ПУТИНУ УРУЧЕН УЛТИМАТУМ

PUTINU URUČEN ULTIMATUM

7 aprila 2020

Jutros su ruske agencije citirale Blumberg, koji navodi kako je razlog poteškoća u pregovorima o smanjenju proizvodnje nafte bio ultimatum koji je postavila Saudijska Arabija, koja želi da Rusija smanji proizvodnju više nego bilo ko drugi, rekli su izvori upoznati sa situacijom.

Saudijci su zahtevali da Rusija ukloni 1,5 miliona barela dnevno sa tržišta, prenosi Blumberg pozivajući se na izvore.

Istovremeno, obe zemlje potvrđuju potrebu za smanjenjem globalne proizvodnje za 10 miliona barela dnevno, ali ne mogu da odluče kako će to distribuirati među učesnicima na globalnom tržištu nafte.Prema Rijadu, njegova bi se kvota smanjila za 3 miliona barela, a Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak i Rusija bi trebalo da smanje proizvodnju za 1,5 miliona.

Međutim, Rijad zahteva da se smanjenje računa sa trenutnih nivoa, odnosno nakon što su zemlje oštro povećale proizvodnju, a ne sa nivoa iz ugovora OPEC+, kako traži Rusija. Ko bi se odrekao proizvodnje ostalih 2,5 miliona barela dnevno, nije navedeno.

Tramp odbija bilo kakav sporazum koji bi smanjio američku proizvodnju i postizanje sporazuma uslovljava nametanjem carina na rusku i saudijsku naftu.

Što se tiče saudijskog ultimatuma, na primer, Saudijska Arabija je povećala proizvodnju sa 9,8 miliona barela na 12,3 miliona. To znači da će smanjenje i s ponuđenih 3 miliona barela u odnosu na mart zapravo biti samo 0,5 miliona barela. U UAE se proizvodnja povećala za milion barela, a u Iraku za 200.000 barela dnevno.

Rusija nije povećala proizvodnju u aprilu, održavajući je na 11,2 miliona, kako je bilo predviđeno sporazumom koji je istekao 31. marta, jer Moskva insistira na primenjivanju kvota na prosečni obim za tromesečje.

Jutros je nafta poskupela u nadi da će biti postignut novi sporazum OPEC +.

Podsetimo, SAD su odbile da pregovaraju sa Rusijom i Saudijskom Arabijom o smanjenju proizvodnje nafte, pozivajući Moskvu i Rijad da se međusobno dogovore i da smanje proizvodnju za 10 do 15 miliona barela, što bi podiglo cene nafte i ostavilo tržišni udeo američkim izvoznicima.

Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp nije isključio uvođenje naftnih carina Rusiji i Saudijskoj Arabiji. Nakon toga, stručnjaci predviđaju novi pad cena nafte, pre svega zbog nespremnosti vlasnika američkih naftnih kompanija da smanje proizvodnju.

Ruski predlog uključuje SAD i sve zemlje izvoznice nafte u svetu, bile deo kartela OPEC ili ne, koje bi konsenzusom zajedno smanjile proizvodnju i cene bi skočile, a da proizvodnja i izvoz nijedne zemlje ne bude posebno ugrožen.

Do ovog trenutka Tramp je odbio čak i da razmišlja o o ovoje ponudi.

Sada svi čekaju ishod pregovora, a hoće li biti sporazuma, teško je prognozirati. Ono što je sigurno, jeste da ruski ministar energetike Aleksandar Novak ima „uputstva“ Kremlja da ne pristane ni na kakav sporazum pod pritiskom ili ucenama.

KOMENTARI13 komentara

 1. Slobodanka says:

  Niska cena nafte zasad najviše pogadja američke naftne kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca. Ali niska cena nafte pogodiće i dolar-petrodolar. Obim medjunarodnih plaćanja u petrodolarima = tražnja (količine koje se prodaju sa naplatom u dolarima) x cena. Zbog niske cene nafte s jedne strane, pa još s druge strane zbog smanjivanja tražnje za naftom zbog smanjivanja transporta kao posledice pandemije, obim izvršenih medjunarodnih plaćanja u petrodolarima može da padne. Zasad Tramp to ublažava kupujući jeftinu naftu za rezerve ali dokle to može da traje. USA dolar bi mogao postati najveći bolesnik.

 2. Slobodanka says:

  Koliko Rusija može da računa na druge prihode, osim od prodaje svoje nafte? To je ključno. Zatim Kina je najveći uvoznik nafte, te kakve odluke će ona doneti.

  • Miraš says:

   Na prvom mestu bitno je od koga će Kina kupovati naftu za svoje potrebe. Ali Kina ne treba sad preterano da kupuje naftu, jer ne treba da diže cenu nafte te da time čuva dolar-petrodolar od mogućeg posrtanja. Zatim ne treba da spašava ni američku industriju iz škriljaca. Potrajaće ovo. Ne verujem da 09 Aprila dogodiće se dogovor u Beču na sastanku OPEK+. Kako će to uticati na Trampovu izbornu kampanju? Njemu ne odgovara da ovo dugo traje.

  • Miraš says:

   Količine koje bi sad kupila Kina taman da ih sve plaća u juanima ili u zlatu i NE u USA dolarima, ona bi time smanjila preteranu ponudu nafte na svetskom tržištu. Dok je veća ponuda nafte od tražnje za njom dotle ima šanse da dolar-petrodolar dobije vrtoglavicu.

 3. Mirko says:

  To kao da mu je Sinan Paša poslao svileng gajtan da ga sam stavi oko vrata i obesi se. Valjda tako manje boli. Rusija će koliko već sutra da smisli neki novi energent, imaju i planove i razvoj Teslinog energetskog sistema. Da je Tesla sada tu ne bi bilo nikakvog parazita. Putin je izgleda mislio da ga nekako zaobiđu. Šta li će srbiji da zabrane?

 4. garo says:

  I mis je dao slonu ultimatum.

 5. persida says:

  Rusija pije aperkate od Erdogana, terorista, Izraela, a sada ih ponizavaju i Saudijci. Ako na Putinovo mesto ne dodje ruski patriota, bice sve gore i gore. Ruski narod trpi kao i srpski jer za bolje ne zna.

  • Miraš says:

   Rusija je spremna za ovu bitku koliko god da će trajati. Saudijci su prilično glupi, ispada da Sauditi rasturaju petrodolar, a to zapravo više odgovara Rusiji i državama slobodnog sveta. Ako ni ovaj put nisi razumela, a ti seli se u S.Arabiju.

 6. milorad2 says:

  ovo je smešno, ako se nastavi rat cenama najveći gubitaši će biti amerikanci,znači saudijska arabija je rešila da razvali DOLAR.Rusija ima solidne rezerva i može DVE god.da trpi ovaj pritisak.USA mogu da izdrže DVA meseca a saudijska arbija 5 fgod pod uslovom da proda svoje aktive u USA :) ali KOME da ih proda kada će te aktiva zbog jnihovih ludiranja pštoro da PADNU.Sve u svemu ovo je zaista KRAJ petro dolara a nafta će biti 12 dolara za barel u protivvrednosti kad se pretvori u JUANE :)DA..još jedan podatak za neupućene.. američke petrokompanije koje prozvode naftu iz škriljaca ŽELE da bankrotiraju da bi krupni ulagači izvukli pare pre totalnog kolapsa berze i tako se spasili LIČNIH gubitaka ili BANKROTA uzimkajući lovu iz FED-ovog programa štampanja para u zamenu za fjučerse budućih PROPALIH kompanija, tako će njihov bankrot kz veliku inflaciju da plate kompletno stanovništvo USA.Loja ružna i gadna pljačka ali to im je zadnje.

 7. Slobodanka says:

  S. Arabija ucenjuje Rusiju za oko 27 milijardi dolara godišnje. S tim da se ne zna ko bi još umanjio proizvodnju nafte za 2,5 miliona barela dnevno. Irak bi takodje imao značajan gubitak. Račun: 1) Rusija 1,5 milion barela nafte dnevno x 365 = 547,5 miliona barela nafte godišnje x recimo 50 dolara/barel = 27.375.000.000 dolara. Toliko bi Rusija godišnje imala manje prihoda od nafte ako bi pristala na ovu ucenu S. Arabije. 2) Irak 1,3 miliona barela dnevno x 474,5 miliona barela godišnje x 50 dolara/barelu = 23.725.000.000 dolara godišnje.

 8. Slobodanka says:

  Države članice OPEK-a su: Alžir, Angola, Venecuela, Gabon, Iran, Irak, Kongo, Kuvajt, Libija, UAR, Nigerija, Saudijska Arabija, Ekvatorijalna Gvineja. OPEK+ čine države OPEK-a plus Rusija, Kazahstan i Azerbejdžan. Ključni proizvodjači su Saudijska Arabija i Rusija. ... Članice OPEK+ ranije su same odustajale od dela svoje proizvodnje i prodaje nafte, sve zajedno u korist krunskog svetskog hegemona SAD. Time su obezbedjivale tržište za američku industriju nafte iz škriljaca, ta proizvodnja je isplativa pri ceni većoj od 60 dolara za barel. Tramp ne želi da SAD bude u sastavu OPEK-a jer država-hegemon ne treba da se povinuje nekakvim dogovorima u okviru kartela, niti američka proizvodnja nafte sme da bude smanjivana na osnovu dogovora u tom kartelu. Ali biće smanjena ovako zbog niskih cena nafte.

 9. Slobodanka says:

  Ultimatum Rusiji postavila je Saudijska Arabija, ali na tu odluke S.Arabije mogle su bitno da utiču SAD i V.B.

 10. triglav says:

  prodaju vodu a još malo pa će i maglu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *