ПУТИНОВО ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ ЏОНСОНУ

PUTINOVO POSLEDNJE UPOZORENJE DŽONSONU

18 decembra 2021

Napadom na Ukrajinu Rusija bi sada sebi nanela više štete nego koristi, tako da više logike ima u tezi da NATO opseda njene granice.

U lošim odnosima između Ruske Federacije i Ujedinjenog Kraljevstva, telefonski razgovor između predsednika Vladimira Putina i premijera Borisa Džonsona nije ni upriličen da bi se situacija smirila, nego da bi se pokazalo da NATO nema nameru da odustane od pritiska na Moskvu. Jer ko bi uverljivije od zvaničnog Londona preneo poruku Rusima da bi akcija protiv Ukrajine bila strateška greška sa značajnim posledicama.Ako su i zaboravljena sva sporna bilateralna pitanja (a epizoda trovanja u Solzberiju svakako nije), provokativni Putinov odgovor u vezi s nedavnim incidentom s britanskim razaračem u Crnom moru sigurno još odzvanja u Dauning stritu. Upitan u junu da li se svet nalazio na pragu trećeg svetskog rata kad je ruska ratna mornarica ispalila upozoravajuće hice prema razaraču kod Krima, on je odgovorio: „I da smo potopili britanski razarač, ne bilo rata”.

Putin je tada dodao da druga strana ne bi ušla u rat za koji zna da bi ga izgubila i da nije Rusija došla na granice NATO-a, nego oni na njene. Iako takvoj samouverenosti ne treba verovati na reč, ako se išta može uzeti kao izvesno, to je činjenica da bi se Rusija branila po svaku cenu.

Posmatrano iz drugog ugla – Kremlj je spreman da napadne Ukrajinu. NATO će braniti svoje članice na istočnom krilu, iako se čak ni u američkom scenariju ne spominje napad na njih, a SAD i EU uvešće nezapamćene sankcije.

U celoj priči, čak i ako se ignoriše rusko opovrgavanje da tako nešto nameravaju da urade, zdravorazumska logika nalaže da bi u trenutnoj situaciji od invazije na Ukrajinu Rusija imala više štete nego koristi.

Zato nije naodmet razmotriti postavku da je Rusija zaista ta strana koja bi mogla da bude napadnuta. Ako ne ubrzo, onda barem da bude žestoko pritisnuta vojnom opsadom.

Američke obaveštajne službe, Pentagon i mediji su posle telefonskog razgovora Džozefa Bajdena i Vladimira Putina malo utihnuli s narativom da će početkom godine 175.000 ruskih vojnika izvršiti invaziju na Ukrajinu. Ali je britanski premijer, s celim paketom bilateralnih opterećenja, najbolji izbor kojim se održava pritisak na Moskvu.

Putin je, dakle, Džonsonu ponovio da NATO preti Rusiji širenjem svog potencijala i „ekspanzijom na teritoriju Ukrajine”, što je direktna pretnja bezbednosti Rusije.

Džonsonovo upozorenje Moskvi usledilo je nakon dvodnevnog sastanka G-7 na kojem su visokorangirane diplomate upozorile Rusiju na „masovne posledice” ukoliko napadne Ukrajinu. To su ranije učinili NATO, SAD, EU.

Dok Putin govori o razgovorima koji bi sprečili širenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružja koje preti Rusiji u susednim državama, pre svega u Ukrajini, zamenik šefa diplomatije Sergej Rjabkov upozorava da bi odsustvo napretka na političkom i diplomatskom planu navelo Rusiju da odgovori vojnim sredstvima. „Bio bi to sukob i to bi bila sledeća runda”, rekao je Rjabkov u ponedeljak u intervjuu, upozorivši da će Rusija možda biti prinuđena da rasporedi nuklearne rakete srednjeg dometa u Evropi kao odgovor na planove NATO-a. SAD su se 2019. povukle iz sporazuma postignutog 1987.

U vezi s raketama dometa do 5.500 kilometara već postoji spor. NATO optužuje Rusiju da ih je postavila u Kalinjingradskoj oblasti i na teritoriji zapadno od Urala. „Ako ih je već rasporedila, onda je ovo prazna pretnja”, kaže Gerhard Mangot, stručnjak za rusku spoljnu politiku i kontrolu naoružanja na Univerzitetu Inzbruk u Austriji.

„Ali ako je poricanje Rusije tačno, onda je upozorenje Moskve ’konačni signal’ NATO-u da treba da uđe u pregovore s njima o sporazumu o neraspoređivanju raketa srednjeg dometa”, kaže Mangot Rojtersu i dodaje da, ako NATO ostane pri stavu da neće da pregovara o sporazumu iz kojeg se povukao, onda ćemo sigurno videti kako Rusija razmešta rakete srednjeg dometa na svojoj zapadnoj granici.

Rojters inače podseća da se Rjabkov poslednjih dana pojavljuje kao ključni glasnik Moskve, dok Putin traži bezbednosne garancije i suočava se s upozorenjima ukoliko napadne Ukrajinu.

Ukrajina odobrila dolazak stranih trupa na vežbe

Vrhovna rada juče je usvojila zakon o prijemu stranih oružanih snaga u Ukrajinu za učešće u multinacionalnim vežbama sledeće godine. Troškovi za održavanje nekoliko takvih vežbi iznosiće oko 3,5 miliona evra i odnose se na „Ujedinjene napore 2022”, „Brzi trozubac”, britansko-ukrajinski „Kozački buzdovan 2022” i druge. Agencije podsećaju da Ukrajina svake godine donosi takve odluke, a za održavanje sedam vojnih vežbi u ovoj godini je izdvojeno više od milion evra.

(politika.rs)

KOMENTARI11 komentara

 1. Mate says:

  izgleda ko da mu jew nesto uletelo u dupe.

  • Duca says:

   Radost "pravog" engleza

 2. milorad5 says:

  hm mislim da je nuklearni preventivni udar po odredjenim državama članicama NATO neizbežan sa ruske tačke gledišta, ako ih to ne ohladi onda ide potpuni uzajamni termonuklearni rat po svim metama od interesa za rusiju i NATO takodje.Ima jedna neprijatna stvar za čitav zapad,oni mogu da unište rusiju ali će takodje biti vraćeni u kameno doba bez nade za oporavak,sa druge strane ostaje ČITAV SVET SLOBODAN odjednom, od užasnoog pljačkanja i pritiska sa zapada,pogodite kome će kina pomoći da se povrati,ali amerikancima z.evropi NIKO neće trčati u pomoć a a koi se englezi u autraliji,kanadi i n.zelandu nadaju da neće biti gadjani to je samo uzaludna nada,rusija ćeih OPEGLATI u kompletu jer to je borba na život i na smrt koja je ovoga tremnutka nametnuta rusij ii ruskom narodu.Nema tu više nikakve sumnje u rusiji.Mislim da već sad ostatak sveta DUGUJE ZAHVALNOST RUSIJI jer pogodite koga bi onidanas nišanili sa zapada da nemaju problem sa ruskom silom.Pa spalili bi i opljačkali ceo svet onako kako su i krenuli posle raspada SSSR,deo po deo i SVI bi pre ili kasnije došli na red.Sad kada SVI vidimo divljačke pretnje i neverovatno drsko ponašanje prema NUKLEARNOJ SUPERSILI koja može da spali čitav svet ,šta možemo mi ostali da očekujemo od poludelih zapadnih pljačkaša i ubica.Ovo je SIGURNO SADA KRAJ ZAPADA, napali oni rusiju ili ne oni su izgubili svaki kredibilitet u najvećem delu nacija i država na ovoj planeti.(da ne pominjemo ODVRATAN potez nemačke vlade u vezi severnog toka 2, pa to samo djubrad i ološ radi)

  • milos says:

   uvek su bili verolomni prema rusima. ali zaista sad kad je sreder direktor sev toka 2, veliko iznenadjenje. ali neka, preigrali su se kao i uvek. kad zagudi a cena ode u nebesa, brzo ce ga certifikovati.

   • doktrina soka says:

    vec jesu.

  • Gagi says:

   Ispravno razmisljanje i odlican komentar.

 3. Beli Orao says:

  I tako se postaje robom zapada , Ukrajina je izgubila slobodu sa šarenom lažom zapada ! Obojene revolucije su joj donijele propast i potlačenost !

 4. Beli Orao says:

  Sa ovim klovnom ni razgovarati ne bih htio !!!

 5. Petrovgrad says:

  Ovaj tip prvo da kupi češalj i da se očešlja. Što se tiče gde će Baćuške da roknu raketice, pa valjda u toj raspodeli neka će da pripadne i našim susedima. Ono čisto radi pravične raspodele, recimo Zagorje, ili okolina Emone. Kakve bi to bile članice NATO a da ne popiju nijednu raketicu. Ne bi imalo smisla.

  • doktrina soka says:

   Hr. admiral Loso,u "podkast velebit"upozorava Hr. da pazi na koju ce stranu Amerika tone a EU se raspada. Povodom slanja 100 000 vojnika u Ukrajinu,ali istorija se ponavlja i to precizno idu oni na onu stranu kao za vreme Hitlera u NDH.

   • Pravda says:

    Ovaj put ce biti unisteni na postrojavanju, nece ni vidjeti Rusiju a ni Ukrorupu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *