ПУТИНОВА „ЧИСТКА“: Долазе млади и способни – Русија добија нове људе

PUTINOVA „ČISTKA“: Dolaze mladi i sposobni – Rusija dobija nove ljude

18 februara 2017

putin-history-crimea-baptism

U poslednjih desetak dana u Rusiji je pet gubernatora podnelo ostavke. Četvorica su svoju ostavku objavili na gotovo isti način – sazvali su konferenciju za novinare i jednostavno saopštili svoju odluku. Oni su rekli da su odluku doneli sami, a da će gde god budu radili i dalje pomagati svom regionu.

Mediji su primetili da su ostavke podnete po „novom scenariju“ — gubernatori su sami obavestili javnost, dok se ranije ukaz predsednika jednostavno objavljivao na sajtu Kremlja.

Ostavke su podneli čelnici Permskog kraja, Burjatije, Novgorodske oblasti, Rjazanske oblasti i Karelije. Na njihova mesta već su postavljeni drugi ljudi, mlade snage.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rotaciju gubernatora nazvao „prirodnim procesom“. Na susretu sa „odlazećom petorkom“ Putin je pozitivno ocenio njihov rad i izrazio nadu da će bivši gubernatori svojim iskustvom i znanjem pomoći svojim naslednicima, regionima i celoj zemlji.

„Znam da ste se maksimalno potrudili da u teškoj ekonomskoj situaciji, posebno u poslednje dve godine, dostojno prođete kroz te teškoće i stvorite uslove za vaše naslednike i rad u razvoju regiona“, rekao je Putin i zahvalio se bivšim gubernatorima za sve što su učinili za svoje regione.

Šta stoji iza ovog talasa ostavki, jedno je od glavnih pitanja koje se ovih dana postavlja u ruskoj javnosti.

Politikolozi objašnjavaju da se prosto radi „o smeni generacija i novoj kadrovskoj politici.

Jedni odlaze jer im ističe mandat, drugima je vreme za penziju, ali ima i onih koji su dobili niske ocene za svoj rad. U nekim regionima, iako bogatim resursima, gubernatori nisu uspeli da drastično pokrenu ekonomiju, u drugim oblastima je bilo korupcije ili otvorenih i javnih konflikata, a vlasti nisu mogle da kontrolišu regionalnu elitu ili da reše neke goruće socijalne probleme.

U Rusiji postoji 85 regiona, a Kremlj ne uspeva uvek da se bavi svim njihovim problemima, jer ima prioritete koje mora da rešava. Zbog toga analitičari smatraju da je dobro što je došlo do rotacije i što će u fotelje gubernatora koji rade po starim, pa i zastarelim metodama, sesti mladi, perspektivni ljudi, spremni da efikasno rade, da menjaju stvari iz korena, da pokrenu ekonomiju, konsoliduju elitu i uhvate se u koštac sa svim problemima.

Ruski mediji su primetili da pozicije gubernatora sada sve češće zauzimaju mladi kadrovi, starosti od 30 do 40 godina, koji imaju troje ili četvoro dece, i to je kažu pohvalno, jer će se oni više baviti socijalnim problemima građana, rešavaće pitanja koja se tiču obdaništa, škola, zdravstva…

Stručnjaci smatraju da „vreme lokalnih moćnika prolazi“, a da su regionima potrebni novi kadrovi.

„Među gubernatorima sve je manje moćnika koji su davno zauzeli te visoke pozicije. Na njihovo mesto dolaze novi, mladi ljudi, neka vrsta menadžera, koji su voljni da rešavaju probleme regiona, da menjaju stvari, da sebe daju bez zadrške. Ovde se vidi težnja Moskve da postavi gubernatore od poverenja, a mladi su dobar izbor zato što osećaju obavezu prema onima koji su ih postavili na tako visoku funkciju, uprkos njihovim godinama“, kaže za Sputnjik profesor Moskovskog državnog univerziteta Andreja Manojlo.

Komentarišući odlazeću garnituru gubernatora, profesor ocenjuje da je među njima bilo neefikasnih lidera i da je ostavka bila logičan sled događaja. Konkretno, on je naveo primer gubernatora Burjatije Vjačeslava Nagovicina.

„Njegov rejting je bio jedan od najnižih i ta ostavka se očekivala. Trenutno je u toku ’čistka‘ onih koji su bili neefikasni. Burjatija je region koji stagnira. Najveći problem je nezadovoljstvo naroda, izazvano lošom ekonomskom situacijom. U takvim situacijama, centralne vlasti obično reaguju brzo i odlučno. Nagovicin je na samom početku desetogodišnjeg mandata bio prilično efikasan gubernator, barem je imao želju da nešto menja, ali se potom uključio u sistem lobista u regionu i počeo je dobro da živi, čime su završeni njegovi dotadašnji doprinosi regionu“, naveo je Manojlo.

Neki analitičari smenu gubernatora povezuju i sa predstojećim predsedničkim izborima u Rusiji. Prema njima, Kremlju je važno da se uoči izbora oslobodi slabih i konfliktnih gubernatora, koji bacaju tamnu senku na vlast u celini, mada ima i onih koji smatraju da ne bi trebalo tražiti direktnu vezu između predsedničkih izbora i njihovih ostavki.

„Pred predsedničke izbore, federalna vlast je zainteresovana da u regionima budu sposobni lideri, koji će biti lokomotive i koji neće negativno uticati na rejting vlasti“, kaže za Sputnjik Jevgenij Minčenko, direktor Međunarodnog instituta političke ekspertize.

Politikolog pozitivno ocenjuje praksu da se gubernatori povlače ili smenjuju sa funkcije ako rezultati izostanu. Kao primer on je naveo bivšeg gubernatora Novgorodske oblasti Sergeja Mitina.

„Ne mogu reći da je on radio sve loše. Postojao je određeni balans. Možda je negativnih stvari bilo malo više. Treba se setiti da je on napravio čistku i rešio problem kriminala u regionu, koji mu je ostavio njegov prethodnik. Dakle, imao je i pluseva i minuseva. Međutim, sada ima nizak rejting zbog zastoja u ekonomiji. Zato, ustupi put mladima! Sada dolaze ljudi od 35 do 45 godina, mladi i energični, a pri tom sa dovoljno velikim i raznovrsnim iskustvima i njima bi trebalo pružiti šansu“, kaže Minčenko.

Gubernator Rjazanske oblasti Oleg Kovaljov je četvrti gubernator koji je podneo ostavku. Region u poslednjih devet godina nije postigao nikakav napredak i to je bio razlog ostavke, smatra lider pokreta „Nova Rusija“ i direktor Instituta aktuelne ekonomije Nikita Isajev.

„Po mom mišljenju, Kovaljov je pošteno priznao da je sa 68 godina života veoma teško i prilično problematično obavljati dužnost gubernatora i ispunjavati sve obaveze. Tim pre što je taj region prilično blizu Moskve i uvek je na oku. Rjazanska oblast nije napravila nikakve pomake, a gubernator se ponosi time što spava ’mrtvim snom‘. Ali, tu nije ništa za ponos. Nije za ponos to što je tamo bilo mirno i što nije bilo protesta. Verovatno time može da se hvali pred predsedničkom administracijom, ali ne i pred građanima koji vide kakav im je standard života i koji vide gubernatora, koji ima skoro 70 godina i upravlja regionom“, rekao je Isajev za Sputnjik.

KOMENTARI4 komentara

 1. prvoslav says:

  Putin manipulise stvarajuci utisak da ce sa ovim promenama ruskom narodu biti bolje, a nece. Odose pare na bombardovanje Sirije.

  • Miroslav says:

   Tebi bi lepse bilo kada bi zapadni neofasisti bombardovali Rusiju, malo si se prevario,a sto se tice para, ocigledno je da davno nisi bio u Rusiji.

  • zloco says:

   Prdoslave* nije Putin potrosio ni 2%bombi od SSSR.Zato ne brini ostalo jos dovoljno i za one za koje ti navijas.Mislim na ono ZLU NE TREBALO!

 2. slobo says:

  Ma nek si nam ti objasnio .Bez tebe nista .kako samo tvoji komentari odisu strucnom analizom .Pravoslave pravoslave legendo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *