Račak u Ukrajini

Račak u Ukrajini

26 jula 2014

Milorad Vucelic 7836Piše: Milorad Vučelić

Interesi velikih sila su trajni, samo se scenariji za njihovo ostvarivanje prilagođavaju i menjaju. Tako je nekada bilo. Poslednjih četvrt veka, međutim, zapadne sile, u brutalnoj realizaciji svojih ciljeva, krajnje drsko ne pokazuju bezmalo nikakav trud u unapređivanju i kreativnoj doradi scenarija.

Zar odista ima nekog ozbiljnog i sa normalnim pamćenjem ko posle onoga što nam se dogodilo na Markalama, u ulici Vase Miskina, u Račku, ili, recimo, sa nepostojećim iračkim oružjem za totalno uništenje, može tek tako progutati priču o tome kako su Rusi oborili civilni avion MH-17 i kako je za to direktno odgovoran sam Putin!

Pre nego što je bilo ko išta proverio, zapadni mediji i političari su bili zgroženi i krenuli u besomučnu kampanju satanizacije Rusije i njenog predsednika. Prosto je neverovatno i već za zdrav razum uvredljivo kako zapadne službe i političari ne pokazuju nikakav napor da bar u nekoj nijansi promene već bezbroj puta viđene oveštale i banalne nameštaljke. Sa sve onim prozapadnim nevladinim aktivistima u Moskvi koji se izvinjavaju u rusko ime i paleći sveće, samoponižavajuće govore da nisu baš svi Rusi zlikovci. Koliko smo se puta kod nas, i ne samo kod nas, nagledali ovakvih otužnih scena i prikazanija.

Svi oni koji nisu ništa preduzeli da istraže ko je pobio ljude u Kijevu i na Majdanu, svi oni koji ni trepnuli nisu na pobijene i spaljene žrtve iz Odese, svi oni koji uz otvoreno odobravanje gledaju kako ukrajinska vojska i pripadnici neonacističkog „Desnog sektora“ pod firmom „Nacionalne garde“ uništavaju sopstveno civilno stanovništvo, svi oni koji ne znaju nijednu pouzdanu činjenicu o obaranju aviona sada se prosto utrkuju u izricanju presuda unapred poznatom krivcu.

EU i SAD tim salvama najgorih uvreda i optužbi na račun ruskog naroda i Putina pokušavaju da sakriju da su upravo one izazvale rat u Ukrajini. I da su više nego direktno krive za obaranje civilnog aviona. Baš kao što su bile i ostale najveći krivci za rat koji su izazvale da bi razbile Jugoslaviju i što su zbog „humanitarne katastrofe“ bombardovale Srbiju.

Po zna koji put je pokazano da onaj ko ne prihvati da bespogovorno služi Briselu i Vašingtonu dobija krvavi rat. U trenucima kada izgleda da se može doći do mirnog rešenja ili predaha uvek se preduzima neka akcija koja će ponovo razgoreti oružani sukob. Tako je bilo u ovoga puta. Otvoreno američko i NATO huškanje išlo je zajedno sa talasom sankcija Rusiji. Pošto se stara Evropa opirala težim konfrontacijama s Rusijom, trebalo je izazvati nešto šokantno i nalik na prepoznatljivu „humanitarnu katastrofu“. Kocka je pala da taj užasni ceh plati 298 nevinih putnika aviona. Ni suza ožalošćenih se niz obraz nije zakotrljala, a američki i britanski političari su već zahtevali još teže i veće sankcije prema Rusiji. Oni znaju da će svako dalje osamostaljivanje Evrope u odnosu na London i Vašington označiti stvarni kraj Imperije. Zbog toga bi trebalo da budemo spremni na velike spirale zla koje su pred nama. Prisustvovaćemo pokušajima da se na sve načine Rusija što je moguće više izoluje i pobude za to biće veće i iskrenije nego u vreme 1917. godine i posle toga.

Od Srbije i Aleksandra Vučića (a oko njega je priličan broj, što bi naš narod rekao – vrbovih klinova) tražiće se da se odreknu „Južnog toka“ a da za to niko neće ponuditi ništa zauzvrat niti bi tako nečega i moglo biti. Više tu nije reč samo o našim ekonomskim koristima nego je ulog i mera državnog suvereniteta i elementarnog samopoštovanja. Naša država je, takođe, izgradnjom „Južnog toka“ značajno podigla i svoju geopolitičku cenu i ulogu. Od Srbije će se tražiti da raskidom ovog za nju najvažnijeg ugovora da svoj doprinos izolovanju Rusije i istovremeno nastavi sa politikom ekonomskog i kulturnog samouništenja. Srbija će se u narednim mesecima, kao i bezbroj puta u svojoj istoriji, naći u situaciji da se osloni na izvesnog političkog saveznika i ozbiljnog partnera, ili da se opredeli za magle, rubricirane u otvorene ili neotvorene glave i poglavlja, koje se sasvim izvesno neće razići u narednih pet godina. Ne treba sumnjati u reč novog šefa briselske administracije Junkera da niko u njegovom mandatu neće biti pripušten u EU.

Pogrešnim izborom moguće je i da svog pouzdanog i dokazanog saveznika − Rusiju − pretvorimo u nekog ko će se kao velika sila povesti isključivo za sopstvenim interesom i ući u procese „neprijateljskog preuzimanja“ u ekonomiji ili samoodbrambeno blokirati primenu za nas izuzetno povoljnog i životno važnog trgovinskog sporazuma. U političkom i neposredno državnom smislu ne mogu se ni naslutiti katastrofalne posledice koje bi nastale iz promene ruskog stava o Republici Srpskoj i Kosovu.
Srbija i Vučić su, dakle, pred izborom da budu i ostanu pouzdan saveznik i partner onima koji nam dokazano žele dobro ili da budu kolonijalni privezak i jednima i drugima i trećima. Naravno, svim mogućim prijateljima ne treba zatvarati vrata. Naprotiv. Ali prijatelji nikada ne dolaze sa ultimatumom u rukama kao što je to baš na 100- godišnjicu Austrougarskog ultimatuma Srbiji rekao srpski premijer.

Verovatno je da će sva predstojeća Vučićeva iskušenja koristiti naša jadna politička opozicija i dobar deo medija. Biće vrlo aktivni.Odvijaće se pravo nadmetanje u proricanju njegovih muka i prizivaće se najveće pretnje i pritisci da se obustavi „Južni tok“.

Mnogi se već neskriveno naslađuju pritiscima koji slede i svojski nalažu vatru na kojoj će se on peći. Teško će ko od ove družine bez stava, programa i ideologije izvući nešto sem leleka zbog toga što će evrointegracije biti usporene. Oni se sada kao zli blizanci klade jedino na to kolike će mu i kakve muke biti i koliko će ih dugo izdržati. Najviše bi voleli da muke budu najveće moguće, da traju što duže a da ih on svakako ne izdrži. Na taj ishod padaju najveće opklade.

A narod koji je birao svoju vlast? Pita li ga ko? Kaže li on šta?

Kaže − na muci se poznaju junaci!

(Pečat)

KOMENTARI2 komentara

  1. Enky says:

    Idi, juri pevaljke i ćuti.Sedeo si i ti na našoj grbači dugo,dugo,duugoooo!Sad ćeš čitavo da postaneš i patriota,pa znamo te ko zlu paru.Gde su sad oni tvoji iz '90-ih,Šainović,Matković,Marjanović,Tomići,Božović,Gajević i ostala bulumenta,što je počela da uništava Srbiju a istovremeno da puni svoje džepove?Od vas je sve počelo,zapošljavanje partijskih drugova,lažne diplome,gomilanje funkcija,dodvoravanje stranim službama i uništavanje svega vrednog što je u Srbiji.Zato pokri uši i krckaj to što si nakupio dok si bio boss.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *