ПУТИНОВ СТРАТЕШКИ УДАР – АМЕРИКА ИЗНЕНАЂЕНА: Русија улаже 50 милијарди долара у…

PUTINOV STRATEŠKI UDAR – AMERIKA IZNENAĐENA: Rusija ulaže 50 milijardi dolara u…

16 jula 2018

Vladimir Putin je potvrdio plan, sa najmanje tri ugovora vredna oko 15 milijardi dolara koji su već spremni.

Rusija se sprema da investira 50 milijardi dolara u iransku naftnu i gasnu industriju, jer ove dve zemlje nastavljaju da teže bližim vezama, baš kao što SAD traže način da što je više moguće smanje izvoz iranske sirove nafte sa tržišta.“Rusija je spremna da investira 50 milijardi dolara u iranske naftne i gasne sektore,“ kaže Ali Akbar Velajati, viši savetnik za međunarodne poslove Vrhovnog lidera Islamske Republike.

Velajati je bio u poseti Moskvi koja je uključivala sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Vojna i tehnička saradnja sa Rusijom je od velikog značaja za Iran,“ izjavio je Velajati.

“Razgovor se fokusirao na rusko-iranske probleme u saradnji, kao i na situaciju u regionu, uključujući i strategiju u Siriji. Strane su ponovo potvrdile svoju posvećenost Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije o iranskom nuklearnom sporazumu (JCPOA),“ rekao je Kremlj u kratkom saopštenju o sastanku u četvrtak.

Prema rečima iranskog zvaničnika, ruska nafna kompanija je potpisala sporazum sa Iranom u vrednosti od 4 milijarde dolara, a taj dogovor “će uskoro biti implementiran.“

Ruski energetski gigatni Rosneft i Gazprom su takođe započeli razgovore sa ministarstvom za naftu Irana o potencijalnom potpisivanju ugovora u vrednosti i do 10 milijardi dolara, rekao je iranski savetnik, dok je zvaničnik ruske vlade potvrdio ruske investicione planove od 50 milijardi dolara.

Ranije ove godine, lokalna iranska kompanija “Dana Energy,“ u konzorcijumu na čelu sa ruskim Zarubežnjeftom, potpisala je sporazum sa Nacionalnom iranskom naftnom kompanijom (NIOC) za ponovno razvijanje naftnih polja Aban i Zapadni Pajdar, sa ukupnim kapitalom procenjenim na oko 740 miliona dolara.

Odvojeno, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je u petak izjavio da Rusija proučava sve pravne posledice za eventualni sporazum sa Iranom pod kojim bi Moskva pružala robu Teheranu u zamenu za naftu. Takav dogovor je i dalje moguć, rekao je Novak.

Analitičari međutim procenjuju da je ovaj ruski zaokret veoma značajan strateški udar na SAD jer se tako otupljuje oštrica američkog napada na Iran što ide u korist Rusiji.

Webtribune.rs

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    To je svakako bolja investicija,nego u Svjetsko nogometno prvenstvo.

  2. goran says:

    Kakva investicija, sve ce to cionisti dici u vazduh. Rusija ce zbog toga biti kaznjena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *