ПУТИНОВО ХЛАДНО УПОЗОРЕЊЕ: Не качите се са нама – Имамо оно што ви немате а МНОГО ЈЕ ОПАСНО

PUTINOVO HLADNO UPOZORENJE: Ne kačite se sa nama – Imamo ono što vi nemate a MNOGO JE OPASNO

29 decembra 2019

„Rusija će nastaviti da razvija svoje nuklearne snage sve dok svet ne počne da radi na novom sporazumu o kontroli nuklearnog oružja.“ To je obećao Vladimir Putin.Predsednik je predsedavao sednicom proširenog Kolegijuma Ministarstva odbrane. Jedan od glavnih rezultata za 2019. godinu je da je udeo novog oružja u nuklearnoj trijadi 82 odsto.

Vojska je već dobila supersonične sisteme „Avangard“ od kojih nijedan agresor neće moći da se zaštiti u doglednoj budućnosti. Upravo takvo treba da bude oružje zemlje – najbolje na svetu.

Pored pregleda stanja za proteklu godinu i postavljanja ciljeva za budućnost, na sednici Kolegijuma se čulo i strateško saopštenje glavnog komandanta.

Vladimir Putin: „Uvek smo pokušavali da ih sustignemo. Atomska bomba je stvorena u SAD-u, a Sovjetski Savez ih je sustigao. Nismo imali ni sredstva za isporuku nuklearnog oružja. Nismo imali strateške vazduhoplovne snage. Sovjetski Savez je to morao da sustigne. Prve interkontinentalne rakete takođe nismo stvorili mi. Sovjetski Savez je to morao sustići. Danas imamo jedinstvenu situaciju u našoj novijoj istoriji. Mi smo ti koje oni pokušavaju da sustignu”.

„Nijedna zemlja na svetu“, dodaje Putin, „ne poseduje hipersonično oružje koje je sposobno da dobaci preko kontinenata. Rusija ima sisteme „Kinžal“ u vazduhu koji su već u aktivnoj službi. Vojska je već dobila laserske borbene sisteme „Peresvet“, čije je ime, po legendarnom ratniku, izabrano narodnim glasanjem. Ove nedelje raketni sistem „Avangard“ započeće borbene dužnosti u blizini Orenburga. Ovo je najnoviji dizajn i ponosni smo na njegov uspeh i postavljanje u aktivnu službu.

Ruska vojska je američkim inspektorima demonstrirala i „Avangard“ pridržavajući se Ugovora o strateškom smanjenju oružja, dok SAD nastavljaju putem uništavanja sporazuma, koji su postignuti sa ogromnim poteškoćama .

Putin: „Degradacija sistema kontrole oružja je razlog za ozbiljnu zabrinutost. Ne mislim samo na kršenje Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa od strane Sjedinjenih Država pod potpuno veštačkim izgovorom koji nema nikakvog razloga. Od prošlog novembra, Vašington je takođe stvorio neizvesnost u pogledu svog učešća u Ugovoru o otvorenom vazduhu. Nejasna je i budućnost Ugovora o strateškim ofanzivnim smanjenjima. Moram dodati da se sve ovo odvija uz jačanje američkih globalnih mogućnosti protivraketne odbrane. To vidimo i razumemo. S obzirom na to, moramo nastaviti da razvijamo našu vojsku i mornaricu”.

Vojni budžet SAD-a za sledeću godinu premašiće 750 milijardi dolara. Uporediv je sa kombinovanim odbrambenim naporima u ostatku sveta.

Sergej Šojgu – Ruski ministar odbrane: „Iako vojni budžet SAD-a i drugih nastavlja da raste svake godine, ruski vojni budžet je praktično ostao nepromenjen poslednjih nekoliko godina. Dok smo u 2018. bili na sedmom mestu vodećih zemalja u našoj vojnoj potrošnji, ove godine smo na osmom mestu, a naredne godine ćemo se spustiti na deveto mesto”.

Međutim, novac nije uvek presudan faktor, ako se uzme u obzir da Rusija, sa umerenim troškovima, uvodi jedinstveni novi sistem protivvazdušne odbrane „Vitjaz“. Takođe nema konkurencije za hipersoničnu raketu „Cirkon“, koja će biti raspoređena na borbenim plovilima i na obali. Raketa „Sarmat“ – vojska priprema letne testove – zameniće najmoćniju stratešku raketu na svetu „Vojvoda“, zasnovanu na silosu. Sve ove najnovije događaje prvi put je najavio Vladimir Putin prošle godine tokom svog obraćanja Saveznoj skupštini, što je postalo senzacija. Tada je predsednik najavio još jedno super oružje. Krstareća raketa neograničenog dometa „Burevestnik“. Predsednik je sada potvrdio da se rad na njoj odvija po planu.

Putin: „Kako ćemo biti u stanju, kako ćemo morati i kako ćemo ostati u vođstvu? Koristeći naš mozak. Intelektom. Boljom organizacijom rada. Minimiziranjem krađe i nemarnosti. Usredsređivanjem napora u principe koji će nam obezbediti visok nivo odbrane zemlje”.

Vazduhoplovne snage će dobiti preko stotinu modernih letećih jedinica. Kao ilustracija, prostrani atrijum zgrade Ministarstva postao je izložbeni teren za modele naprednog oružja. Sve najnovije i najmodernije što vojska poseduje danas, od noževa do borbenih brodova, satelita i borbenih aviona. Predsednik je sa interesovanjem posetio izložbu iako je glavni komandant već video mnoge uzorke koji su bili na poligonima. Rad na stvaranju raketnog sistema „Sarmat“ se nastavlja. Novi sistem za padobrance je padobran za skakanje u tandemu, ukoliko ne računate pse. Do danas su vojni psi izveli 12 skokova. Tokom posete Putin je više puta izgovorio: “Ovo je oružje koje se izjednačava sa najboljim na svetu”. Kasnije je predsednik primetio: “Treba da budemo bolji od najboljih“.

Putin: „Ovo nije šahovska igra u kojoj ponekad možemo biti zadovoljni nerešenim ishodom. Ovo je vojna organizacija države. Vojska mora da bude bolja. To možemo postići. To postižemo u ključnim pravcima razvoja. To mora biti slučaj sa svim komponentama”.

Sledeće godine će mornarica dobiti 14 brodova, tri podmornice, 18 topovnjača i pomoćna plovila. Gradi se toliko brodova da se novinari pitaju da li će biti dovoljno mašte da se smisle imena za sve njih. To su ili imena izvanrednih vojnih i političkih ličnosti ruske države, ili imena ruskih gradova.Nikolaj Patrušev – sekretar Saveta bezbednosti Rusije: „Danas zaista imamo moderno oružje. Naučili smo da ga koristimo. To radimo efikasno, a trošimo minimum resursa”.

Učešće novog oružja u nuklearnoj trijadi dostigao je 82 odsto. To je moguće, uzimajući u obzir da NATO i SAD ne odustaju od pokušaja da okruže Rusiju raketnim sistemima. Glavni zadatak će biti rešen imajući to u vidu – do kraja sledeće godine udeo modernog oružja u oružanim snagama ne sme biti manji od 70 odsto. Mnoge grane oružanih snaga su već dostigle ovaj nivo, ali glavni cilj koji je komandant izneo nije samo dostizanje određenih nivoa, već i da se ostane na ovim zadatim nivoima. Modernizacija i dostava nove savremene vrste oružja u vojsku mora da bude konstantna.

Na Kolegijumu je predsednik govorio o istorijskom sećanju koje će Rusija braniti. On je prokomentarisao nedavnu rezoluciju parlamenta Evropske unije koja za početak Drugog svetskog rata krivi Hitlerovu Nemačku i Sovjetski Savez. Tokom izgradnje Oružanih snaga Rusije, moramo imati uvid u položaj onih zemalja koje ruše spomenike vojnicima Crvene armije. Pokušaje da ponovo ispisuju istoriju čine sledbenici onih koji su pre rata pregovarali sa Hitlerom i aplaudirali njegovim idejama. Kao primer, predsednik je imenovao poljskog diplomata Jozefa Lipskog, koji je bio ambasador u Nemačkoj do 1939. godine.

Putin: „Hitler je obavestio ministra spoljnih poslova, a zatim poljskog ambasadora u Nemačkoj, on im je otvoreno rekao da ima ideju da deportuje Jevreje u Afriku. U kolonije. Zamislite. 1938. Deportovati Jevreje u Afriku da umru, da budu uništeni. Na šta je poljski ambasador odgovorio da će mu, ako to uradi, izgraditi veličanstven spomenik u Varšavi. Povezao se s Hitlerom u njegovim anti-jevrejskim, antisemitskim pogledima u potpunosti. I štaviše, obećao je da će mu postaviti spomenik u Varšavi zbog progona jevrejskog naroda. Moram naglasiti da su upravo takvi ljudi, koji su tada pregovarali s Hitlerom, upravo ti ljudi koji ruše spomenike vojnicima Crvene armije koji su evropske države i nacije oslobodili nacista. To su njihovi sledbenici. Nažalost, nije se mnogo toga promenilo u tom pogledu. I to moramo imati na umu i prilikom izgradnje naših oružanih snaga”.

Razgovor o pokušajima menjanja istorije nastavljen je na sastanku šefa države sa liderima Savezne skupštine. Predsednik Dume obećao je da će ruski poslanici učiniti sve kako bi istinu o događajima od pre 80 godina preneli svojim kolegama u PACE-u i parlamentu evropskih zemalja.

Vjačeslav Volodin – predsedavajući Dume: „Imajući u vidu da se u to vreme Poljska de fakto povezivala sa fašističkom Nemačkom i videla da je moguće uništiti čitav narod deportujući ih u Afriku i podržavajući Hitlera u tome, poljskom rukovodstvu bi bilo bolje da se izvini za ono što se tada dogodilo i zbog činjenice da su pokušavali to da prikriju, preusmeravajući krivicu na druge, izmišljajući i optužujući. To bi bilo pošteno sa njihove strane”.

Putin: „O tome sam već govorio. Želim samo da dodam da je Sovjetski Savez osudio pakt Ribentrop-Molotov. Učinio je to pošteno i otvoreno. Niko to nije uradio osim nas. Pravni osnov za saradnju s nacističkom Nemačkom mnogih evropskih država izgrađen je od 1934. godine. A apsolutna većina vođa tih država imala je lične sastanke sa Hitlerom i svoje potpise stavljala na odgovarajuća dokumenta. Staljin, bez obzira šta o njemu mislite, nikada se nije uprljao ličnim kontaktima sa Hitlerom. Nikad ga nije upoznao. Dok su čelnici mnogih drugih evropskih zemalja uradili upravo to”.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Moze li jedan Avangard u Milovu rezidenciju?

 2. Lepi says:

  ...nacisti nisu očiščeni 1945, trebače Rusiji još jedna šansa da se reši gamadi jer šire mržnju i stvaraju novu atmosferu za novi rat u kojem Rusija opet pobedjuje...

  • persida says:

   Rusija nije napravila cistku nacista po zavrsetku Drugog rata. Ko je to stopirao?

 3. milorad2 says:

  samo oštro nema razkoga za finoćom jer mafija na zapadu razume samo jezik sile a rusija IMA silu.Popsle svega što je učinjeno i izrečeno na račun rusije u većem broju država te neprincipijelne pljačkaške koalicije jedino još direktna objava rata je ostala svi ostali potezi i delovanja protiv rusije su de facto već objava otvorenog rata i tu enma mogo dileme.Da se ne plaće ruskog potencijala da i njih povuče sa sobom odavno bi gorela moskva to je potpuno jasno čak i laiku kao ja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *