СМЕЈУРИЈА: Путину ће судити у Хагу!?

SMEJURIJA: Putinu će suditi u Hagu!?

29 marta 2015

sv_620x0 3454Odluka rukovodstva u Kijevu da tuži predsednika Rusije i ministra odbrane Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu nije uzbudila Vladimira Putina i Sergeja Šojgua, koji do sada nisu komentarisali ukrajinsku pretnju. Samo je Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio da mu nisu poznati detalji obraćanja Ukrajinaca Hagu.

Ukrajinska Vrhovna rada (parlament) već je proglasila Rusiju agresorom, i tužba protiv Putina i Šojgua je dokaz da u Kijevu malo veruju u mirno rešenje i realizaciju dogovora iz Minska o Donbasu, kao i brzu normalizaciju odnosa sa donedavno „bratskom Rusijom“.

U Kijevu smatraju da im je najbolji dokaz za tužbu film „Krim, put u domovinu“ na TV kanalu „Rusija 1“, koji je Rusija emitovala na dan pripajanja Krima i u kom Putin otvoreno govori da je on lično komandovao tom akcijom. Ukrajinski ministar pravosuđa Pavel Petrenko je na brifingu u Kijevu izjavio da su prošle nedelje sakupili materijale o izjavama Putina i Šojgua oko Krima, koje su predali Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu. Minulog februara ukrajinski parlament je doneo odluku da se pošalju Haškom tribunalu dokumenti o „prestupničkoj delatnosti ruskih vlasti i vojske“ na Krimu i u Donbasu.

Pre nego što su krenuli protiv Putina i Šojgua, iz Kijeva su poslali u Hag dokumente o bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i njegovim bliskim saradnicima. Nove ukrajinske vlasti optužuju Janukoviča za organizaciju masovnog ubistva na Majdanu i krađu 220 miliona grivni namenjenih za specijalna sredstva veze za državne organe. Ali, na poternici Interpola se navodi samo drugi „greh“ Janukoviča.

Slanje optužujućih materijala protiv Putina i Šojgua u Hag jedan broj politikologa i analitičara ocenjuje kao „simboličan gest i kampanju“ Kijeva, koja ne može da naškodi ruskim političarima. U Moskvi to vide samo kao „propagandni ubod“, tim više što Haški tribunal nije kompetentan za to za šta Kijev optužuje Putina.

Direktor Centra političkih istraživanja u Moskvi Pavel Salin kaže da, iako mnoge izjave ukrajinskih političara treba uzimati sa skepsom, njihova želja da otvore proces u Hagu jeste pokušaj da se pošalje signal koji bi Moskva trebalo da shvati kao nešto što je dogovoreno sa Zapadom.

– Hag je simbol rušenja političara neugodnih Zapadu i podsećanje na sudbinu onih koji, kao Milošević, postaju „loši momci“ – kaže Salin.

Putinov bivši ekonomski savetnik, a sada ogorčeni opozicionar, poznati ekonomista Andrej Ilarionov smatra da je film o Krimu zaista neuobičajen. Jedan od žešćih kritičara Putina, Ilarionov, kaže da je film dokaz da je napravljena agresija na Krim i da su narušeni suverenitet i teritorijalna celovitost Ukrajine. Kao dokaz navodi kazivanje Putina da su pod opravdanjem jačanja zaštite ruskih baza došle jedinice GRU i morske pešadije, da su priskočili tverski i kubanjski kozaci.

Ilarinov odlazi u drugu krajnost pa tvrdi kako nema dokaza da su bivšeg predsednika Ukrajine Janukoviča hteli da ubiju. Svako ko je pratio šta se zbivalo na Majdanu tih dana mogao je lako da prognozira šta bi se Janukoviču dogodilo da su ga uhvatili – ne bi dočekao regularni sud.

Ilarionov traži od Putina dokaze da su pučisti u Kijevu dobijali instrukcije od Amerikanaca. To što je Putin kazao da su Amerikanci pomagali da se napravi državni udar u Kijevu indirektno su priznali i u Vašingtonu objavljujući podatke koliko su potrošili novca na demokratizaciju Ukrajine. Osim toga, na internetu se mogao slušati razgovor koji su snimile Janukovičeve službe kako zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland određuje ko bi trebalo da bude novi premijer Ukrajine – Arsenij Jacenjuk.

Ruskog opozicionera prozapadne orijentacije Ilarionova valja citirati, jer se vidi kako i on prihvata zapadnu argumentaciju o legitimnosti pučista u Kijevu i pre nego što su održani „krnji izbori“ u toj zemlji. Ilarionov kategorički tvrdi da su vlasti na Krimu neregulano izabrane, jer se nisu poštovali ukrajinski zakoni po kojima bi rukovodioca trebalo da predloži Kijev. Ali zato Ilarionov smatra da je vršilac dužnosti predsednika Aleksandar Turčinov bio legitiman mada je izabran batinaškim metodama, maltretiranjem poslanika lojalnih Janukoviču. Za Ilarionova su izbori na Krimu bili državni udar, ali ne ocenjuje ono što se do tog trenutka dogodilo u Kijevu.

Posle svega nameće se pitanje: šta i kad bi haški sud prihvatio tužbu Kijeva protiv Putina i Šojgua? Prvo, mnoge zemlje ne priznaju taj tribunal. Sud u Hagu se bavi krivičnim delima protiv lica optuženih za genocid, vojne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Jasno je da u Rusiji nema tako moćnog i uticajnog opozicionog političara koji bi, i kad bi hteo, mogao da svoje rukovodioce šalje u Hag. Rusija, kao i Amerika, ne izručuje svoje građane da im se sudi u inostranstvu. Osim toga, moskovski pravnici tvrde da haški sud nije kompetentan da razmatra referendum na Krimu i zatim pripajanje Rusiji u čijem je sastavu bio do 1954. godine, kada ga je Hruščov administrativnim putem „preselio“ u Ukrajinu.

KIJEVU POTREBNA GALAMA

Može se očekivati da se u propagandnu buku oko tužbe iz Kijeva protiv Putina i Šojgua uključe i moćni američki mediji. Takva galama je Kijevu potrebna jer očito Porošenko i njegovi najbliži saradnici izbegavaju da do kraja pretvore u praksu Minske dogovore. Sada ukrajinska Rada traži da se iz Donbasa povuku sve nezakonite vojne formacije i da se organizuju izbori po ukrajinskim zakonima. Jasno je da rukovodstva Donjecke i Luganske republike ne nameravaju da predaju oružje jer bi to bila njihova dobrovoljna kapitulacija.

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Apis says:

  Sam naslov je dovoljan da ne čitam dalje. Zanimljivo je da niko i ne pomišlja da tuži recimo SAD kao dokazano najkrvavijeg zločinca sveta. Dobro, znam da je siledžija trenutno neukrotiv ali bar da se čuje i ostane za istoriju. Jednostavno nervira me toliki kukavičluk ostatka sveta.

 2. Draga says:

  Strašan kukavičluk, ali to su vlasti u tim državama potkupljene dok narod se oglašava polako a sigurno.

 3. Za Srbiju says:

  Imam rešenje. Jedna nuklearka na Kijev, a druga na Hag. Možda bi se zapad prizvao pameti???

 4. SNS DEAD says:

  Ove najbogatije sto vode SAD treba pohvatati i likvidirati...to moze samo nekom svetskom revolucijom obicnog naroda da se desi...nijedna ozbiljna zemlja nema politicara koji sme da se suprostavi americi tako da nesto bitno promeni,Putin to jedini radi ali polako ga zapad sateruje u cosak,smanjuje mu manevarski prostor na polju ekonimije...po meni,Rusija odnosno Putin mora zadati ozbiljan udarac tako sto ce za pocetak obustaviti isporuku gasa evropi...

 5. z-i says:

  oce oce kad ga vataju za kurac,nije to prodana Srbija pa evo vam ga daj pare a narodu sloze da su demokrate(zapadnjacke)

 6. vuk SAMOTNJAK says:

  SADA SU UJEDINJENE DAVIDOVAV ZVEZDA I HITLEROVA SVASTIKA. VISEMILENIJUMSKA JEVREJSKA ZELJA DA VLADA PLANETOM ZEMLJOM JE SKORO DOVEDENA DO KRAJA. NEDOSTAJE SAMO SITNICA KOJA SE ZOVE RUSIJA SA PUTINOM NA CELU. POSTO TA SITNICA PRAVI PROBLEME ICI CE SE NA RAT DO ISTREBLJENJA. AKO NE DAJ BOZE POBEDE ROTSIJLDI, ROKFELERI, VARBURZI, KRUPOVI, SOROSI..... ETO SOTONE I POTPUNOG SVODJENJA COVEKA NA ROBA BEZ IKAKVIH PRAVA. AKO OVI IZGUBE CELO CE COVEVANSTVO DOBITI MIR I OSLOBODITI SE MILENIJUMSKE POSASTI.

 7. vuk SAMOTNJAK says:

  TIM CUDOM U HAGU PREDSEDAVA MALI NOSATI GARGAMEL TEODOR MERION. POGODITE KOJU ZVEZDU NOSI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *