ПУТИНОВА НАРЕДБА ЈЕ САМО ДОКАЗ: Нема више шале

PUTINOVA NAREDBA JE SAMO DOKAZ: Nema više šale

16 maja 2017

Ruski predsednik Vladimir Putin je organizovao niz vojnih vežbi koje će, omogućiti Rusiji da uništi NATO u roku od 48 sati.

U odgovoru na kanadsko raspoređivanje vojske u Letoniji kao deo NATO plana da se poveća zapadno vojno prisustvo duž ruske granice, Moskva je uzvratila sa planom koji će osramotiti napore NATO-a.

Letonski ambasador u Kanadi, Karlis Ejhenbaums, izjavio je u petak da je njegova zemlja, koja je ranije izrazila zabrinutost zbog ruske vojne aktivnosti u baltičkkom regionu u Evropi, bila posebno na ivici nerava uoči odbrambenog manevra njihovih suseda, pod nazivom Zapad, koji treba da se održi u avgustu i septembru.

Ejhenbaums je rekao da su vežbe, koje datiraju iz sovjetskog perioda, ostavile Letoniju u neprijatnosti u poslednjih nekoliko godina, ali da će ovogodišnja veđba biti posebno zabrinjavajuće s obzirom na dualno vojno nagomilavanje koje se dešava između NATO-a i Rusije u poslednjh nekoliko godina.

“Ne možete se osećati bezbedno,“ rekao je Ejhenbaums za CBC News.

NATO je već počeo da šalje vozila i opremu u Litvaniju, koji su prošle godine dizajnirani kao jedna od četiri borbene grupe kojima bi multinacionalne snage dopunile svoje resurse.

Pored Letonije, grupe takođe uključuju prijateljske baltičke države Estoniju i Litvaniju, kao i Poljsku. Kanada je spremna da pošalje prve od 450 vojnika u Letoniju sledećeg meseca i pridružiće se snagama NATO saveznika, Albanije, Italije, Poljske, Slovenije i Španije. Oko 1.200 vojnika će biti stacionirano u Letoniji, sa još dodatnih 800 u Estoniji, 1.200 u Litvaniji i 4.000 u Poljskoj. Međutim, uprkos ovoj eskalaciji, potezi NATO-a su opisani samo kao “potezna žica“ Rusiji.

Rusija već održava silu koja broji desetine hiljada vojnika na strateškim graničnim prelazima u regionu. od 2016. godine, Rand Corporation je sprovela analizu više scenarija sukoba i utvrdila da su “u više scenarija igre, ruske snage eliminisale ili zaobišle svaki otpor i da su bile na vratima ili su zapravo ušle u Rigu, Talin, ili oboje, između 36 i 60 sati nakon početka neprijateljstva.“

Rusija je od tada najavila opsežne inicijative da proširi i modernizuje svoje odbrambene sposobnosti, uključujući i moćnije podmornice, složenije sisteme protivraketne odbrane i stvaranje grane usluga posvećenih posebno elektronskom ratovanju. Ovogodišnje Zapad vežbe su postavljene za 70.000 do 100.000 ruskih vojnika da se priduruže svojim beloruskim saveznicima u simuliranoj borbi sa snagama NATO.

Sekretar odbrane Džejms Matis je rekao tokom posete Litvaniji, koja će biti domaćin nemačkom NATO bataljonu, da je rusko je nagomilavanje trupa uznemiravajuće i naveo da će NATO održati defanzivni stav.

Američki zvaničnici su ranije predložili da Pentagon može odobriti raspoređivanje sistema protivraketne odbrane Patriot u regionu u pripremi za ruske raktne poteze širom granice, ali su Matis i litvanska predsednica Dalija Gribauskaite odbili da komentarišu potencijalne raketne instalacije.

I SAD i Rusija su optužili jedni druge da pokušavaju da isprovociraju vojni obračun u Evropi, ali ni jedno nije izrazilo spremnost da izazove drugog u borbi. Nakon što su pretpreli raspad komunikacije ranije ovog meseca oko suprotstavljenih politika po pitanju rata u Siriji, Bela kuća i Kremlj su pokušali da poprave svoj politički odnos, koji je značajno trpeo pod bivšim predsednikom Barakom Obamom.

Međutim, niz skandala i istraga koncentrisanih oko veza između predsednika Donalda Trampa i Rusije, ostavili su mnoge američke zvaničnike sumnjive po pitanju namera Moskve. Rusija negira mešanje u američku politiku i pozvala je Vašington da obnove odnose između dve svetske najistaknutije vojne sile.

Tramp se sastao sa rusim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim u sredu da razgovaraju o pozicijama zemalja po pitanju međunarodnih afera, a pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je pozvao SAD u petak da “normalizuju odnose Rusije i SAD-a,“ prenosi ruski mediji.

KOMENTARI4 komentara

 1. Zoran Pavičić says:

  Ni milion NATO vojnika u zemljama Pribaltika nisu opasnost za Rusiju. Stvarna opasnost su super brzi i super precizni ofanzivni sistemi NATO zasnovani na hipersoničnim tehnologijama. Velika je ranjivost odbrane Sankt Peterburga, Murmanska, Vladivostoka i Petropavlovska na Kamčatki.

 2. Za Srbiju says:

  Cela priča sa nagomilavanjem oružja na granici Rusije je dimna zavesa za ono što NATO sprema, a to je nuklearni napad. Zato braćo, udarite pre njih.

  • Lajla says:

   Putin je porucio da udara prvi,to je naucio na ulicama Petrograda.A po narativi je dudista.

 3. Kosovac says:

  NATO skuplja vojsku u Litvaniji s koca i konopca: Kanade, Albanije, Italije, Poljske, Slovenije i Španije. Mogao je da uzme i nekog iz Crne Gore, koliko da održi moral. Sve me ovo podseća na II svetski rat, kada su Nemački kvislinzi takođe morali da šalju vojsku. Jedini je Nedić odbio, jedino Srbi nisu išli, zato bi Nedića i trebalo rehabilitovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *