Putinovi ratnici će biti nevidljivi!

Putinovi ratnici će biti nevidljivi!

10 juna 2013

Rusi - youtubeRuska vojska uskoro će u svoj sistem ubaciti i vojnu opremu budućnosti nazvanu “ratnik“ koja vojnika čini otpornim na metke i nevidljivim za pojedine nišane, pišu svetski mediji,  a prenosi “Blic“.

Komplet za ruskog vojnika budućnosti  sadrži 40 modernizovanih ili novih elemenata naoružanja, lične opreme i sredstava zaštite. Osnovu čini odelo od armiranih vlakana, koje ima minimalnu moguću masu, ali pruža maksimalnu zaštitu i omogućava vojniku da ostane nepovređen iako je izložendirektnom plamenu ili šrapnelu granata. Postoje čak i štitnici za vrat, laktove, kolena. Takođe, specijalni šlem i pancir-prsluk sa keramičkim pločicama otporni su i na metke iz kalašnjikova i automatske puške SVD.

Taj novi komplet štiti 90 odsto ljudskog tela i konstruisan je i tako da “diše”, odnosno propušta vazduh, ali sprečava prodor vlage tako da ruski vojnik može da ga nosi bez prekida najmanje 48 sati. Postoji i zimska varijanta ove super opreme koja obezbeđuje dodatnu toplotu. Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin rekao je da je testiranje te najsavremenije opreme završeno, ali da ima još malih zamerki na streljačku opremu, koje će u najskorije vreme biti otklonjene.

“Ceo komplet je po svojim karakteristikama nadmašio NATO i mi stojimo iza tih reči“, rekao je Rogozin.

Navodi se i da “oklopno odelo” odbija ultraljubičaste i infracrvene zrake pa je vojnik nevidljiv i za nišane sa toplotnim navođenjem, kao i da je celokupna oprema znatno lakša od postojećih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *