Путинова посета Србији МЕЊА СВЕ! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

Putinova poseta Srbiji MENJA SVE! EVO ŠTA SE DEŠAVA

5 januara 2019

Najava albanskog premijera da je otvaranje granice sa Kosovom samo početak, te da je u planu isti postupak i sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom, i poseta Vladimira Putina Beogradu teme su o kojima je pričao diplomata Vladislav Jovanović. Putinova poseta MENJA SVE!

Pojedini svetski lideri Novu godinu su čestitali na uobičajen način, dok su neki iskoristili priliku da pošalju političke poruke kao što je to uradio i albanski premijer Edi Rama. Jovanović ističe da Albanci imaju već 150 godina star projekat ujedinjenja koji se sprovodi sve vreme sa istom istrajnošću, bez obzira koju od velikih sila imaju na svojoj strani, a samo je pitanje kada će promeniti i ovu.Jovanović kaže da to odgovara i nekim geopolitičkim planovima na Balkanu, a pre svega SAD i Velikoj Britaniji da ojačaju islamsko-katolički luk prema Srbiji. Zbog toga su, dodaje on, snažno podržavali izdvajanje Hrvatske i žmurili nad proterivanjem srpske zajednice iz Albanije, a sada teraju Srbe da žive u BiH sa druga dva naroda i pored toga što kažu da je takav suživot u bivšoj Jugoslaviji bio nemoguć.

– Oni imaju želju da Srbiju sabiju na što uži prostor, da je ograniče i da bude stalno pod stražom dva dela tog luka. Albanci su to prozreli, rade vrlo brzo i žele da stave svoje zaštitnike pred svršen čin – smatra Jovanović.

Ovaj dugogodišnji diplomata primećuje da Srbiju u neprijatnu situaciju dovodi činjenica da se držimo pasivno u svemu tome.

– Naša granica prema Albaniji je međunarodno priznata i to ne prema Rezoluciji 1244, nego i prijemom Srbije u UN u njenim republičkim granicama. Sve granice jugoslovenskih republika su „svete“, to je bio uslov da napuste Jugoslaviju, jedino u slučaju Srbije Zapad žmuri. To što Albanija radi nije samo nefer prema nama, već je to bacanje rukavice u oči UN i OEBS-u koje ne reaguju – upozorava Jovanović.

On kaže da je na Srbiji da deluje aktivno, a ne samo da konstatuje da treba obavestiti generalnog sekretara UN, i da treba da alarmira OEBS i Savet Evrope i da razmisli da uputi neku vrstu memoranduma u kojem bi se konstatovalo da je Albanija sa Kosovom glavni uznemirujući i destabilizujući faktor regiona.

Da li će Kosovo biti jedna od tema razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, Jovanović može samo da pretpostavlja. Uveren je u činjenicu da ta poseta daleko više uznemiruje zapadne zemlje nego što one to pokazuju.

– Ono što će oni da odrađuju to će biti u diskreciji, ali sa veoma snažnim porukama Srbiji. Biće mnogo čvršće i nepomirljivije, ali sa zadrškom, jer ne smeju da idu predaleko – uveren je Jovanović.

Samo prisustvo Putina bilo gde u Evropi, prema Jovanovićevom mišljenju, uznemirava sadašnje zapadne stratege. Svaka ta poseta ne smatra se radosnom vešću, a pogotovo na Balkanu koju oni smatraju svojom teritorijom i pomalo se kaju što će morati da se zadovolje sa podelom uticaja. Ono što ih plaši, kaže naš sagovornik, jeste to što lako može doći i do podele interesnih sfera, kako je na Balkanu oduvek bilo.

– Ta poseta popravlja i osnažuje položaj Srbije, a ako bude i nekih konkretnih dogovora u oblasti politike i vojno-ekonomske saradnje, to bi moglo da bude opomena za drugu stranu da ne sme tako gambitno da nasrće na nas – ocenjuje Jovanović.

Prema rečima našeg sagovornika, brza promena snaga u svetu, naročito među novoosnovanim nosiocima moći na Istoku sprečava zapadne faktore da budu potpuno slobodnih ruku prema nama, a oni su pre deceniju ili dve mogli ovde da rade i radili su šta hoće.

– Neće ovo biti kraj naših muka, ni nastojanja Zapada da što pre završi posao ovde na Balkanu, ali situacija neće izmicati kontroli, jer to nikome ne odgovara – zaključuje Jovanović.

KOMENTARI13 komentara

 1. Zoran says:

  Ma pustite Jovanovica, pitajte Vucica. Sta mene briga za Jovanovica, on o tome ne odlucuje.

  • Pravda says:

   Nece ni taj tvoj odlucivati.

  • Meeee says:

   Meee, ovce ne mogu bez svog čobana. Svaka vlast je od Boga data. Osim ona nwo, antihristova:-)

  • Ovcoglavi says:

   Tako jE! Valjda j Vucic pametniji od svih, on je predsednik drzave i isto ljudi iz evropkog parlamenta koji su iznad njega!!! Ako oni kazu da treba da se bacimo u vatru da bi svaba ziveo lagodnije to jer to jer oni znaju sta je najbolje za nas.

 2. Velika Metla says:

  Apsolutno ništa se sada ne dešava u Srbiji,a hoće li se desiti videćemo!

 3. Slobodanka says:

  Šiptarski lideri su histerično nestrpljivi, pa su smislili da pravljenjem novih i podizanjem svih pritisaka brže i više će ostvariti. Sve to liči na: Ko traži veće izgubi iz vreće. .... Baš kad je tražio preuranjeno i premnogo ubrzo puno je izgubio još jedan američki štićenik - Irački Kurdistan. Irački Kurdi zakazali su preuranjeno i održali referendum o nezavisnosti 25.09.2017. godine obuhvatajući referendumskim pitanjem i neke teritorije koje tada nisu bile pod njihovom kontrolom. Odmah nakon raspisanog referenduma izvršena je ekonomska izolacija tog regiona i dogodile su se vojne akcije iračke vojske u kojoj su Kurdi izgubili skoro polovinu teritorije koju su ranije godinama držali pod kontrolom, a najvažnije je da su izgubili naftom bogati Kirkuk. Već 01.novembra 2017. godine kurdski lider Masud Barzani podneo je ostavku veoma nezadovoljan i žaleći se na saveznika SAD da nisu podržali Kurde u njihovom pravu na samoopredeljenje. ... Što se tiče našeg problema tehnički gledano nisu mogući istovetni koraci kao u Iraku. Međutim NATO snage baš očigledno kompromituju ulogu mirovnih snaga UN. Sličnost je u tome da su suviše zaoštrili i traže premnogo što jasno je da ne mogu dobiti.

 4. Vrana says:

  Putin će tražiti vojnu bazu u Srbiji.

  • Deda Micko says:

   Nema on sta da trazi i da moli americkog agenta Vucica, ako bude hteo bazu stvorice je, prosto ko pasulj. Zato ne verujem Putinu, ne moze Vucic biti jaci od njega. Ako ispada jaci, to znaci da ga je Putin pustio jer mu tako odgovara.

   • Miraš says:

    Rusija svuda u svetu kritikuje otvaranje vojnih baza bez poziva domaćih vlasti, a kako će onda ona (Rusija) da otvori u Srbiji takvu bazu bez dozvole vladara Srbije (Vučiča)??? Mogli su dosad da pomognu da on ode sa vlasti, ali mi ostajemo i dalje u istom sistemu u kom su vlasnici vodećih medija Petreus i ostali stranci, Soroš preko njegovih agenata pali i žari, još od Mićunovića mnogi na položajima naučili su da se obraćaju američkoj ambasadi kao svom šefu države, na izborima bitan je onaj ko broji rezultate i to tamo negde gore gde se oni sabiraju, itd. Dakle najverovatnije zaslugom Zapada opet bi bio posadjen na vlast neki njihov lutkić. Onda bi bilo "Jovo nanovo" tj. gubljenje vremena na upoznavanje sa novom lutkom te da se proceni da li se eventualno sa njom može nešto postići. ... Soroš i njegova fondacija nisu još crkli pa da budemo slobodni bar od takvih uticaja. U vrzinom smo kolu. Ne vidim ni ja gde je izlaz, gde je rešenje. Čak i da dignemo revoluciju, a posle nje koji tj. čiji plivač bi stigao na vlast?

   • Miraš says:

    Jedino kad oseti da Zapad sigurno se sprema da ga odbaci kao isceđenu krpu, da li bi tada okrenuo se ka nekoj drugoj sili za koju zna da može da mu garantuje stabilnost i vlast?

 5. Ivan Grozni says:

  Posto cujem da Gospodin Putin ostaje da prenoci u Beogradu, SZS mora da insistira kod Ruske Ambasade da i oni imaju sastanak sa Putinom. Da mu pounude shoje vidjenje situacije. Ako im to Ambasada ne isposluje treba zahtevati direktno od ruskog protokola da se to uradi. Veoma je vazno da se cuje i druga strana.

  • Boze Pravde says:

   Ne bih rekao da je pametno da noci, Behograd je leglo ljutih izdajnika koji su u stanju da naprave veliko zlo.

  • Velika Metla says:

   Ivan Grozni,koja opozicija jadan ne bio? Ja sam mislio da si ti mnooooogo pametniji! Tebi su "dosovci" opozicija? Auuuuuuuuu.........!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *