Пузајући либерализам

Puzajući liberalizam

21 maja 2019

Piše: Filip Rodić

MEDIJI i glasanje mogu biti slobodni samo pod uslovom da su u skladu sa unapred određenim stavom, smatraju naši liberali. Evo dva najsvežija primera.

Bez obzira na to da li je ratni britanski premijer Vinston Čerčil zaista izgovorio da će se „fašisti budućnosti nazivati antifašistima“, ili mu je taj citat pogrešno pripisan, iskustvo nam iz dana u dan pokazuje osnovanost ove misli. Tako nam vedeta „progresivne“ i „slobodarske“ misli u Srbiji, čovek koji nas posredstvom „nezavisnih“ medija toliko upozorava na „puzajući fašizam“ kod Srba da samo što ne počne iz frižidera da iskače, večiti Filip David, preporučuje da „pitanje svih pitanja na Balkanu“ rešimo jednom krajnje fašističkom metodom. „Priznanje (nezavisnosti) Kosova mora da se dogodi što pre“, kaže on i dodaje da bi, kako je preneo Fonet, imajući u vidu medijsku situaciju za pet dana medijske kampanje velika većina Srba to prihvatila kao nešto dobro i pozitivno. Dakle, po demokrati i borcu za slobodu Davidu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi trebalo da protivno volji naroda jasno izraženoj u svim mogućim istraživanjima javnog mnjenja, i protivno Ustavu i zakonima ove zemlje, samovoljno povuče potez koji bi kasnije, zahvaljujući činjenici da „kontroliše medije u Srbiji“, i gebelsovskom propagandom narod ubedi da se, kako je rekao, radi o „herojskom gestu koji niko u istoriji nije imao hrabrosti i spremnosti da učini“.Čoveku koji je pre svega par meseci optužio medije „pod kontrolom vlasti“ da stvaraju „nesklad između stvarnog života i političke propagande“, u ovom slučaju bi stanje koje kritikuje potpuno odgovaralo i bilo dobrodošlo. On se, prema tome, medijskoj propagandi ne protivi principijelno nego oportunistički. Ne smeta mu sama suština propagande, nego samo ona koja nije u skladu sa njegovim svetonazorom. Kada bi se mediji u Srbiji okrenuli kampanji zarad prihvatanja kosovske nezavisnosti odjednom bi postali slobodni i objektivni, bez obzira na to što bi to podrazumevalo, naravno, ukidanje svake debate, sučeljavanja mišljenja ili argumenata. Nije, znači, Filip David nikakav borac protiv „medijskog mraka“, nego upravo borac za medijski mrak, ali za medijski mrak po svojoj meri. Kada bi on bio vlast, protivnici kosovske nezavisnosti se ne bi mogli čuti, dok se on danas u „Vučićevoj diktaturi“ oglašava svako malo, bez obzira na to što nema ništa novo da kaže. Pa ko je, onda, „puzajući fašista“?

Još jedan genije koji sebe naziva „liberalom“ oglasio se ovih dana iznoseći potpuno nedemokratska rešenja i ideje. Glavni i odgovorni urednik „Nedeljnika“, Veljko Lalić, izgovori na jednoj televiziji da se „protivi bilo kakvom izjašnjavanju“ u Srbiji u vezi sa Kosovom, posebno Crkve, jer ona „ne može da se posle dve hiljade godina o Kosovu izjasni na jedan drugi način“. Znači, oni koji drugačije misle od toga kako ispravnim smatra Veljko Lalić nemaju šta da se izjašnjavaju.

Urednik medija koji je, između ostalog, uradio intervju s Donaldom Trampom, a da ovaj o tome pojma nije imao, reče otprilike kako su referendumi ne najdemokratskije sredstvo za odlučivanje sudbine jednog naroda, nego nepotrebna, nepoželjna i suštinski štetna glupost, jer je pitanje da li su građani dovoljno obavešteni o stvarima o kojima odlučuju. „Ne idete kod lekara i kažete mu operišite me tim i tim aparatom“, reče on i dodade da su referendumi u redu „u Švajcarskoj kada se odlučuje o kravama“. Čovek kojem ne samo da Tramp daje intervju, pa posle „laže“ kako nije, nego povremeno savetuje i „Džej Pi Morgan“, ima još briljantniju ideju – „da svako ko bi bio za Kosovo na referendumu mora da plati neki novac“, jer bi nas „zaustavljanje integracija koštalo“.

Dve opasne stvari proizlaze iz Lalićevih „misli“. Prva je da je narod nedovoljno obrazovan da bi mogao da odlučuje na demokratskom referendumu, nego odlučivanje treba prepustiti odabranim ljudima. Odabranim, a ne izabranim, jer ako narod nije dovoljno pametan da glasanjem odgovori na samo jedno pitanje, što referendum podrazumeva, kako može pametno birati na izborima, gde se razmatra čitav niz tema od značaja za državu. I demokratski izbori su, dakle, isključeni. Druga je da bi pravo glasa, pravo na mišljenje koje može biti uvaženo, po Laliću trebalo da imaju samo oni koji raspolažu novcem da to plate. To se, Laliću, zove plutokratija i ni to ne garantuje „obaveštenost“, jer materijalno bogatstvo nije nikakav parametar za inteligenciju. Ovaj Lalićev stav o referendumu nadilazi čak i fašizam i nacizam, jer je i sam Hitler na početku svoje vladavine održao čitav niz referenduma. Pre je u skladu s ideologijom „Džej Pi Morgana“ i bratije.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *