ПУТИНОВО НОВО ГИГАНТСКО БЛАГО: Сигурни смо наредних 20 година

PUTINOVO NOVO GIGANTSKO BLAGO: Sigurni smo narednih 20 godina

1 novembra 2018

Otvoren je novi rudnik dijamanata u ruskom severeoistočnom regionu Jakutija. Projektom upravlja Alrosa, najveća svetska kompanija u tom sektoru.

„Rusija je zemlja ogromnog prirodnog bogatstva, a dijamanti Jakutije su još jedno nacionalno blago na koje smo ponosni. Lansiranje novog polja je korak ka poboljšanju kvaliteta života stanovništva u ovom regionu i jačanju titule Rusije na globalnom tržištu dijamanata“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je pokrenuo projekat.

Ovo dijamantsko polje je najveći investicioni projekat za Alrosu. Kompanija će investirati 60 milijardi rubalja do 2042. godine. Rezerve su dovoljne za eksploataciju narednih 20 godina.

Cilj projekta je da se obezbedi pouzdana proizvodnja dijamanta i radna mesta lokalnom stanovništvu. Realizacija projekta bila je komplikovana zbog svoje udaljenosti od postojeće infrastrukture. Polje se nalazi 170 kilometara od rudarske fabrike.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Republika Saha (=Jakutija) po veličini teritorije je najveći subjekt Ruske federacije od svih 85. Ima 3.083.523 km². Poredjenja radi evropski deo Rusije je nešto veći jer ima oko 3,5 miliona km2 ali on sadrži 45 subjekata RF. Saha (Jakutija) je najveća teritorijalno administrativna jedinica u celom svetu, npr. po veličini teritorije veća je od Argentine koja je osma država u svetu po površini. Saha pripada dalekoistočnom ekonomskom rejonu (severo-istočni Sibir). Jedinstvena je po tome što se u njoj primenjuju tri časovne zone, a razlika u odnosu na moskovsko vreme je +6, +7, +8 časova. Saha ima 964.660 stanovnika od kojih oko 50% čini narod Saha (Jakuti), a na drugom mestu su Rusi oko 38% te po broju stanovnika je tek na 56 mestu medju 85 subjekata R.F. Tako je zbog veoma hladne i duge zime (od oktobra zaključno sa aprilom).

    • živoder iz Oseka i Ovčare says:

      Samo Jakutia velika gotovo ko EU patuljak :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *