Rad Andrićevog instituta i direktor Emir Kusturica privukli pažnju svetske javnosti

Rad Andrićevog instituta i direktor Emir Kusturica privukli pažnju svetske javnosti

9 јануара 2014

Andricgrad_KusturicaPojedini svetski mediji ovih dana posvetili su pažnju radu Andrićevog institut u Andrićgradu, čiji je direktor Emir Kusturica, nakon što je predstavljen dokument koji svedoči o namerama Austrougarske da povede veliki rat i pre sarajevskog atentata.

Pažnju medija u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj privuklo je pismo tadašnjeg vojnog guvernera u BiH Oskara Poćoreka upućeno ministru finansija Leonu Bilinskom u Beč, 28. maja 1913. godine, koje je 5. januara ekskluzivno predstavio Andrićev institut.

Nemački listovi „Bild“ i „Di Velt“ preneli su pisanja medija iz Republike Srpske i Srbije u vezi sa ovim dokumentom, a posebnu pažnju posvetili su izjavama direktora Andrićevog instituta Emira Kusturice i člana Upravnog odbora Instituta Momčila Perišića o značaju ovog dokumenta za otkrivanje prave istine o početku Prvog svetskog rata.

Nemački „Bild“ navodi da „Srbija želi da predstavi svoju istinu o ratu“, te da međunarodno priznati režiser Emir Kusturica želi da napravi dokumentarac o sarajevskom atentatu.

„Di Velt“ je prenio Perišićevu izjavu da je ovo pismo, čiji sadržaj uverljivo svedoči o ratnim namerama Austrougarske, primarni i jedan od najznačajnijih izvora za proučavanje pitanja ratne krivice.

Poćerekovo pismo, napisano 13 meseci prje atentata u Sarajevu i četrnaest meseci pre austrougarske objave rata Srbiji, 28. maja 1913. godine, uverljivo svedoči o namerama Austrougarske da povede veliki rat.

Pismo je predstavljeno 5. januara u Odelenju za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u