ПУТИНОВ СТРАТЕШКИ АНАЛИТИЧАР који је предвидео многе битне ствари 10 година раније – ЕВО ШТА ПРЕДВИЂА ЗА СРБИЈУ

ПУТИНОВ СТРАТЕШКИ АНАЛИТИЧАР који је предвидео многе битне ствари 10 година раније – ЕВО ШТА ПРЕДВИЂА ЗА СРБИЈУ

26 октобра 2019

Професора политичких наука Игора Николајевича Панарина зову Путинов Макијавели због прецизних савета руском руководству, али он за себе каже да је стратешки аналитичар.

Овај доктор политичких наука и водећи аналитичар Организације договора колективне безбедности (ОДKБ) у априлу 2015. изнео је низ тачних запажања и прогноза. Још тада – знатно пре званичног укључења Русије у рат у Сирији и више од годину дана пре неуспелог пуча против Реџепа Тајипа Ердогана – оценио је да је руски „стратешки задатак да уз помоћ економских полуга ишчупамо Турску из агресивног војног блока НАТО-а”.“Али, Турска не може бити наш кључни савезник на Балкану. То треба да буде Београд, а Турска да утиче на своју зону одговорности на Блиском истоку”, рекао је Панарин и најавио да ће гасовод „Турски ток” почети да ради 2020. године.

Скоро пола деценије касније доста тога је постало реалност. „Турски ток” треба да заживи до краја 2019. године. А Турска, која се све мање осећа као амерички и НАТО савезник, у договору с Русијом гради „зону одговорности” у Сирији, док Београд почиње да заузима важно место на лествици приоритета Kремља. Посета Дмитрија Медведева, с пратећим уговорима из неколико за Србију стратешки важних области и приказом нарасле моћи српских безбедносних снага уз помоћ руског и европског оружја, управо то и показује.

У српској јавности професор Панарин – осим што је 1998. оценио да би САД у будућности могле да се распадну на шест делова – познат је и по томе што је 2006. најавио формирање Евроазијске уније. Ако је то тада личило на научну фантастику, девет година касније овај савез је постао реалност. Његова замисао је да ЕАЕУ има четири престонице: Санкт Петербург, Kијев, Алма Ату и Београд. „Београд видим као престоницу велике Балканске конфедерације, која би обухватала све балканске државе, могуће и Мађарску. Балкански вектор и Београд требало би да буду веза с малом Азијом”, поручио је тада Панарин.

Пре четири и по године рекли сте да се 2020. може очекивати прикључење Србије Евроазијској унији. Тада сте најавили да ће исте године бити пуштен у рад и гасовод „Турски ток”, што се, чини се, и остварује. Београд ових дана потписује велики споразум са ЕАЕУ – да ли сте на то мислили?

– Потписивање споразума Србије и ЕАЕУ о стварању зоне слободне трговине отвара могућности за трговинске, економске и инвестиционе односе са свим државама ЕАЕУ, а пре свега с Русијом. Почетком октобра 2019. на самиту у Јеревану, лидери ЕАЕУ одобрили су споразум са Сингапуром и очекује се прикључење Индије и Ирана. То је смер ка претварању Србије у кључну земљу на Балкану, земљу економског просперитета. За Београд ће примена овог документа значити потпуно нову етапу присуства на просторима Евроазије. Улазак на тржиште са око 200 милиона потрошача с укупним БДП-ом већим од 1,9 билиона долара, омогућиће Србији да постане језгро економског просперитета. „Турски ток” пролази 402 километра кроз Србију, с протоком од 12,87 милијарди кубних метара гаса годишње.

Говорили сте да Београд видите као једну од четири престонице Евроазије, на челу Балканске конфедерације, која би, могуће, обухватала и Мађарску?

– Евроазијска унија би се могла представити као глобални руски геополитички развојни пројекат у 21. веку, интегрална национална идеја руског и њему блиских евроазијских народа. ЕУ је у фази системске кризе, а излазак Велике Британије један је од показатеља најтеже кризе на више нивоа. Обездуховљена ЕУ, с процесима дехристијанизације, потирања националног идентитета, разарања породице, духовних и моралних вредности има тужну будућност. Мађарска је једина држава ЕУ која у уставу помиње хришћанске вредности. Своју прогнозу сматрам вероватном – Београд на челу Балканске конфедерације, која може обухватити и Мађарску.

Проблем Kосова и Метохије и даље је отворен и оптерећује Србију, како ви на то гледате?

– Kриза на KИМ има много узрока, али не заборавите да је један од важних био Први светски рат. Британска империја је изазвала Први светски рат како би уништила своје главне геополитичке ривале – Руску и Немачку царевину. Србија је претрпела огромне губитке, након чега је почело активно насељавање Албанаца на KиМ. Томе је и Тито, који је био под британским утицајем, дао свој допринос. Историјска анализа показује да су Британци тајна сила непријатељски расположена према православној Србији. Британија више од 100 година иницира развој косовске кризе. Нова рунда почела је упадом косовско-албанских специјалних снага у општине са српским становништвом на северу покрајине, 28. маја 2019. и привођењем 13 локалних Срба. Тренутак није изабран случајно – одмах након говора председника Србије Александра Вучића у Народној скупштини о косовском питању. Уз подршку Русије ситуација се тада стабилизовала.

Сада Вашингтон жели да се убрза постизање решења на KиМ?

– Предложио бих да се размотри у ширем глобалном контексту, узимајући у обзир борбу која се води између глобалиста и патриота света. Вашингтон је подељен у две снажне, супротстављене групације. С једне стране је национално оријентисани патриота Доналд Трамп, а с друге су глобалисти, углавном демократе и британски лоби у САД, чији се центар моћи и управљања налази у Лондону. Банка Енглеске, према мишљењу Фонда Л. Ларуша, сада је главни организатор покушаја пуча у САД, у форми импичмента, са циљем свргавања Трампа. Руке су му у области спољне политике везане конопцима америчког британског лобија и он покушава да се ослободи стега. Полако и сигурно креће се ка циљу – ослобађања САД од британског јарма. Међутим, треба имати на уму да су убијени сви амерички председници који су током историје заговарали ослобађање од британског јарма: Линколн, Гарфилд, Мекинли и Kенеди. Трамп је окружен глобалистима, лондонским агентима створеним у САД током хладног рата, чији је почетак објавио Черчил у марту 1946. године. Иза Трампа стоје снажне националне снаге патриотски настројених представника индустрије, бизниса и специјалних служби, пре свега морнаричке обавештајне службе и НСА. Чини ми се да ће спречити покушај пуча и помоћи Трампу да успостави односе с Русијом. Тада ће снажна заједница Трампа и Путина моћи да реши проблем KиМ.Ваша нова књига „Хибридни рат – теорија и пракса” бави се феноменом о коме се много говори последњих година. Ви кажете да је то стратегија која комбинује обичан и информативни рат?

НАТО је развијао хибридну ратну стратегију дужи низ година. Амерички генерал Џејмс Матис, бивши шеф Пентагона, и пуковник Френк Хофман објавили су 2005. значајан чланак „Будућност рата: успон хибридних ратова”. У стратешком концепту НАТО из 2010, „хибридне претње” се дефинишу као претње које ствара противник способан да адаптивно користи традиционална и нетрадиционална средства за постизање сопствених циљева. У децембру 2015, на самиту министара спољних послова НАТО усвојена је стратегија хибридног ратовања која претпоставља доминацију алата „меке моћи” са циљем дезинтеграције евроазијског простора, стварање хаоса и нестабилности у суседству Русије. Срж хибридног рата је информационо ратовање. То је комбиновање војних снага, политичко-дипломатских, финансијско-економских, информационо-психолошких и информационо-техничких метода притисака, и обојених револуција, тероризма и екстремизма, деловања специјалних служби, снага за специјалне операције и структура јавне дипломатије, које се спроводе у складу с планом неке владе, војно-политичког блока или транснационалних корпорација.

Прети ли Србији и Балкану поново опасност веће дестабилизације, односно хибридног напада, и ко би могао да га изведе?

Србија и Балкан су у опасности од дестабилизације. Покретач хибридног напада, као и до сада, може бити Лондон и његов дугогодишњи агент Џорџ Сорош, родом из суседне Мађарске, у којој стално покушава да дестабилизује ситуацију. Сорош је организовао миграциону кризу пре неколико година на Балкану, када су милиони младих с Блиског истока, из Африке и Авганистана прошли преко Србије. Постоје две америчке спољне политике: званична Доналда Трампа и незванична пробританског „клинтоновског клана” уз подршку британског агента Џорџа Сороса. Они су у фази акутне конфронтације на Балкану. Трамп је на заседању ГС УН 24. септембра позвао земље широм света да одустану од глобализма и определе се за национализам, наглашавајући да мудри лидери стављају интересе својих народа и земаља на прво место. „Будућност не припада глобалистима, већ патриотама”, рекао је Трамп. Незаконито свргавање Трампа је крајњи циљ глобалиста – клинтониста и Сороша. Они су поставили циљ дестабилизације Балкана, а затим и целе Европе, како би се дискредитовао Трамп и његови спољнополитички приоритети, посебно стварање новог система међународних односа који ће се заснивати на узајамно корисној сарадњи међу народима и спречавању уплитања у унутрашње ствари држава. Ако се ођедном на Балкану „случајно” догоди нови међуетнички сукоб, Бела кућа ће неизбежно бити увучена, а Трамп постати талац политике својих пробританских глобалистичких противника. Наиме, Балкан је стратешко место за британску контролу над Европом и Блиским истоком. Заиста се надам да ће се 2020. догодити нова Јалта, као 1945. године. И да ће три главна светска лидера – Владимир Путин, Доналд Трамп и Си Ђинпинг моћи да створе нови, праведнији систем међународних односа заснован на дијалогу цивилизација и обострано корисној сарадњи међу народима.

(политика.рс)

KOMENTARI14 коментара

 1. M says:

  Gle čuda,Englezi su još prije shvatili strateški položaj Balkana kao most koji radi ili ne radi između Europe i Blistoka,onda je i USA to shvatila,pa Rusija,pa Kina,pa sad ponovo i Turska,a u međuvremenu je Europa to zaboravila,ili joj naredili da zaboravi,samo se Rimski Papa još toga sjeća i za to zalaže bar djelomično,dok i njega ne ušutkaju!Pa opciji da Balkan bude ruka Europe prema Blistoku,jača kontra opcija da Balkan bude ruka Euro-Azije-Blistoka prema Europi!Zanimljive su se stvari pokrenule dok Europa spava,čak i Afriku joj pod nosom drugi dijele sebi!Ali mislim da će se o tome tek odlučivati u bliskoj budućnosti,i to ne glatko!I vol koji umire,se žestoko rita,pogotovo ako želi preživjeti!

  • Don Kihot says:

   Britanija sa svojom vojskom Klintonovih i ostalih sledbenika su uigrani tim buldožer diplomatije, dok je Tramp novi i bira mekšu liniju da uzdigne SAD na duže staze, ali je u svakom slučaju mnooogo bolja opcija za svijet, ali i za SAD i VB nego stara garnitura Duboke države ili močvare kako ih zovu,jer sa njima bi se nastavilo sa ratovima i destabilizacijom svijeta i bilo bi pitanje mjeseca ili nekolike godine kada bi došlo i do Velikog rata, jer stepen tolerancije Rusije i Kine se smanjuje proprcijalno njihovom ubrzanom rastu, Zašto bi i dozvolili da ih neko usporava u napredku, što je i prirodno jer sada imaju sasvim realneizglede da pobijede!

  • Zoran says:

   Evroap je izbacena iz igre, pustili je niz vodu i naseljavaju je muslimanima. Na nju se ne treba vise obazirati.

 2. Kulak says:

  Igor Panarin je trebao reći samo jednu rečenicu:MORATE IMATI JAKO ORUŽJE.I to bi bilo to.

 3. Predrag says:

  Totalni promašaj dal je namerno ili ne. Duboka država to su fašisti oni su napravili eu gde je nemačka glavna i sprovodi fašističku politiku ovde na balkanu i u ukraini. A bregzit je odvajanje engleske od fašista zašta se zalaže i tramp. A mi smo u realnoj opasnosti da rusi trguju sa nama, kao što je bio berlinski kongres pa krim pa i jelcin koji je pretio nuklearkama a onda uzo 2milrde dolara i postio da nas lupaju. Rusi će nam dizati cenu da nas bolje prodaju. Treba biti jako obazriv. Pod hitno dozvoliti mladim ruskim parpvima da decom dolazak u Srbiju i olakšano dobijanje srpskog državljanstva. Rusi svi vole da žive južnije. Uspostaviti jaku rusku imigraciju u Srbiji koja će se tako u Rusiji boriti i sprečavati ruske tajkune da nas prodaju. Ili privući nekog ruskog tajkuna koji će lobirati za Srbiju.

  • Slobodanka says:

   Na berlinskom kongresu iz 1878 godine Rusija nije bila dovoljno jaka zbog prethodnog iza nju iscrpljujućeg Krimskog rata (1853-1856) koji je izgubila. To je bio rat protiv Turske kojoj su saveznici bili velike evropske sile V. Britanija, Francuska i Kraljevina Pijemont. Ta situacija kao da se ponavlja da Rusija jača ali još uvek nije dovoljno jaka, a zvanična Srbija baš u tom manje povoljnom periodu žuri se i jurca na Zapad. Greška zvanične Srbije je što jurca u zagrljaj svog dželata EU i zatim još konkretnije što pokreće rešavanje pitanja Kosova u vremenu kada Rusija i Kina još uvek nisu dovoljno jake naspram Zapada. Iz Beograda-ako ("ako" zbog njihovog nepozivanja Rusije po pitanjima gde ona može da pruži pomoć) kao da hoće da šmugnu što pre na Zapad noseći u zavežljaju celu državu Srbiju. A Srbiju će Zapad seckati kao kobasicu, na čemu već uveliko rade. Najpre treba da budemo oprezni šta zapravo rade domaći majstori manipulacije.

   • Predrag says:

    Ovde se vodi politika koja je nužna. Tadić da je hteo mogao je da bude predsednik ili da prepusti Đilasu. Namerno su pustili Tomu jer pod pritiskom priznanja Kosova nisu mogli više da izdrže. Pravo je čudo da taj posao nije obavljen. Tačno je da se umešala Rusija i poremetila planove. Uzela je Vučića u svoje ruke. Da se razumemo Brnabić ima veću vlast od Vučića ona kontroliše lovu i stara se da se Srbija zaduži i predano plaća iz džepa građana kamatu ko već profitira u svetskoj banci i mmfu. Rusija se verovatno uključila jer su joj bile ugrožene investicije a i planovi gasovoda su bili pod znakom pitanja. Kosovo je svakako vrlo interesantno može da se pravi gas iz uglja a ima i olova za akumulatore to su miliarde. Sa dolaskom gasa iz Turskog toka pojaviće se i ruski tajkuni jer gas će podstaći razvoj industrije prvi će biti recimo veštačko đubrivo. Ako im bude dobro išlo biće i oni zainteresovani da uzmu neka bogatstva sa Kosova i ako Srbija bude voljna da im ustupi oni će izgurati nemačke i engleske i ostale pljačkaše. A moguće je i udruživanje ruskih i zapadnih investitora. Uglavno mi nećemo imati koristi od ničeg i ovde će biti vrlo teško živeti dok će drugi sisati našu zemlju i naše ruke.

   • persida says:

    Cekajte, Slobodanka, sta Vi to pricate: Rusija i Kina nisu jos uvek jake naspram Zapada! Jesu, ALI SU MORALNO KORUMPIRANE I DOLARSKI ZASLEPLJENE. Bez toga bi bile jace, potpuno dominantne.

    • Slobodanka says:

     Rusija i Kina jesu jače nego što su bile pre naprimer 20 godina, ali ne smemo potceniti činjenicu da to njihovo jačanje SAD i Zapad nastoje da zaustave. Sigurno je da trpe i neku štetu. U nekim neprilikama jesu bilo da gledamo ekonomske ratove ili samo prave ratove, a svi pretežno potiču sa Zapada. Te tvoje ocene su baljezganje sa ciljem blaćenja i onoga što je pozitivno. Ma, najpametnije je sa tobom ne ulaziti u diskusiju.

     • persida says:

      Nema se o cemu ni diskutovati, ako je Putin (inace polujervrejin) uzeo ovog Panarina (takodje Jevrejina) za nekog ozbiljnog savetnika, o cemu onda da pricamo? O tome kako vetar duva u Cikagu?

     • persida says:

      Lele, sta naprica Slobodanka koja se predstavlja (lazno) kao rusofil. Rusija i Kina jos nisu dovoljno jake da se suprotstave Americi. U zagradi: dominacija Amerike je jos uvek prirodna. A ja kazem, ne, Vi ste Slobodanka americki agent koji se ovde predstavlja kao rusofil samo zato dan nam porucite kako je Rusija jos malena i nesposobna za obracun sa kaubojima. Providni ste, malo i previse.

      • Slobodanka says:

       Amerika je još uvek svetska sila i jaka sila, bilo da gledamo njene vojne potencijale bilo ekonomsku moć i izuzetne finansijske privilegije na bazi dolara kao medjunarodnog sredstva plaćanja i ostale. Problem je u tome što ti imaš pustu i divlju želju da Rusija i Kina zapravo zarate protiv Zapada i da ga zbrišu. Uz koju bi cenu one postigle takav rezultat to tebe uopšte ne interesuje. To što ti želiš ne samo da bi bila Pirova pobeda, nego stradale bi i mnoge druge zemlje. Jednom rečju ponosna, histerična , i iznad svega sebična i nerazumna. Na nivou petogodišnjeg deteta. Samo uvredjeni 5-godišnjak će reći: Kad dođe moj stariji brat pa kad Vas sve nalupa. A ako brat ne dođe po zamisli klinca onda će se žestoko ljutiti na njega.

       • persida says:

        Jok, nego da trpimo torturu zapadnih nacista jos hiljadu godina i da se klanjamo njihovom dolaru. Bolje imati pet godina nego sprcati 55 a ziveti u kukavicluku i strahu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u