Путинова популарност стигла „до плафона“

Putinova popularnost stigla „do plafona“

11 jula 2015

putin-vojska 45343MOŽE li se još povećati izuzetno visoka popularnost i podrška naroda Vladimiru Putinu, pitanje je o kom raspravljaju ruski sociolozi uoči novog istraživanja koje će se obaviti u drugoj polovini jula. Prema prethodnim rezultatima, Putin je imao do sada rekordni rejting od 89 odsto. Lev Gutkov, direktor „Levada centra“, smatra da se Putinova popularnost može povećati još maksimalno za dva do tri odsto jer onih desetak procenata tzv. protestnih glasača nikada neće glasati za Putina ma šta dobro on učinio.

Šta je glavni razlog rasta Putinove popularnosti kad se zna da je Rusiju zahvatila ekonomska kriza, rublja je u odnosu na dolar i evro u minulih godinu dana pala duplo, a sankcije Zapada će sigurno potrajati još dosta dugo?

Podrška građana Rusije je u direktnoj vezi sa žestokom kampanjom koju Zapad vodi protiv Putina. Očito je da na Zapadu sadašnji režiseri hladnoratovske kampanje protiv rukovodstva u Kremlju slabo poznaju ruski mentalitet. Što više budu pritiskali i demonizirali u svojim medijima Putina njemu će popularnost da raste.

Ogroman broj Rusa smatra da Vašington i njegovi sateliti napadaju Putina zato što on patriotski brani interese svoje zemlje. Čak i oni Rusi koji su imali pre nekoliko godina dosta kritičkih zamerki prema Putinu sada su patriotski stali na njegovu stranu.

Da bi se razumeo ruski mentalitet, treba se vratiti u istoriju. Čak i Staljin, čiji je režim tridesetih godina prošlog veka uvio u crno mnoge porodice, posle napada Hitlera na SSSR imao je veliku podršku naroda pa i pravoslavne crkve koju je do tada sistematski uništavao.

Rusi su veliki narod i njima je reč patriotizam sveta. Sve dok Putina ogromna većina građana Rusije bude smatrala patriotom koji pravilno brani državne interese i rejting će mu biti visok ma koliko se pogoršavala ekonomska situacija. U odbrani nacionalnih interesa sada su jedinstveni svi i vladajuća Jedinstvena Rusija kao i sve opozicione partije. Putina kritiku samo oni iz „male opozicije“ i nevladinih organizacija koji moraju da opravdaju „stipendije“ koje dobijaju sa Zapada. Sociolog Denis Volkov podseća da je Putinov rejting rapidno porastao četiri puta u toku njegovog boravka na vlasti. Poslednji put ogroman skok popularnosti je bio kad se Krim vratio matici zemlji.

Moskovski politikolog Aleksej Muhin kaže da popularnost Putina raste ne samo u Rusiji nego i u inostranstvu. Radi se o zemljama koje su osetile na svojoj koži američko nametanje volje.

KORUPCIJA U ŽIŽI

RAST popularnosti Putina je rezultat i toga što je sve više onih koji veruju (u maju 64 odsto) da se predsednik zaista bori sa široko rasprostranjenom korupcijom. Godinu dana ranije tako je mislilo 60 odsto, a 2013. godine tek 49 odsto žitelja Rusije. Promena mišljenja je rezultat i učestalog objavljivanje TV izveštaja i novinskih tekstova o hapšenjima činovnika koji su trošili državne pare ili primali mito.

(Večernje novosti)

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. mija says:

    Putin je pravi fenomen. Umeren, taktičan, smiren i skroman čovek, kakav je Putin na prvi pogled, ne bi mogao da stigne dalje od predsednika neke male opštine, bar po pravilima političkog marketinga. Ali u Rusiji, zemlji pametnih i hrabrih ljudi, ne važe pravila zapadnjačkog marketinga. Rusi traže od svojih političara prave ljudske kvalitete i uspevaju da pronadju i podrže ljude koji ih imaju. Suviše su dugo patili da bi i dalje pristajali na prevare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *