ПУТИНОВ СТРАТЕШКИ АНАЛИТИЧАР који је предвидео многе битне ствари 10 година раније – ЕВО ШТА ПРЕДВИЂА ЗА СРБИЈУ

PUTINOV STRATEŠKI ANALITIČAR koji je predvideo mnoge bitne stvari 10 godina ranije – EVO ŠTA PREDVIĐA ZA SRBIJU

26 oktobra 2019

Profesora političkih nauka Igora Nikolajeviča Panarina zovu Putinov Makijaveli zbog preciznih saveta ruskom rukovodstvu, ali on za sebe kaže da je strateški analitičar.

Ovaj doktor političkih nauka i vodeći analitičar Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) u aprilu 2015. izneo je niz tačnih zapažanja i prognoza. Još tada – znatno pre zvaničnog uključenja Rusije u rat u Siriji i više od godinu dana pre neuspelog puča protiv Redžepa Tajipa Erdogana – ocenio je da je ruski „strateški zadatak da uz pomoć ekonomskih poluga iščupamo Tursku iz agresivnog vojnog bloka NATO-a”.“Ali, Turska ne može biti naš ključni saveznik na Balkanu. To treba da bude Beograd, a Turska da utiče na svoju zonu odgovornosti na Bliskom istoku”, rekao je Panarin i najavio da će gasovod „Turski tok” početi da radi 2020. godine.

Skoro pola decenije kasnije dosta toga je postalo realnost. „Turski tok” treba da zaživi do kraja 2019. godine. A Turska, koja se sve manje oseća kao američki i NATO saveznik, u dogovoru s Rusijom gradi „zonu odgovornosti” u Siriji, dok Beograd počinje da zauzima važno mesto na lestvici prioriteta Kremlja. Poseta Dmitrija Medvedeva, s pratećim ugovorima iz nekoliko za Srbiju strateški važnih oblasti i prikazom narasle moći srpskih bezbednosnih snaga uz pomoć ruskog i evropskog oružja, upravo to i pokazuje.

U srpskoj javnosti profesor Panarin – osim što je 1998. ocenio da bi SAD u budućnosti mogle da se raspadnu na šest delova – poznat je i po tome što je 2006. najavio formiranje Evroazijske unije. Ako je to tada ličilo na naučnu fantastiku, devet godina kasnije ovaj savez je postao realnost. Njegova zamisao je da EAEU ima četiri prestonice: Sankt Peterburg, Kijev, Alma Atu i Beograd. „Beograd vidim kao prestonicu velike Balkanske konfederacije, koja bi obuhvatala sve balkanske države, moguće i Mađarsku. Balkanski vektor i Beograd trebalo bi da budu veza s malom Azijom”, poručio je tada Panarin.

Pre četiri i po godine rekli ste da se 2020. može očekivati priključenje Srbije Evroazijskoj uniji. Tada ste najavili da će iste godine biti pušten u rad i gasovod „Turski tok”, što se, čini se, i ostvaruje. Beograd ovih dana potpisuje veliki sporazum sa EAEU – da li ste na to mislili?

– Potpisivanje sporazuma Srbije i EAEU o stvaranju zone slobodne trgovine otvara mogućnosti za trgovinske, ekonomske i investicione odnose sa svim državama EAEU, a pre svega s Rusijom. Početkom oktobra 2019. na samitu u Jerevanu, lideri EAEU odobrili su sporazum sa Singapurom i očekuje se priključenje Indije i Irana. To je smer ka pretvaranju Srbije u ključnu zemlju na Balkanu, zemlju ekonomskog prosperiteta. Za Beograd će primena ovog dokumenta značiti potpuno novu etapu prisustva na prostorima Evroazije. Ulazak na tržište sa oko 200 miliona potrošača s ukupnim BDP-om većim od 1,9 biliona dolara, omogućiće Srbiji da postane jezgro ekonomskog prosperiteta. „Turski tok” prolazi 402 kilometra kroz Srbiju, s protokom od 12,87 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Govorili ste da Beograd vidite kao jednu od četiri prestonice Evroazije, na čelu Balkanske konfederacije, koja bi, moguće, obuhvatala i Mađarsku?

– Evroazijska unija bi se mogla predstaviti kao globalni ruski geopolitički razvojni projekat u 21. veku, integralna nacionalna ideja ruskog i njemu bliskih evroazijskih naroda. EU je u fazi sistemske krize, a izlazak Velike Britanije jedan je od pokazatelja najteže krize na više nivoa. Obezduhovljena EU, s procesima dehristijanizacije, potiranja nacionalnog identiteta, razaranja porodice, duhovnih i moralnih vrednosti ima tužnu budućnost. Mađarska je jedina država EU koja u ustavu pominje hrišćanske vrednosti. Svoju prognozu smatram verovatnom – Beograd na čelu Balkanske konfederacije, koja može obuhvatiti i Mađarsku.

Problem Kosova i Metohije i dalje je otvoren i opterećuje Srbiju, kako vi na to gledate?

– Kriza na KIM ima mnogo uzroka, ali ne zaboravite da je jedan od važnih bio Prvi svetski rat. Britanska imperija je izazvala Prvi svetski rat kako bi uništila svoje glavne geopolitičke rivale – Rusku i Nemačku carevinu. Srbija je pretrpela ogromne gubitke, nakon čega je počelo aktivno naseljavanje Albanaca na KiM. Tome je i Tito, koji je bio pod britanskim uticajem, dao svoj doprinos. Istorijska analiza pokazuje da su Britanci tajna sila neprijateljski raspoložena prema pravoslavnoj Srbiji. Britanija više od 100 godina inicira razvoj kosovske krize. Nova runda počela je upadom kosovsko-albanskih specijalnih snaga u opštine sa srpskim stanovništvom na severu pokrajine, 28. maja 2019. i privođenjem 13 lokalnih Srba. Trenutak nije izabran slučajno – odmah nakon govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Narodnoj skupštini o kosovskom pitanju. Uz podršku Rusije situacija se tada stabilizovala.

Sada Vašington želi da se ubrza postizanje rešenja na KiM?

– Predložio bih da se razmotri u širem globalnom kontekstu, uzimajući u obzir borbu koja se vodi između globalista i patriota sveta. Vašington je podeljen u dve snažne, suprotstavljene grupacije. S jedne strane je nacionalno orijentisani patriota Donald Tramp, a s druge su globalisti, uglavnom demokrate i britanski lobi u SAD, čiji se centar moći i upravljanja nalazi u Londonu. Banka Engleske, prema mišljenju Fonda L. Laruša, sada je glavni organizator pokušaja puča u SAD, u formi impičmenta, sa ciljem svrgavanja Trampa. Ruke su mu u oblasti spoljne politike vezane konopcima američkog britanskog lobija i on pokušava da se oslobodi stega. Polako i sigurno kreće se ka cilju – oslobađanja SAD od britanskog jarma. Međutim, treba imati na umu da su ubijeni svi američki predsednici koji su tokom istorije zagovarali oslobađanje od britanskog jarma: Linkoln, Garfild, Mekinli i Kenedi. Tramp je okružen globalistima, londonskim agentima stvorenim u SAD tokom hladnog rata, čiji je početak objavio Čerčil u martu 1946. godine. Iza Trampa stoje snažne nacionalne snage patriotski nastrojenih predstavnika industrije, biznisa i specijalnih službi, pre svega mornaričke obaveštajne službe i NSA. Čini mi se da će sprečiti pokušaj puča i pomoći Trampu da uspostavi odnose s Rusijom. Tada će snažna zajednica Trampa i Putina moći da reši problem KiM.Vaša nova knjiga „Hibridni rat – teorija i praksa” bavi se fenomenom o kome se mnogo govori poslednjih godina. Vi kažete da je to strategija koja kombinuje običan i informativni rat?

NATO je razvijao hibridnu ratnu strategiju duži niz godina. Američki general Džejms Matis, bivši šef Pentagona, i pukovnik Frenk Hofman objavili su 2005. značajan članak „Budućnost rata: uspon hibridnih ratova”. U strateškom konceptu NATO iz 2010, „hibridne pretnje” se definišu kao pretnje koje stvara protivnik sposoban da adaptivno koristi tradicionalna i netradicionalna sredstva za postizanje sopstvenih ciljeva. U decembru 2015, na samitu ministara spoljnih poslova NATO usvojena je strategija hibridnog ratovanja koja pretpostavlja dominaciju alata „meke moći” sa ciljem dezintegracije evroazijskog prostora, stvaranje haosa i nestabilnosti u susedstvu Rusije. Srž hibridnog rata je informaciono ratovanje. To je kombinovanje vojnih snaga, političko-diplomatskih, finansijsko-ekonomskih, informaciono-psiholoških i informaciono-tehničkih metoda pritisaka, i obojenih revolucija, terorizma i ekstremizma, delovanja specijalnih službi, snaga za specijalne operacije i struktura javne diplomatije, koje se sprovode u skladu s planom neke vlade, vojno-političkog bloka ili transnacionalnih korporacija.

Preti li Srbiji i Balkanu ponovo opasnost veće destabilizacije, odnosno hibridnog napada, i ko bi mogao da ga izvede?

Srbija i Balkan su u opasnosti od destabilizacije. Pokretač hibridnog napada, kao i do sada, može biti London i njegov dugogodišnji agent Džordž Soroš, rodom iz susedne Mađarske, u kojoj stalno pokušava da destabilizuje situaciju. Soroš je organizovao migracionu krizu pre nekoliko godina na Balkanu, kada su milioni mladih s Bliskog istoka, iz Afrike i Avganistana prošli preko Srbije. Postoje dve američke spoljne politike: zvanična Donalda Trampa i nezvanična probritanskog „klintonovskog klana” uz podršku britanskog agenta Džordža Sorosa. Oni su u fazi akutne konfrontacije na Balkanu. Tramp je na zasedanju GS UN 24. septembra pozvao zemlje širom sveta da odustanu od globalizma i opredele se za nacionalizam, naglašavajući da mudri lideri stavljaju interese svojih naroda i zemalja na prvo mesto. „Budućnost ne pripada globalistima, već patriotama”, rekao je Tramp. Nezakonito svrgavanje Trampa je krajnji cilj globalista – klintonista i Soroša. Oni su postavili cilj destabilizacije Balkana, a zatim i cele Evrope, kako bi se diskreditovao Tramp i njegovi spoljnopolitički prioriteti, posebno stvaranje novog sistema međunarodnih odnosa koji će se zasnivati na uzajamno korisnoj saradnji među narodima i sprečavanju uplitanja u unutrašnje stvari država. Ako se ođednom na Balkanu „slučajno” dogodi novi međuetnički sukob, Bela kuća će neizbežno biti uvučena, a Tramp postati talac politike svojih probritanskih globalističkih protivnika. Naime, Balkan je strateško mesto za britansku kontrolu nad Evropom i Bliskim istokom. Zaista se nadam da će se 2020. dogoditi nova Jalta, kao 1945. godine. I da će tri glavna svetska lidera – Vladimir Putin, Donald Tramp i Si Đinping moći da stvore novi, pravedniji sistem međunarodnih odnosa zasnovan na dijalogu civilizacija i obostrano korisnoj saradnji među narodima.

(politika.rs)

KOMENTARI14 komentara

 1. M says:

  Gle čuda,Englezi su još prije shvatili strateški položaj Balkana kao most koji radi ili ne radi između Europe i Blistoka,onda je i USA to shvatila,pa Rusija,pa Kina,pa sad ponovo i Turska,a u međuvremenu je Europa to zaboravila,ili joj naredili da zaboravi,samo se Rimski Papa još toga sjeća i za to zalaže bar djelomično,dok i njega ne ušutkaju!Pa opciji da Balkan bude ruka Europe prema Blistoku,jača kontra opcija da Balkan bude ruka Euro-Azije-Blistoka prema Europi!Zanimljive su se stvari pokrenule dok Europa spava,čak i Afriku joj pod nosom drugi dijele sebi!Ali mislim da će se o tome tek odlučivati u bliskoj budućnosti,i to ne glatko!I vol koji umire,se žestoko rita,pogotovo ako želi preživjeti!

  • Don Kihot says:

   Britanija sa svojom vojskom Klintonovih i ostalih sledbenika su uigrani tim buldožer diplomatije, dok je Tramp novi i bira mekšu liniju da uzdigne SAD na duže staze, ali je u svakom slučaju mnooogo bolja opcija za svijet, ali i za SAD i VB nego stara garnitura Duboke države ili močvare kako ih zovu,jer sa njima bi se nastavilo sa ratovima i destabilizacijom svijeta i bilo bi pitanje mjeseca ili nekolike godine kada bi došlo i do Velikog rata, jer stepen tolerancije Rusije i Kine se smanjuje proprcijalno njihovom ubrzanom rastu, Zašto bi i dozvolili da ih neko usporava u napredku, što je i prirodno jer sada imaju sasvim realneizglede da pobijede!

  • Zoran says:

   Evroap je izbacena iz igre, pustili je niz vodu i naseljavaju je muslimanima. Na nju se ne treba vise obazirati.

 2. Kulak says:

  Igor Panarin je trebao reći samo jednu rečenicu:MORATE IMATI JAKO ORUŽJE.I to bi bilo to.

 3. Predrag says:

  Totalni promašaj dal je namerno ili ne. Duboka država to su fašisti oni su napravili eu gde je nemačka glavna i sprovodi fašističku politiku ovde na balkanu i u ukraini. A bregzit je odvajanje engleske od fašista zašta se zalaže i tramp. A mi smo u realnoj opasnosti da rusi trguju sa nama, kao što je bio berlinski kongres pa krim pa i jelcin koji je pretio nuklearkama a onda uzo 2milrde dolara i postio da nas lupaju. Rusi će nam dizati cenu da nas bolje prodaju. Treba biti jako obazriv. Pod hitno dozvoliti mladim ruskim parpvima da decom dolazak u Srbiju i olakšano dobijanje srpskog državljanstva. Rusi svi vole da žive južnije. Uspostaviti jaku rusku imigraciju u Srbiji koja će se tako u Rusiji boriti i sprečavati ruske tajkune da nas prodaju. Ili privući nekog ruskog tajkuna koji će lobirati za Srbiju.

  • Slobodanka says:

   Na berlinskom kongresu iz 1878 godine Rusija nije bila dovoljno jaka zbog prethodnog iza nju iscrpljujućeg Krimskog rata (1853-1856) koji je izgubila. To je bio rat protiv Turske kojoj su saveznici bili velike evropske sile V. Britanija, Francuska i Kraljevina Pijemont. Ta situacija kao da se ponavlja da Rusija jača ali još uvek nije dovoljno jaka, a zvanična Srbija baš u tom manje povoljnom periodu žuri se i jurca na Zapad. Greška zvanične Srbije je što jurca u zagrljaj svog dželata EU i zatim još konkretnije što pokreće rešavanje pitanja Kosova u vremenu kada Rusija i Kina još uvek nisu dovoljno jake naspram Zapada. Iz Beograda-ako ("ako" zbog njihovog nepozivanja Rusije po pitanjima gde ona može da pruži pomoć) kao da hoće da šmugnu što pre na Zapad noseći u zavežljaju celu državu Srbiju. A Srbiju će Zapad seckati kao kobasicu, na čemu već uveliko rade. Najpre treba da budemo oprezni šta zapravo rade domaći majstori manipulacije.

   • Predrag says:

    Ovde se vodi politika koja je nužna. Tadić da je hteo mogao je da bude predsednik ili da prepusti Đilasu. Namerno su pustili Tomu jer pod pritiskom priznanja Kosova nisu mogli više da izdrže. Pravo je čudo da taj posao nije obavljen. Tačno je da se umešala Rusija i poremetila planove. Uzela je Vučića u svoje ruke. Da se razumemo Brnabić ima veću vlast od Vučića ona kontroliše lovu i stara se da se Srbija zaduži i predano plaća iz džepa građana kamatu ko već profitira u svetskoj banci i mmfu. Rusija se verovatno uključila jer su joj bile ugrožene investicije a i planovi gasovoda su bili pod znakom pitanja. Kosovo je svakako vrlo interesantno može da se pravi gas iz uglja a ima i olova za akumulatore to su miliarde. Sa dolaskom gasa iz Turskog toka pojaviće se i ruski tajkuni jer gas će podstaći razvoj industrije prvi će biti recimo veštačko đubrivo. Ako im bude dobro išlo biće i oni zainteresovani da uzmu neka bogatstva sa Kosova i ako Srbija bude voljna da im ustupi oni će izgurati nemačke i engleske i ostale pljačkaše. A moguće je i udruživanje ruskih i zapadnih investitora. Uglavno mi nećemo imati koristi od ničeg i ovde će biti vrlo teško živeti dok će drugi sisati našu zemlju i naše ruke.

   • persida says:

    Cekajte, Slobodanka, sta Vi to pricate: Rusija i Kina nisu jos uvek jake naspram Zapada! Jesu, ALI SU MORALNO KORUMPIRANE I DOLARSKI ZASLEPLJENE. Bez toga bi bile jace, potpuno dominantne.

    • Slobodanka says:

     Rusija i Kina jesu jače nego što su bile pre naprimer 20 godina, ali ne smemo potceniti činjenicu da to njihovo jačanje SAD i Zapad nastoje da zaustave. Sigurno je da trpe i neku štetu. U nekim neprilikama jesu bilo da gledamo ekonomske ratove ili samo prave ratove, a svi pretežno potiču sa Zapada. Te tvoje ocene su baljezganje sa ciljem blaćenja i onoga što je pozitivno. Ma, najpametnije je sa tobom ne ulaziti u diskusiju.

     • persida says:

      Nema se o cemu ni diskutovati, ako je Putin (inace polujervrejin) uzeo ovog Panarina (takodje Jevrejina) za nekog ozbiljnog savetnika, o cemu onda da pricamo? O tome kako vetar duva u Cikagu?

     • persida says:

      Lele, sta naprica Slobodanka koja se predstavlja (lazno) kao rusofil. Rusija i Kina jos nisu dovoljno jake da se suprotstave Americi. U zagradi: dominacija Amerike je jos uvek prirodna. A ja kazem, ne, Vi ste Slobodanka americki agent koji se ovde predstavlja kao rusofil samo zato dan nam porucite kako je Rusija jos malena i nesposobna za obracun sa kaubojima. Providni ste, malo i previse.

      • Slobodanka says:

       Amerika je još uvek svetska sila i jaka sila, bilo da gledamo njene vojne potencijale bilo ekonomsku moć i izuzetne finansijske privilegije na bazi dolara kao medjunarodnog sredstva plaćanja i ostale. Problem je u tome što ti imaš pustu i divlju želju da Rusija i Kina zapravo zarate protiv Zapada i da ga zbrišu. Uz koju bi cenu one postigle takav rezultat to tebe uopšte ne interesuje. To što ti želiš ne samo da bi bila Pirova pobeda, nego stradale bi i mnoge druge zemlje. Jednom rečju ponosna, histerična , i iznad svega sebična i nerazumna. Na nivou petogodišnjeg deteta. Samo uvredjeni 5-godišnjak će reći: Kad dođe moj stariji brat pa kad Vas sve nalupa. A ako brat ne dođe po zamisli klinca onda će se žestoko ljutiti na njega.

       • persida says:

        Jok, nego da trpimo torturu zapadnih nacista jos hiljadu godina i da se klanjamo njihovom dolaru. Bolje imati pet godina nego sprcati 55 a ziveti u kukavicluku i strahu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *