ПУТИНОВ УЛТИМАТУМ: Мења план и прелази у напад, а онда…

PUTINOV ULTIMATUM: Menja plan i prelazi u napad, a onda…

5 marta 2018

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina o stanju nacije je možda najvažniji govor još od njegovog obraćanja U.N. u septembru 2015. godine uoči intervencije Rusije u ratu u Siriji.

Putinova trezvena analiza i prhvatanja demografskih ograničenja na rast ruske ekonomije je bila pozdravljena. Ona naglašava stvarne izazove za Rusiju u narednih petnaest godina.

To Putinovo obraćanje, naglašava pozadinu njegovog javnog otkrivanja ruske nove i snažne oružane tehnologije.

Što se tiče tog novog oružja, Aleks Merkuris je u “The Duran“ pružio detaljan pogled na ovo novo oružje. Ali, The Saker, koji je apsolutno jedan od najboljih analitičara ruskih vojnih sposobnosti, smatra da je ovo oružje “potpuni poraz za Imperiju“.

Nema više paralelne agresije

Putin je veoma dobro igrao igru tokom poslednjih nekoliko godina. Usvajajući strategiju “paralelne agresije“ prilikom odgovora na američku eskalaciju, on je držao pod kontrolom neprijateljstva u Siriji i Ukrajini, dok je izvojevao manje pobede.

Najava ovog novog oružja, međutim, menja taj plan igre. Putin sada ide na napad.

Evo nekih ranih razmišljanja o tome:

1. Najavljivanje ovog oružja nameće pitanje: “Šta nam Putin ne govori?“ To bi trebalo da uplaši mnoge u Pentagonu, i civile koji veruju da bi odgovor SAD-a trebalo da bude eskalacija.

2. Naoružavanje Ukrajine dodatnim teškim oružjem za povratak Donbasa će biti sprečeno, jer nema razloga da ne bude.

3. Sada znamo zašto je američka “Paralelna država” bila toliko uporna u guranju priče protiv Rusije. Zatvorio se prozor za bilo kakvu eventualnu promenu režima u Rusiji.

4. Dodatna američka raspoređivanja u Avganistanu i Siriji i podrška posredničkim armijama, kao što su “ISIS” i Kurdi, deo su subverzivne strategije da se omekša Rusija i primoraju ih da se bore u skupom, konvencionalnom ratu, dok se proširiju američke logističke linije snabdevanja, njihova osnovna nadležnost u ratu.

Ovo novo oružje predstavlja promenu stanja razvoja u tehnologiji oružja, ali istovremeno je i jeftino sredstvo odvraćanja za dalju eskalaciju.

Ono zašto je tačka 4. najvažnija je to što SAD ne pobeđuju u tehnologiji, nego sve što mogu da urade jeste da primoraju Rusiju i njene saveznike da troše novac onoliko koliko troše i oni.

Bez uzajamno osiguranog uništenja

SAD su znale za sve te sisteme. Ako nisu, onda uzaludno troše toliki novac na špijuniranje. Takođe iz prve ruke znaju koliko je dobro rusko elektronsko ratovanje, u poređenju sa vazdušnim napadom na Al-Shairat prošlog aprila kada je manje od 40% Tomahavk raketa pogodilo svoje planirane ciljeve.

“The Saker” je mnogo puta isticao da su ruske oružane snage, do sada, bile dizajnirane za brzo reagovanje unutar 1.000 kilometara ruskih granica. Nisu dizajnirane za globalnu projekciju sile.

Ovo novo oružje fundamentalno menja taj stav. I većina trenutnih geopolitičkih borbi će se brzo zaustaviti zbog toga.

Sada je ono ovde, i SAD nema razuman odgovor. Izjava Ministarstva odbrane je bila smešna. Sve što mogu da učine je da pokušaju i postave inferiorno oružje bliže granicama Rusije, kako bi se približili uzajamno osiguranom uništenju, što je situacija u kojoj nisu bili već neko vreme.

Putin je nadmudrio svet po ovom pitanju.

Trenutna žarišta će početi da se rešavaju tokom sledeće godine.

Eskalacija u Ukrajini od strane SAD-a, je jednostavno način da se osnaže Putinovi tvrdokorni kritičari uoči izbora. Vapaji tipa “Putin je izdajica“ ili “Putin je cionistički saradnik“ postaju sve glasniji.

On ih je upravo okončao kompletnom izmenom pravila angažovanja. Da je Putin zaista bio taj lik, slabašna budala koja tajno radi za cioniste, onda bi Rusiju ostavio bespomoćnom, i ne bi uoči svog ponovnog izbora objavio podatke koji su Rusiji potrebni kako bi osigurala svoju budućnost.

U širem smislu, Putin je sada sve svoje saveznike stavio pod isti nuklearni kišobran. I to bi trebalo svima, od Hezbolaha do Izraela, od Turske do Irana, da začepi usta o odlasku u rat.

Sirija je sada igra u kojoj će Damask i Moskva pobediti.

Sa Trampovom velikom pobedom na CPAC i predstojećim izborima, očekuje se veliki susret između Trampa i Putina ove godine. Tramp se ne može skrivati iza ludosti demokrata, po pitanju onoga što je Putin upravo objavio.

Oni moraju formalno razgovarati o tome kako da svet povuku sa onoga što se čini kao ivica rata.

Webtribune.rs

KOMENTARI18 komentara

 1. M says:

  Tramp možda i bi s Putinom ispregovarao međusobno neratovanje da bi mogao u miru vojno ojačati USA.Ali paralelna USA država će ga vjerovatno zaobići-prestići svojim glupostima i zamiješati vruću kašu!

  • Roy says:

   Ne postoji paralelna USA drzava nego paralelna svjetska vlada koja vlada svima i koja daje naredjenja Putinu i Trampu, a oni samo prenose dalje.

  • Ainu says:

   U etru ne postoji "paralelna" država SAD, već samo manekeni i spikeri, odeveni u predsednička lister odela, koji recituju, čitaju ceduljice ili osluškuje suflera, jedne i jedinstvene državne vlasti, koju nikad niko i neće videti. Predstava o demokratiji i parlamentarizmu ide za narod i svet, a šta su oni umislili vidi se po posledicama, ratovi, istrebljenja,"geoinženjering", klimatski terorizam, islamizam,kreacija novih bolesti, gmo...sve što podržava zvanična država sad, a za njom un i ceo Zapad, protiv koga je sve i usmereno. Nema logike? .

 2. Zoran says:

  Sve je to lepo, medjutoim: Rusiji je saveznik Sirija razoren. Kao i Ukrajina. Dosao NATO do ruske granice.

 3. Sančo Pansa says:

  Ništa više na ovom svijetu neće biti kao što je bilo! Hvala Putinu i Rusiji što nam napokon skinuše zlikovce s kičme!!!

  • goran says:

   Kako skinuse, kad smo i dalje pod americkom okupacijom?

   • Strahinja says:

    "Gorane", Sančo Pansa vidi mnogo dalje od tebe... Umesto tvog nihilizma kad su Putin i Rusija u pitanju, on bar veruje u bolju buducnost sa Carem Putinom na celu, umesto tebe koji ga konstantno nipodastavas. O'ladi malo, svi su umorni od tvog kevtanja...

   • Roy says:

    Pusti hipnotisane i lakovjerne budale. Putin se bori za istog gazdu za kojeg se bori i Trump. To su savrseno dobri glumci na svjetskoj pozorisnoj sceni, a ovi smlacenici to ne vide nego navijaju i ubise se od navijanja. Svi se oni bore za izgradnju Treceg Solomonovog Hrama i zacarenje sina otpadnistva koji je prevarant i otpadnik veci od svih drugih, ali ako Putin tako kaze, onda nema pogovora.

  • petar says:

   Cela Evropa je pod okupacijom. Ono što nije uspelo Hitleru u 5 godina ratovanja, uspelo je kaubojima bez ipaljenog metka. Jedino što je izvesno, tu se moraju zaustaviti, Rusija je za njih nedosanjani san i tako će i ostati.

   • Velika Metla says:

    Petar,kako čoveče bez ispaljenog metka? A Drugi svetski rat? Pa taj rat je bio SAMO iz jednog razloga a to je da se Evropa stavi pod naci-čemerikinu okupaciju! A pokušaj da se otme nafta i gas SSSR-u,pre svega Rusiji je propao,ali koga briga za to ginuli su "tamo neki"!

 4. tororoso says:

  sta nam kaze “ zaharije”?

  • Velika Metla says:

   Toroso,pozvan je na intervju kod naci-čemerikanaca,jer su mu dali pasoš naci-čemerikin da bi lajao protiv Srba i Rusije,a ispalo je lajanja ono po sistemu "mnogo krava blejala,ali malo mleka dala"! Nadrljao je!

   • tororoso says:

    nesto je ucutao, odrod, ....

 5. vindfaker says:

  Ziveo Car!

 6. Zaharije qSerak says:

  Šta očekivati od Rusije koja je plaćala 33% od nafte Exsonu?Koja je razlika izmedju Nigerije osim sto oni plaćaju 33% B.P.To su zemlje koje nemaju svoju tehnologiju.Sada EPP pred izbore u Rusiji,koji naravno su samo izbori.Eliminisanjem gos.Navalnog Putin je siguran u svoju pobjedu,pobjedu svoje demokratija .Cuveno demokratija moze,dok misliš kao i ja

  • vindfaker says:

   ode exon u stecaj, a nafta i gas su i dalje u Rusiji

   • Zaharije qSerak says:

    Exonmobil je u zadnjem kvoteru imao zaradu od 31 milijarde Dolara.To je otprilike onoliko koliko će Rusija da ima razmjenu sa Kinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *