ПУТИНОВА ОДЛУКА ЗАТРЕСЛА НАТО И ЕВРОПУ

PUTINOVA ODLUKA ZATRESLA NATO I EVROPU

23 maja 2023

Zapad se suočava sa cenom širenja NATO-a na istok, pišu politički stručnjaci iz Kine.

Pre izvesnog vremena se saznalo za odluku Vladimira Putina da pokrene proceduru za izlazak Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE). Održan je sastanak Državne dume, nakon čega je saopšteno da je Rusija otkazala CFE Ugovor.Prema kineskim analitičarima, inicijativa ruskog predsednika je od velikog istorijskog značaja, a njene posledice biće krajnje neprijatne za Zapad, prenosi izdanje 360kuai.

„Istorijski trenutak: Rusija se povukla iz važnog sporazuma, a sada će NATO platiti za njeno širenje na istok“, rekli su analitičari kineskog izdanja.

Zapad nastavlja da prima nove članice u NATO, Finska je nedavno pristupila Alijansi, a na redu je Švedska. Ukrajina takođe izjavljuje da želi da se pridruži redovima zapadnog vojnog bloka.

Dakle, Zapad ne drži obećanje koje je dato sovjetskom lideru Gorbačovu da se Severnoatlantska alijansa neće širiti na istok. Zbog svega što se dešava, Rusija je krenula u kontranapad, počevši da se sveti protivniku.

CFE Ugovor je potpisan 1990. godine i precizira broj konvencionalnog naoružanja koje NATO i Moskva mogu da rasporede u Evropi. Kasnije su u dokument unete izmene, ali su zapadne zemlje odbile da ih ratifikuju.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici nisu poštovali odredbe ovog ugovora, a CFE ugovor je zapravo postojao samo na papiru. Uprkos tome, Putinova odluka da otkaže ugovor je izuzetno važna.„Ova odluka će značiti da Rusija više nije ničim ograničena i da može da rasporedi svoje vojne snage u Evropi po sopstvenom nahođenju. Osim toga, Putinova inicijativa je signal NATO-u da je Rusija spremna da preduzme sve neophodne mere da zaštiti svoje interese, bez obzira na to kako njeni zapadni partneri reaguju na to“, navode analitičari 360kuai.

Kina smatra da je to bila neka vrsta odmazde Zapadu za njegovu želju da proširi granice NATO-a. Sada, ako Rusija smatra da je potrebno, može da rasporedi moćno oružje dugog dometa uslovno u Kalinjingradu i zauzme evropske prestonice na nišanu.

Malo je verovatno da će takav scenario događaja izazvati oduševljenje u Berlinu, Varšavi, Parizu i Londonu. Naprotiv, uplašiće ih ova situacija. Štaviše, nešto slično panici već se primećuje u evropskim prestonicama

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

 1. Milutin says:

  Evropa ima naoružanje (koje im je preostalo posle slanja u Ukrajinu) ali nema vojsku. U njihovim vojskama sve neki pederi i seka-perse. Ako je verovati zapadnom izvorima. Ukrajinci su za njih moćni ratnici. A Zapad njih poslao da izgonu svi do jednoga samo da bi smanjio zalihe ruskog naoružanja. Strašno Zapadno zlo je zadesilo Ukrajinu. Ali sada su i oni na nišanu. Poljaci koji su se najviše sa svojim ljudstvom upustili u ovu za njih beznadežnu avanturu već se pokrivaju ušima. A ovim potezom Rusi već crtaju svoju novu zonu uticaja u Evropi. Amerikanci izdali Evropu a ova se pak strašno zamerila Rusiji. Već se nazire mnogo kvalitetniji mir u Evropi nego što je bio u proteklih 80 godina.

  • milorad5 says:

   milutin voleo bih da si u pravu i da će biti mir..ali rusi nemaju nameru da ulaze u evropu..da krvare opet u nekim berlinskim bitkama i plaćaju strašnu ljudsku cenu za"zone uticaja"..a pacifikacija neprijatelja je neophodna..putin je jasno formulisao da im od evrope i iz evrope NIŠTA ne treba sem MIRA...ako EU neće mir...mir će biti nasilno uspostavljen i to PERMANENTO za par stotina god...rusi nemaju drugi strateški izbor jer sa OVAKVIM neprijateljem na granicama rusija je u stalnoj opasnosti od pritajenog predatora koji čini sve da je oslabi i ugrabi zgodan moment za napad..ta strateška igra se neće više igrati bar ne sa ruske strane..spaliće ih rusi..ima kokice od njih da naprave...to je jedini ispravan i moguć strateški odgovor na nivo i vrstu opasne pretnje koja dolazi iz USA i EU...tu više nema sumnje..pre ili kasnije leteće kinžali i to realtovno uskoro...ako rusi budu otezali najkasnije do 2030 ali da sam na mestu putuna i ruskog rukovodstva izbombardovao bih stoku ODMAH dok još nisu spremni ..dok još nisu uveli pun ratni reŽim i ratnu proizvodnju,jer su se zajeb.misleći da će opet u rusiji da bude neka perestrojKa čim oni dunu u pištaljKu..današnja rusija nije jeljcinova taraba da je zapišava svaki ker sa zapada koji dodje.Razlika je OGROMNA i zato mislim da će rusija upravo reagovati kao svaka imperija kako reaguje na ovakav drzak i opasna napad na njene temelje...SILOM i TO VELIKOM SILOM JER JE IMA ZATO I JESTE IMPERIJA...mislim da u pentagonu shvataju to jer je očigledno da iz sve snage pokupšavaju da izvuku dupe ispod ruskog malja i ostave evropu kao nuklearni LIMBO..ruske BEZBEDNOSNE ZONE A NE ZONE UTICAJA..JASNO JE DA POSLE OVIH DOGADJAJA RUSIJA NEMA I NEMOŽE IMATI NIKAKAV UTICAJ NA ČITAV NIZ VAZALNIH AMERIČKIH DRŽAVICA U EVROPI I JASNO JE DA SAMO DERATIZACIJA OMOGUĆAVA RUSIJI MIR I MIRNI RAZVOJ ..AKO TO NE URADE IMAĆE STALNE PROBLEME DOK NE IZGUBE TRENUTNU STRATEŠKU MOĆ A ONDA ĆE BITI UNIŠTENI IZ MESTA..JASNO JE TO MOSKVI ALI IZGLEDA DA U BRISELU MISLE DA SE RUSIIJA I PUTI NEĆE USUDITI TO DA URADE..POGREŠNO MIŠLJENJE...KAD NEMAŠ KOME DA SE IZVINJAVAŠ I NEMA NIKOG DA TI PRETI ODMAZDOM..PA BAŠ TE ZABOLE K.ZBOG ONIH KOJIH VIŠE NEMA:)TU JE GREŠKA EROPSKE VAZALNE SLINE I TO JE KRAJ EVROPE OD KIJEVA DO ATLANTIKA..SVI ĆE BITI SPALJENI DA SE NIKO VIŠE NE JAVI I TRAŽI REVANŠ ILI OSVETU...POSLE 5 POKUŠAJA RAZIH EVROPSKIH KOALICIJA DA SE UNIŠTI RUSIJA OD NAPOLEONA DO DANAS MISLIM DA RUSI NEĆE RIZIKOVATI ŠESTI...UTUCAĆE IH I REŠIĆE PROBEM ZA STALNO..DEFINITIFNO JE JANO DA ONI DRUGI IZBOR DELOVANJA VIŠE NEMAJU U ODNOSU NA EVROPU.

 2. michael pan says:

  To care, samo tako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *