ПУТИНОВА ПЕТОРКА: Пет главних руских војних адута за 2019. (ВИДЕО)

PUTINOVA PETORKA: Pet glavnih ruskih vojnih aduta za 2019. (VIDEO)

29 decembra 2018

Uspešno testiranje hipersonične rakete „Avangard“ najavilo je novu fazu u razvoju ruskog naoružanja. RT je napravio izbor nekoliko najmodernijih ruskih oružja koja ulaze u upotrebu u narednih godinu dana.

Avangard

Ministarstvo odbrane je 26. decembra, po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina, sprovelo uspešno testiranje lansiranja rakete „Avangard“ sa poligona Dombarovski kod Orenburga.

Raketa je pogodila zamišljenu metu na Kamčatki, čime je test uspešno realizovan, što je dalo „zeleno svetlo“ za uvođenje tog kompleksa u arsenal ruske vojske.

Prvi puk sistema „Avangard“ biće raspoređen na borbenu dužnost u Dombarovskoj diviziji sledeće godine.

Kindžal

Sistem „Kindžal“, u prevodu „Bodež“, uspešno je testiran i već se nalazi u vojsci na jugu zemlje.

Reč je o avionskoj raketi koja može da nosi i nuklearne bojeve glave. Prema Putinovim rečima, „Kindžal“ je neuhvatljiv za sisteme PVO i PRO, jer njihove rakete ne mogu da stignu njegove.

Visokoprecizna hiperzvučna raketa ima domet veći od dve hiljade kilometara i može da nanese udare bez ulaska u zonu protivvazdušne i protivraketne odbrane protivnika.

Novi „Beli labud“

Ove godine je prvi put poleteo potpuno prerađeni Tu-160M2, koji se spolja ne razlikuje od svog prethodnika, ali će mu performanse biti značajno bolje i činiće osnovu ruske strateške avijacije za daleke letove.

U novom obliku motor će biti efikasniji za desetak odsto, što će omogućiti povećanje udaljenosti leta strateškog bombardera za oko hiljadu kilometara.

Unapređene podmornice klase „Jasen“

Ruska mornarica sledeće godine dobija i prve modernizovane nuklearne podmornice klase „Jasen“, kao zamenu za zastarela sovjetska plovila.

Glavna podmornica iz ove klase je u upotrebi od 2014, ali je u međuvremenu projekat značajno unapređen. Prva podmornica „Jasen M“ klase, Kazanj, biće porinuta čim se završe testiranja u vodi, a druga, Novosibirsk, tokom 2019. godine.

„Nevidljiva“ tehnologija

„Borej A“ je još jedna verzija savremenih ruskih podmornica, ali ona umesto krstarećih raketa i torpeda nosi nuklearne rakete. U upotrebi su tri starija plovila ove klase, ali ruska mornarica sledeće godine planira predstavljanje prve modernizovane podmornice klase „Borej“, a reč je o „Knezu Vladimiru“, koji je nevidljiv za radare, a udobniji za posadu.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *