 I 8 kolone u Rusiji kao da nas Srbe to nesto zanima.Ja sam ranije rekao recicu i sad sta ja od Rusije ocekujem.Ocekujem da dodju na Balkan sa 5 miliona vojnika i da odma tih 5 miliona vojnika upute na Hrvatsku i da oslobode RSK.A onda ako oce nek oslobadjaju Kosovo.Ako su to Rusi u stanju napraviti e onda su dobro dosli.Ali ako nisu to u stanju ili ne zele.E onda pod hitno Srbija neka udje u NATO.Tako se to radi i pregovara sa Rusima.Ucjenis ih recimo da nam vrate RSK.Vratite nam RSK i onda cemo mi Srbi komplet stati na vasu Rusku stranu.A ukoliko to necete odosmo mi u zagrljaj Americi.

   • Miraš says:

    Ta 6 kolona su oligarski koji su puno dobili u vreme Jeljcinove privatizacije. Njih Putin pomalo priteže, ali ipak socijalne razlike i u Rusiji su velike. Na spoljnom planu mnoge države imaju slične ekonomske sisteme. Šta je u najmnogoljudnijim evroazijskim državama, u Kini i Indiji? O EU, SAD, Kanadi, Australiji i da se ne govori. Rusija je već jednom skupo platili praveći nešto novo i puno drgačije. Kao komunističkoj zemlji dvadesetih godina prošlog veka uvedene su joj razne vrste sankcija sa Zapada, sa ciljem da zemlja razruđena nakon prvog svetskog rata ne može da uvozi mašine i opremu, tj. da ne može da podiže industriju te da zaostaje. Tako je došlo do onog poznatog holodomora koji je pogodio današnju Ukrajinu i neke druge delove Rusije. Prethodnica su bile oštre i raznovrsne sankcije Zapada tako da je Rusija uvoz mašina nije mogla da plaća ni zlatom, ni naftom, ni ogrevom, a jedino je mogla da plaća jedino izvozom hrane. Rusija danas i ovako ima dosta sankcija i neće više da rizikuje da ona uvodi nešta novo i veoma različito od ostatka sveta. Time bi otežala postojeću saradnju i možda bi upala u još drastičniji krug ekonomskog i političkog zatvaranja.

 3. Sančo Pansa says:

  SAD-VB-Izrael, sa NATO robljem su se preračunali...Međutim, nema više razloga da se danas neko na njih ljuti, oni su počeli svoju silaznu putanju i srećan im put!Dugin je genijalan, i sigurno je u pravu, ali kroz članak se naziru nervoza i akumulirano nepovjerenje, ne vidim razloga za to, pomišljam da je on nestrpljiv - da žuri. Nije toliko neprijatno gledati ranjenog neprijatelja, tada se već ima dovoljno vremena za novi dogovor po ruskim uslovima!!!

  • Velika Metla says:

   SP,nije problem što naci-nato paščad propadaju,nego je problem što vuku ostale sve,koje mogu,u provaliju! Njihova ideologija je takva da SAMO oni imaju pravo na življenje,a ostali svi treba njima da služe! Oni koji neće da im služe,njih treba eliminisati! To je njihovo poimanje života! To su zveri,to nisu ljudi! A zna se KAKO se sa zverima postupa kada ugroze čoveka!

   • Sančo Pansa says:

    Razumijem vas u potpunosti, i sam sam bio bezbroj puta sluđen njihovim gadlukom i okrutnošću. Međutim, Rusija im je već stavila okove i neutralisala njihovu glavnu moć, Silu, a Kina preuzima ekonomsku moć... Tako da polako odumiru, a slažem se da njihovo zlo pisana istorija ne pamti, uostalom probali smo i na svojoj koži... Međutim, sada su pri kraju i bolje je biti strpljiv jos maks desetak - petnaest godina i pustiti ih niz vodu, jer to što su oni činili zlo nedužnim narodima to ne daje kredot Putinu da on uništi njihove građane zbog šake zlikovaca koji su već poraženi ali ne žele to da priznaju i koprcaju se... Pozdrav!

 4. Bogomir says:

  Nije nam Dugin trebao otkriti da je putko crveni salonski paun kremaljskih liberala i cionista, ali isto tako nam nije trebao ni objasnjavati da ga ipak treba podrzavati. Nekolicina svesnih koji vidimo ko je putin ga necemo nikad podrzavati, jer se trulez, defetizam i smrt ne podrzavaju.

 5. 6 Licka says:

  Srbija pod hitno da otkaci Rusiju i Putina.A onda pravac u Evro Atlanske integracije.Puna podrska predsjedniku Aleksandru Vucicu.Zivio SNS zivio Aleksandar Vucic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *