ПУТИНОВА ДЕЈСТВА У УКРАЈИНИ ЗА ВРЕМЕ ОБАМЕ, ТРАМПА И БАЈДЕНА: Какве су разлике?

PUTINOVA DEJSTVA U UKRAJINI ZA VREME OBAME, TRAMPA I BAJDENA: Kakve su razlike?

4 februara 2023

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo je u intervjuu za Bi-Bi-Si Radio rekao da postupci administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa koče ruskog lidera Vladimira Putina, prenosi Gardijan.Pompeo je istakao da je „Vladimir Putin uzeo petinu Ukrajine 2014. godine“ kada je Barak Obama bio predsednik SAD. Tokom Trampovog predsedničkog mandata „on nije uzeo ni pedalj Ukrajine“, ali pod Džozefom Bajdenom, koji je demokrata (kao Obama), aktivna neprijateljstva u Donbasu su nastavljena, poredi bivši šef Stejt departmenta .

„To je nepobitno, to su činjenice. Možete se svađati oko slučajnosti ili sreće, ali Vladimir Putin se nije promenio. Ono što se promenilo je njegova percepcija rizika i ona se razlikuje u zavisnosti od različitih lidera u SAD“, rekao je Pompeo.

(Pravda)

KOMENTARI5 komentara

 1. Milutin says:

  Jasno kao dan. Čim duboka država vodi Ameriku Rusija je ugrožena i prisiljena da reaguje. Tramp je bio pouzdan sagovornik. Jasno je iznosio svoj stav koji je bio usmeren i protiv ruskih interesa, kao kad je rekao Merkelovoj da vezivanje za ruski gas znači predaju Nemačke. Ali to je bio jasan ekonomski momenat i interes Amerike ali nije predstavljao opasnost po Rusiju u smislu oružanog napada na nju. Nasuprot tome, uništavanje Rusije je uvek bio predznak svake politike koju su vodili "demokrati". Tačnije rečeno DEMON-KRATI.

  • Zeka says:

   Pompeo je upravo suprotno govorio. Njegova poenta je u tome da je Putin sa Trampom bio u većem riziku od američke direktne reakcije, nego sa ovim demokratama. Drugim rečima, Tramp ne bi bio tako miran kao ovi. Bio bi dovoljno lud da se sa Rusima upusti u otvoren vojni obračun, i to odmah.

   • milorad5 says:

    ne slažem se sa tobom milutin je u pravu,rusi su se prepali od potpuno nedgovorne vlasti u vašingtonu,pogledaj sam bajdena ili onu kamalu garis ili izjaave čitavog niza očiglednih neurastenika i pokvarenih karijerista.Atomsko dugme bi pritsnuo samo ludak,e pa dans imamo ludaka u beloj kući i to ne JEDNOG,zato je tako opasno NE REAGOVATI u ruskom shvatanju i vidjenju cele situacije.U kremlju sigurno dobroznaju sa kakvim psihopatam imaju posla sad u americi i EU ,na kraju krajeva videli smo i mi SVI to konačno javno izrečeno,previše jeto mržnje da bi bila propaganda ili ratni poklič te spodobe stvarno žele da unište rusiju svim sredstvima pa i nuklearnim.Zato se ne sme dozvoliti dalji strateški DISBALANS koji je napravljen laganim širenjem NATO pakta prema moskvi.Rusi su konačno shvatili i POVEROVALI da je to smišljena dugoročna strategija i da je potpuno nevažno ko je predsednik.Samo u slučaju trampa su bili mirni,jer tramp je SLUČAJNO posto predsednik.To gotovo deluje kao čudo na koji način je ona opasna guja hilari klinton izgubila izbore.Zamisli da je ona sada predsednik amerike.Veruj mi taj manijakalni ubica bi već ispalio bombe,nije samo u igri OVLAŠĆENJE i MOGUĆNOST,u igri je I LIČNOST I NJEN KARAKTER KADA SE PRIČA O ATOMSKOM ORUŽJU,a znaj da su i ona i njen muž lažov pod trostrukom istrgom oko ubistava novinara,šefa njujorške policije i jedno viskog regionalnog činovnika i takodje u slučaju pokušaja ubistva zamenice državnog tužioca USA koja je vidila te slučajeve istrage vezane za porodicu klinton i njihove mračne igre.ONA NEMA ŠTA DA IZGUBI znaj to.

    • Zeka says:

     Mogu u mnogo čemu da budem saglasan s ovim tvojim komentarom. Navijao sam za Trampa, ne za Hitleri Klinton. Bar jedan glas sam mu doneo jer sam svoju prijateljicu koja je u Americi savetovao da za njega glasa, što je ona i uradila. Ovde je jedan nesporazum, jer sam u svom komentaru samo tumačio Pompeove reči. On hronološki navodi Putinove "nestašluke", pa kaže da je "uzeo petinu Ukrajine 2014. godine". Ko je tada bio predsednik Amerike? Obama. Putin je nastavio sa "aktivnim neprijateljstvima u Donbasu". U vreme čijeg američkog mandata? Bajdenovog. A kada to, veli Pompeo, Putin „nije uzeo ni pedalj Ukrajine“? Onda kada je predsednik Amerike bio Donald Tramp! Zašto? Pa zato, kaže Pompeo, što se Putin, sam po sebi "nije promenio", ali se promenila njegova "percepcija rizika"! Dakle, Putin se nije menjao, ali su se menjali američki predsednici i Putinove procene rizika u zavisnosti od "različitih lidera u SAD". Drugim rečima, Pompeo hvali svog stranačkog kolegu i lidera Trampa kao pouzdanog Amerikanca pred kojim Putin nikada ne bi preuzeo rizik (tobože, ne bi smeo) da radi ono što radi. Ovo je u skladu sa stavom svake američke vladajuće garniture da se protive onome što Putin radi u Ukrajini. Tu su i demokrate i republikanci sličnomišljenici. Razlike su samo u njihovom nadmetanju ko je čvršći i odlučniji u odnosu na Putina. Po Pompeu, demokratski predsednici su slabići i neodlučni, zato je Putinov rizik manji. A republikanski predsednik (Tramp) bio je jak i odlučan, zato je Putinova "percepcija rizika" bila tada veća. Eto, to kaže ovaj tekst tj. Pompeo. Ne ja.

 2. Gagi says:

  Americka privreda je velikim delom oslonjena na vojnu industruju. Vojni lobi u toj drzavi vedri i oblaci, mnogi njihovi visoki politicari su akcionari tih najprofitabilnijih vojnih kompanija i industrije. Uopste nije vazno i bitno KO je predsednik i iz koje je politicke opcije. Ima da slusa sta mu se naredi, ako se drzne da se suprotstavi i pocne nesto da kontrolise na "svoju ruku", ima da prodje kao Kenedijevi. Koga oni da slusaju kada poseduju ogroman kapital i silu. To je banda koja je najbolje naoruzana, svako unutrasnje politicko protivljenje i njihova kontrola su u startu osudjeni na propast. Ta kamarila od II rata do danas, rezira i stvara nemire i ratove po celom svetu, od toga zive i to im je najunosniji biznis. E, sada, sta ce se desavati sa Ukrajinom. Mislim da ce se ta Rimska legija polako izvlaciti iz tog sukoba. Prvo ce pregovorima pokusati da izvuku sta mogu, po principu daj - sta das. Da ne odu bas totalno osramoceni i podvijenog repa, ipak su ogroman kapital tamo ulozili. Kada budu videli da od toga nema nista, sigurno ce napraviti neku ekolosku ili drugu stetu dok budu odlazili. Za isto to vreme, negde na drugom kraju sveta ce vec poceti novi sukob, gde ce naravno oni biti inicijatori i podstrekaci. Njima bez rata nema zivota, njihov zivot je vampirski, mora stalno da se prosipa i zrtvuje tudja krv da bi oni mogli da zive i funkcionisu. SVI drugi na svetu neka ginu i neka se brane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *