Путину не треба Совјетски савез, РУСИЈА је већ посебна цивилизација

Путину не треба Совјетски савез, РУСИЈА је већ посебна цивилизација

26 маја 2015

putin-vojska 45343Једна од лажних прича која кружи захваљујући америчким политичарима јесте да Владимир Путин жели да оформи нови СССР, а да је све почело с анексијом Крима.

Уместо да слушамо трачеве, изнећемо реалне чињенице.

СССР се званично распао 26. децембра 1991. године декларацијом број 142-Х. Тада је призната независност 15 совјетских република, а уместо СССР-а је настала Заједница независних држава, која никад није била нешто посебно.

На Западу су се сви радовали и мислили су да је ово веома радосна вест и за Исток. Међутим, на референдуму одржаном 17. марта 1991. године је преко 77% људи гласало за одржавање Совјетског савеза. Њихове жеље су у потпуности занемарене.

Човек би помислио да све ове државе, након што би искусиле слободу, никад више не би пристале да се придруже Русији. Ипак, у септембру 2011. године, две деценије након референдума, украјински социолози су открили да 30% људи жели повратак совјетске економије (од чега су 17% били млади људи који се ни не сећају Совјетског савеза), а да само 22% њих жели европску демократију. Ова жеља за повратком Совјетског савеза је очигледан знак да је украјински експеримент увођења западњачке економије потпуно подбацио. Међутим, и ове жеље су занемарене.

Након тога се чини да би Путинов план поновног оформљавања Совјетског савеза имао пуно подршке, али Путин је у децембру 2010. године рекао следеће: „Онај ко не жали због распада СССР нема срца; онај који жели његов повратак нема мозга“.

Он је такође рекао да је СССР имао предност јединственог тржишта и слободне трговине. Овај елемент СССР је сада уоквирен у Царинску унију, чије су чланице Русија, Белорусија, Казахстан и многе мање државе, а показао се као веома успешан.

Украјина је одбила да се придружи Царинској унији, иако је одржавала трговину са државама Царинске уније. Ова стратегија се очигледно показала као неефикасна.

Остали елементи СССР су заувек отишли у неповрат, међу којима и:

– комунистичка идеологија
– менталитет блока
– централно планирање
– економска изолација
– ауторитативна власт

То што више нема ових елемената представља промену на боље, а само мали број људи жали за њима.

Ипак, постоје и елементи који су деградирани, иако су још увек присутни, а то су јавно здравље и образовање.

СССР је поседовао систем социјализоване медицине која је била савршена у одређеним областима, али осредња у неким другим. Промена на приватизовану медицину је доста успешна, али је проблематична за оне који не могу да приуште лекове и терапију. Образовни систем је још увек на високом нивоу, али се и ту уочава одређена деградација.

СССР је пуно улагао у науку и културу, а много тога је изгубљено за време тешког периода деведесетих година због чега многи жале. СССР је предводио разна научна истраживања. С друге стране, САД су била водећа сила у дизајнирању производа, које су инжењери СССР углавном копирали како би уштедели време и новац. Пошто нису намеравали да извозе на Запад, кашњење на тржишту им није представљало проблем.

Американци су одувек имали проблема да финансирају научна истраживања која нису имала комерцијалну примену. Поред тога, у америчкој култури је одувек био присутан антиинтелектуализам, због чега је често фалило квалитетних научника.

Оно што је такође предност у односу на САД јесте што су након распада СССР станови приватизовани и свако поседује смештај без потребе да га плаћа, док у САД плаћају веома скупе станарине.

Јавни саобраћај је остао непромењен, с тим што је у извесној мери проширен и модернизован. То је опет велика предност у односу на државе које морају да се ослањају на превоз аутомобилом.

Када људи кажу да се нешто распало, они одмах претпоставе да је то нешто престало да постоји. Ипак, ефекти распада зависе од природе онога што се распада. Економије се урушавају веома често, а царства готово редовно. Прича се да се цивилизације распадају, али да ли је стварно тако? Принципи цивилизације знају да буду веома чврсти: иако је Римско царство нестало пре неколико хиљада година, Европа је касније поново почела да примењује њихове принципе и законе, а латински језик се одржао и данас иако Латини као народ више не постоје. У суштини, цивилизације се не распадају, само постају инактивиране. Може да их оживи неки нови развој или нека друга цивилизација.

СССР више не постоји као политички ентитет, иако постоји као цивилизациони ентитет. Хајде да посматрамо Совјетски савез као цивилизацију, а не као политичко царство. Учињени су велики напори да се она замени западном цивилизацијом кроз увођење тржишне економије и увоза са Запада, како робе тако и културе. Принципи западне цивилизације су доминирали неко време, жвакали се дуго, а онда су испљунути у скоро свим земљама бивше СССР, осим у случају Украјине и Балтика. Заменили су их претходни цивилизациони принципи.

Један од њих је друштвени конзервативизам. У Руској федерацији постоје две главне религије: православно хришћанство и ислам, а велики напори се улажу да би оне међусобно биле компатибилне. Увођење принципа као што су геј бракови, који су страни у обе религије, не долази у обзир. Међутим, полигамија није забрањена, иако је недавни догађај у Чеченији изазвао омању сензацију.

Други од њих јесте да је народност значајна за друштвену и политичку организацију. Русија није нација, она представља мултинационалну федерацију коју чини преко 190 различитих народности, с тим што Руси представљају 3/4 становништва. Ипак, сматра се да ће ова бројка пасти пошто је Русија друга у свету (после САД) по броју имиграната, а они долазе из Украјине, Узбекистана, Таџикистана, Азербејџана, Молдавије, Казахстана, Киргистана, Јерменије, Белорусије, Кине, Немачке и САД.

У суштини, Руска федерација омогућава етнички суверенитет за сваку нацију посебно, што значи да свака народност може да се придржава својих закона и правила док год се они не сукобљавају са правилима целине. Одличан пример тога је модерна Чеченија, којој је Русија препустила спровођење антитерористичке кампање на њиховој територији.

Замислите да се принцип етничког суверенитета примењује у САД. Код њих етничко значи „друго“. Народност код њих представља табу, а притом постоји вештачка творевина расе која је дискриминаторна према појединцима.

Држава која претендује на заштиту „привилегије белаца“ не би преживела увођење оваквог принципа. У САД је настала револуција због легализовања ропства, а затим због пребацивања ропства из једног облика у други.

Нико не зна какви нас ратови очекују у будућности нити шта ће их изазвати, али ова конкретна интерцивилизациона мана ће бити веома значајна. Само ће време показати која је цивилизација истрајнија.

Дмитрy Орлов (Цлуб Орлов)

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u