ПУТИНОВА ПОРУКА накона потеза Америке

ПУТИНОВА ПОРУКА накона потеза Америке

23 августа 2019

Председник Русије Владимир Путин изјавио је на оперативном састанку са сталним члановима Савета безбедности да ће Русија осигуравати своју безбедност након једностраног повлачења Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

„Наш развој најновијих система оружја, који заиста немају пандан у свету, изазван је и, може се рећи, испровоциран једностраним повлачењем Сједињених Америчких Држава из Споразума о ограничавању противракетне одбране 2003. године. Ми смо, једноставно, били принуђени и у обавези, наравно, да осигурамо безбедност нашег народа и наше земље. Ми то радимо сада и сигурно ћемо то чинити и у будуће“, рекао је руски председник.„Русија никада није хтела да се увлачи у трку у наоружању“, нагласио је руски председник.

„Ми, као што знате, никада нисмо желели и не желимо и нећемо да се увлачимо у трку у наоружању, скупу и деструктивну за нашу економију. Подсетићу вас да Русија по питању одбрамбених трошкова заузима прилично скромно седмо место у свету, после Сједињених Америчких Држава, Кине, Саудијске Арабије, Велике Британије, Француске и Јапана“, истакао је Путин.

„Русија је и даље отворена за равноправан и конструктиван дијалог са Сједињеним Америчким Државама, ради повратка поверења и јачања међународне безбедности“, навео је руски лидер.

Председник је објаснио да је ово показало праве намере Сједињених Америчких Држава, које су, ослободивши се ограничења након повлачења из Споразума о ликвидацији ракета, развезале себи руке за распоређивање забрањених ракета у различитим регионима света.

Он је додао и да Сједињене Америчке Државе говоре да размештање нових ракетних система може почети у Азијско-пацифичком региону, „али то, такође, утиче на наше темељне интересе, јер се све ово налази близу руских граница“.

Путин је саопштио да је Русија и раније имала информације да се Вашингтон већ дуже време ради на стварању оружја забрањеног Споразумом о ракетама средњег и кратког домета и више пута је на то скретала пажњу својим партнерима.

„Једини циљ Сједињених Америчких Држава била је намера да се повуку из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и да прикрију рад који је нарушавао Споразум“, објаснио је руски председник.

Путин је истакао да су Сједињене Америчке Државе организовале пропагандну кампању како би доказале да Русија, наводно, не поштује одредбе Споразума о ликвидацији ракета.

Говорећи о ракети коју је Вашингтон тестирао, Путин је рекао да чињеница да су Сједињене Америчке Државе употребиле лансер МК-41 за ракетне пробе потврђује основаност приговора упућеног Сједињеним Америчким Државама за време дејства Споразума.

„Такво оружје спада у категорију забрањеног Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета из 1987. године. Осим тога, употреба универзалног лансера МК-41 током тестирања у потпуности потврђује оправданост оптужби, које је руска страна упутила Сједињеним Америчким Државама током периода важења споразума“, закључио је председник Русије.Повлачење Вашингтона из Споразума о ликвидацији ракета

Почетком године Вашингтон је објавио одлуку о једностраном повлачењу из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, оптужујући Русију за дугорочно кршење овог споразума. Москва одбацује све оптужбе. Почетком јула председник Русије Владимир Путин потписао је закон о обустављању Споразума. Русија је више пута изјављивала да се у потпуности придржава Споразума о ликвидацији ракета. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да су америчке оптужбе неосноване.

Путин је такође навео да сви предлози Русије о разоружању „остају на столу, а врата отворена“, али је и наредио да руски званичници не иницирају никакве преговоре о том питању. Осим тога, руски лидер је изјавио да ће, уколико се добију поуздане информације да су Сједињене Америчке Државе завршиле развој и започеле производњу одговарајућих система, Русија бити приморана да започне развој сличних ракета. Међутим, Путин је напоменуо да Русија неће распоређивати ракете средњег и кратког домета копненог базирања у оним регионима у којима не буду распоређене америчке ракете.

Пентагон је 19. августа саопштио да је тестирао конвенционалну крстарећу ракету копненог базирања, која је раније била забрањена Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Ракета је успешно погодила циљ, након више од 500 километара лета. Дејство Споразума окончано је 2. августа, а према њему су биле забрањене ракете домета 500 до 5.500 километара. Пентагон је касније потврдио за Спутњик да је тестирана модификација крстареће ракете „Томахавк“ предвиђена за погађање копнених циљева.

(Спутњик)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u