ПУТИНОВА ТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА: О њима се ништа не зна, а они могу све!

ПУТИНОВА ТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА: О њима се ништа не зна, а они могу све!

1 јуна 2016

fe312761e10db1f56b75ca4fbea5ff25Руска Федерална служба за заштиту (ФСО), која је одговорна за безбедност председника, јесте најтајнија организација у Русији са великим овлашћењима.

ФСО је моћна, вишефункционална и веома затворена организација, а о њеним активностима може се само нагађати.

Не постоје никакви јавни подаци о њеним операцијама нити икакви извештаји у јавности.

На њеном челу 16 година био је генерал Јевгениј Муров, дугогодишњи саборац Владимира Путина, који је, као и руски председник, дошао из владајућих структура Лењинграда.

Недавно је Путин сменио Мурова и на његово место поставио његовог заменика Дмитрија Кочнева. Разрешење је повезано са чињеницом да је Муров испунио добну границу за државне службенике, па је отишао у пензију.

Генерал Муров, један од најутицајнијих људи у земљи, на место шефа ФСО дошао је 11 дана након што је Путин постао председник и своју позицију никад није изгубио.

О новом челнику ФСО зна се веома мало. Кочнев је човек без биографије – на страницама Кремља и ФСО о њему нема нити речи. Зна се само да је од краја 2015. године руководио службом безбедности председника.

ФСО је као специјална служба готово свемогућа – њени људи имају право да обављају оперативно-претраживачку делатност, прислушкују и улазе у личну кореспонденцију, приводе грађане, претресају домове и плијене аутомобиле.

Приликом заштите државних канцеларија и других објеката људи из ФСО су одговорни и за руте на којима се ти објекти налазе. Под њиховом је контролом свака 12. улица у Москви, а они који у тим улицама живе већ традиционално имају досијее.

ФСО се бави и социолошким истраживањима становништва. Ови подаци се прикупљају за руководство земље, а верује се да се председник Русије, Веће безбедности и Влада ослањају управо на те податке приликом доношења одлука.

Рејтинзи страначких лидера, мониторинг социо-економске ситуације у регијама – све то спада у област задужења ФСО. Ако је неко од гувернера поднео оставку у вези са губитком поверења – највероватније то има везе са ФСО, наводе руски аналитички портали.

Најпознатија дужност ФСО јесте да штити „тело број један“, односно председника Русије.

Понекад су припадници ФСО одевени у црне униформе и у уву носе микрофон, понекад су у цивилној одећи и губе се у гомили. Ту раде они у које држава има највише поверења.

Они штите не само председника, већ и судије, сведоке, функционере и објекте, попут Кремља и Државне Думе.

Обавештени извори наводе да је познато ривалство ФСО и Федералне службе безбедности /ФСБ/.

Једно од последњих проширења овлашћења ФСО јесте стварање и развој руског сегмента интернета за јавне службенике. Ови људи одговорни су и за заштићене шифроване комуникационе канале.

У наоружање ФСО спада пиштољ који мења ПМ (Макарова) и ПЈ (Јаригина). Нови модел израдио је Централни научноистраживачки институт за прецизно машинство, што потврђују и представници самог Института.

Иако се не говори о којем моделу пиштоља је реч, највероватније се ради о једној од модификација најубојитијег и најкомпактнијег пиштоља аутоматски „СПС“, самопунећи пиштољ Сердјукова.

Према својим карактеристикама „СПС“ се сматра једним од најбољих савремених пиштоља, а конструисан је „од нуле“, то јест без ослањања на неки ранији модел.

Само стручњаци за стрељачко наоружање знају за њега, иако није строго чувана тајна.

Овај пиштољ носе припадници најуже заштите Владимира Путина који се не одвајају од председника и прате га у службеним посетама широм света.

То компактно оружје је толико убојито да је Федералној служби заштите особа било забрањено да унесе ове пиштоље у САД. Американци су руским чуварима допустили само слабије лично наоружање.

KOMENTARI4 коментара

 1. N. says:

  Zna se da postoje i čiji su. To nije ništa.

 2. M says:

  Kako USA moze zabraniti FSO unos obicnih pistolja u USA?Zasto je Putin uopce usao u USA (vjerovatno u UN) pod tim uvjetima?Kako je Rusija to vratila USA?Nadam se istom podcjenjivackom mjerom.

 3. Mi says:

  Не него најбоље да му се догоди као Ђинђићу да га стрељају на закључаним вратима владе, и при том министар полиције и људи задужени за заштиту не помисле на оставку или сличан морални чин.....

 4. velja says:

  Mogu sve, samo ne mogu da zbace Vucka. Zivi pis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u