ПУТИНОВА ПРИЧА О АТЕНТАТУ НИKОГА НЕ ОСТАВЉА РАВНОДУШНИМ: Мислио сам да је ватромет, а хеликоптер је био под паљбом

PUTINOVA PRIČA O ATENTATU NIKOGA NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: Mislio sam da je vatromet, a helikopter je bio pod paljbom

17 januara 2019

Zapad je planirao da sprovede jugoslovenski scenario u Rusiji. Raspad je trebalo da započne u Čečeniji, ali to nismo dozvolili. Tamošnji separatizam bio mi je najveći izazov tokom prvog mandata, izjavio je ruski lider.

Rusija je mogla da se raspadne isto kao Jugoslavija, ali sam to sprečio, rekao je predsednik Vladimir Putin u dokumentarcu o njemu nazvanom „Putin“. On je u filmu, emitovanom u nedelju na televiziji Rusija 1, otkrio da je raspad mogao da počne u Čečeniji, koja je bila najveći izazov za njega nakon što je 2000. prvi put izabran za predsednika Rusije.Preživeo atentat

U filmu, koji je napravio nekadašnji novinar, a sada šef Putinove izborne kampanje Andrej Kondrašov, ruski predsednik ispričao je da mu je tokom prvog mandata bio najteži zadatak da se izbori s čečenskim separatizmom.

– Da je Zapad implementirao jugoslovenski scenario, žrtve bi bile mnogo veće nego tokom Čečenskog rata. Izbegli smo ponavljanje SFRJ scenarija uglavnom zahvaljujući proruskim osećanjima među građanima Čečenije – rekao je Putin.

Ruski lider je podsetio na reči tadašnjeg lidera Čečenije Ahmeta Kadirova:

– Čečenija može da se razvija jedino kao deo Rusije.

To je potvrdio i sin Ahmeta Kadirova Ramzan, koji je sada na čelu Čečenije, a koji se takođe pojavljuje u dokumentarcu. Kako je istakao, Putin je taj koji je spasao Rusiju.

– Da Putin 2000. nije postao predsednik, izgubili bismo Rusiju. Oni koji su rasparčali Sovjetski Savez bili su spremni da unište i Rusiju – rekao je Kadirov.

On je otkrio i da je na Putina u Čečeniji izveden atentat, koji nije bio uspešan. To se dogodilo u novogodišnjoj noći, 31. decembra 1999, nakon što je Boris Jeljcin iznenada podneo ostavku, a na mestu predsednika zamenio ga je Putin. To veče je tada samo privremeni predsednik leteo u čečenski grad Gudermes da bi čestitao ruskim trupama koje su se tamo borile i da bi prisustvovao odlikovanju vojnika.

– To su bila užasna vremena. Putinov helikopter se našao pod paljbom. Zvanično objašnjenje je bilo da letelica nije mogla da sleti zbog lošeg vremena, ali je istina da se zapravo našla pod vatrom – rekao je Kadirov.

I sam Putin je priznao da je mogao da strada već prvog dana na predsedničkoj funkciji.

– Pretpostavio sam da je u pitanju novogodišnji vatromet, ali mi je pilot rekao: „Kakav vatromet?! Napadnuti smo“ – ispričao je Putin.

O tom događaju govorio je i Igor Sečin, izvršni direktor „Rosnjefta“, a tada zamenik šefa predsedničke administracije. Prema njegovim rečima, Putinovom helikopteru je naređeno da sleti na drugom mestu i obezbeđen mu je drumski transport, uprkos tome što su skoro svi putevi bili minirani.

– Na povratku je jedna mina i eksplodirala, ali srećom niko nije bio povređen – ispričao je Sečin i dodao da je tada odlučeno da se od javnosti sakrije šta se zapravo dogodilo.

KOMENTARI8 komentara

 1. Deda Micko says:

  Koga to uopste zanima, budalastine, rekla-kazala.

 2. Milan says:

  Putinov avion je upravo uleteo na nebo iznad Srbije negde između Sombora i Subotice. Pre toga prešao je veliki deo puta od Moskve na zapad do granice prema Belorusiji, preko cele Belorusije, zatim je iznad neba Poljske promenio pravac na jugozapad, preleteo je ne celu ali ipak dužu zapadnu stranu Poljske, zatim Slovačku i Madjarsku. Avion je trenutno preleteo gradić Kula (blizu Vrbasa) i već je dosta blizu Novog Sada.

 3. Milan says:

  Na tom putu leteo je avion Il 96 i preko 800 km na čas, sad je več smanjio na 5459 km na čas. Smanjio je i visinu leta. Upravo je preleteo Novi Sad.

  • Milan says:

   ispravka 459 ... preleteo je Frušku Goru prošao pored Indjije i Stare Pazove. Još malo pa sletanje.

 4. Milan says:

  Sleteo je, sad vozi po pisti sa oko 50 km na sat.

  • Milan says:

   Ovo je bio dolet prvog aviona sa privrednicima iz Eusije, a Putinov avion doleteće nešto kasnije.

   • Deda Micko says:

    Blago tebi, ako nemas sta drugo da radis.

    • Milan says:

     Bio je to radarski snimak uživo na kom su su se videli u pokretu svi avioni koji u to vreme leteli su nad Evropom, slično kao pokretne zvezdice. Baš puno ih je bilo i svi su prikazani u žutoj boji, izuzev ovog jednog u crvenoj boji. Bilo je upadljivo da jako malo aviona leti iznad Ukrajine, znamo zašto. ... Živim u Vojvodini pa kad su leteli iznad Kule, Srbobrana, Novog Sada i preko Fruške Gore, onda mi je bilo drago. Mi smo odavde i ranije slično kao graničari pratili razne dolaske Rusa: tenkovima, brodovima i evo avionima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *