ПУТИНОВА МАШИНА ТЕК ХВАТА ЗАЛЕТ – одређиваће судбину Русије у целом 21. веку

PUTINOVA MAŠINA TEK HVATA ZALET – određivaće sudbinu Rusije u celom 21. veku

12 februara 2019

POMOĆNIK predsednika Rusije – Vladislav Surkov- ocenio je u autorskom tekstu napisanom za moskovsku „Nezavisnu gazetu“ da  je u njegovoj zemlji stvorena „Putinova velika politička mašina“.

Ta mašina će, po njegovom uverenju, određivati izgled Rusije tokom 21. veka.

Tekst je objavljen pod naslovom „Dugotrajna Putinova država“, a Surkov smatra da je savremena Rusija „potpuno novi i neizučeni tip države“. Takođe: da je ona „optimalni model za „opstanak i procvat naroda Rusije za mnoge godine unapred“.Surkov je sve smestio u ovaj istorijski okvir:

„Ruska istrija poznaje četiri osnovna državna modela koji su nazvani po imenima svojih tvoraca: država Ivana Trećeg  (Veliko knjažestvo/Carstvo Moskovsko i celeRusi, od XV do XVII veka); država Petra Velikog (Ruska imperija, u XVIII iXIX veku);  Lenjinova država (Sovjetski Savez, HH vek); i Putinova  država (Ruska Federacija, XXI vek).

Po njegovom mišljenju, sada „Putinova velika politička mašina“ tek hvata pravu brzinu i usmerenje na „dug, težaaak ali interesantan rad“.

Surkov navodi da funkcionisanje „Putinove mašine“ u punom kapacitetu i moći tek predstoji.

Posebno pritom naglašava: „Rusija će i kroz mnogo godina biti Putinova država, kao što se savremena Francuska sve do danas naziva De Golovom Petom Republikom, Turska se oslanja na ideologiju Ataturkovih „Šest strela“ , a Sjedinjene Države se i dalje okreću  vrednostima i likovima svojih polulegendarnih očeva-osnivača“.

Surkov je potpuno uveren da će stvoreni pod Putinovom vlašću politički model Rusiji obezbediti uspon u narednih nekoliko decenija. U tom smislu „Putinov sistem“ – kako ukazuje – treba dodatno osmisliti kao „ideologiju budućnosti“.

Dodatno je objasnio: „To je potrebno zbog svih koji nisu Putin, a hteli bi da budu kao on… Strani političari pripisuju Rusiji mešanje u izbore i referendume po celoj planeti. A stvari su mnogo ozbiljnije – Rusija se `meša` u njihove mozgove i oni ne znaju šta da rade sa svojom izmenjenom svešću“.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Normalno da jeste tako. Kao što je bila Pavelićevsko-3.rajhovska ndh pa je brzo propala, herceg-bosna koja je još brže propala i sad tuđmanovska kroacija koja upravo trokira svoje zadnje "obrtaje".

  2. A akoM says:

    Bilo bi dobro kad bi to bilo tako,ali se bojim da Ruski sistem vlasti stoljećima ovisi o čelnom čovjeku,a selekcija do njega nije utrenirano pozitivna,nego slučajna!Ako Putina naslijedi nesposobni vođa,ode Rusija nizbrdo u p.m.,a ako ga naslijedi sposoban onda ode uzbrdo"u nebesa"!A to tko će ga naslijediti odnosno sad i inače biti na čelu Rusije,moraju razraditi,testirati,utrenirati,realizirati sve do pozitivne selekcije najboljeg,ili približno tome!To je krucijalni problem-rješenje Rusije!Mislim da bi bilo dobro da i Putin aktivno i vrlo sudjeluje u rješavanju tog problema,pače i treniranju-provjeri-eventualnoj zamjeni odabranog kandidata za nasljednika!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *