РАДЕ ШЕРБЕЏИЈА: Размишљам да напустим Хрватску, уништили су је скроз!

RADE ŠERBEDŽIJA: Razmišljam da napustim Hrvatsku, uništili su je skroz!

17 jula 2015

rade-serbedzija- 676Proslavljeni glumac Rade Šerbedžija nedavno je sa svojim pozorištem Uliks (Ulysses) proslavio 15 godina postojanja na Brionima. Glumac koji iza sebe ima više od 160 filmova, među kojima su i brojni veliki holivudski hitovi, glumio je u sedam epizoda jedne od najpopularnijih svetskih serija „Downton Abbey“, a nedavno je veliku ulogu ostvario i u prvoj sezoni Bi-Bi-Sijeve serije „The Five“ koja bi na programu trebalo da se nađe ujesen.

Takođe, očekuje ga i snimanje velikog holivudskog filma „Promise“, a glumac je region iznenadio vešću da razmišlja o odlasku iz Hrvatske u kojoj se ne oseća zadovoljno.

„Igrao sam u sedam od deset epizoda „Downton Abbeyja“. To je bila jedna od važnijih uloga u tako velikoj seriji. To je prestižna stvar jer je to jedna od najpopularnijih svetskih serija. Radio sam i jednu Bi-Bi-Sijevu televizijsku seriju „The Five“ koja ima osam epizoda, a ja imam ulogu u pet. Jako je zanimljiva uloga i odlična ekipa, a i super projekat. Potpisao sam ugovor i za novi američki film koji se zove „Promise“ o Jermenima i genocidu nad njima. Igram jednog od glavnih Jermena i jako je zanimljiva uloga, pa se veselim tome. Režira sjajni Teri Džordž i to je veliki američki projekat. Dvoje mladih glumaca su glavne uloge i čini mi se da će biti nešto na tragu „Doktora Živaga“, jedna ljubavna priča s istorijskom pozadinom“, najavljuje Rade.

Međutim, serije su u inostranstvu, kaže, isplative ukoliko je glumac deo stalne postavke.

„Stalna sam postava bio dvaput; u „Surface“ – u i „Red Widow“. To se isplati jer je pristojna para, ali u „Downton Abbey“ – u sam „guest star“ i nisam u svih deset epizoda. To je slab novac, ali je stvar prestiža“, objašnjava Rade.

Šerbedžija se zaista može pohvaliti brojem i kvalitetom projekata koje je radio u inostranstvu, ali prilično mu smeta što mu se i dalje stavlja etiketa da stalno igra Ruse.

„Kolege u svojim intervjuima kao nepravdu spominju to kako igram samo Ruse, a to nije istina. Naravno, igrao sam i Ruse, ali logično je da u američkom filmu igram strance kad sam stranac. Ne mogu da igram Amerikanca zbog akcenta. Opet, nisam tip glumca poput Švarcenegera koji ima evropski akcenat, ali je na početku igrao uloge u kojima je imao maltene tri rečenice, a ostalo je bila akcija i vožnja auta.

Ja igram drugu vrstu uloga, različite uloge, i pozitivce i u psihološkim dramama i snimao sam lepe filmova s velikim režiserima, dobio mnoge nagrade na festivalima, tako da sam zadovoljan svojom inostranom karijerom“, tvrdi Rade, posebno izdvajajući rad sa Stenlijem Kjubrikom, Gajem Ričijem i Frančeskom Rosijem, ali i uloge u filmovima poput „Fugitive Pieces“, „96 Hours“, „Taken 2“, gde je glumio s Lijamom Nisonom, i jedan od poslednjih projekata u Italiji „Io sono Li“ zahvaljujući kojem je dobio i nekoliko nagrada na festivalima.

Sa filmom „Oslobođenje Skoplja“ koji je režirao sa sinom Danilom, a u kojem jednu od glavnih uloga igra i njegova ćerka Lucija tek očekuje ulazak na festivale, a uživa i u porodičnom, tačnije, privatnom pozorištu Uliks koji vodi zajedno sa suprugom Lenkom Udovički i u kojem ga ovog leta, uz „Kralja Lira“, očekuje i uloga u predstavi „Antigona“ koja se radi u koprodukciji s Messom iz Sarajeva i kojoj se posebno raduje jer će u njoj da zaigraju i njegovi studenti.

Međutim, nakon nekoliko godina života u Rijeci gde se doselio sa suprugom Lenkom i njihovim trima ćerkama, ovaj veliki glumac ponovno razmišlja o preseljenju. Kad nisi blizu Holivuda, kaže, nema ni toliko ponuda, iako je poslednjih godina ipak dobijao velike i značajne uloge.

„Razmišljam o preseljenju najviše jer u ovom trenutku u Hrvatskoj nisam zadovoljan mnogim stvarima. Zemlja je rasprodata i teško ima priliku da se ljudski postavi na noge, a toliko je divna i ima potencijala. U tom smislu je i odnos prema kulturi zabrinjavajući. Režu se sve moguće stvari, a na kulturi se ne bi smelo štedeti.

Nažalost, u Rijeci nemam gde raditi sa studentima. Projekat koji smo imali, Studentski kulturni centar u okviru kampusa, čini se da se neće još uvek počne sa gradnjom, a ja sam verovao i maštao o tome da će biti završen.

Možda se opet vratim u Los Anđeles ili Njujork ili London. Sad mi sve tri ćerke studiraju napolju i to je jedan veliki razlog zašto ne moram biti ovde“, otkriva Rade i dodaje:

„Rijeka mi je božanstvena, divno mi je da tu živim i volim biti blizu mora, ali nekako me depresija hvata zbog nemaštine i nema prostora u kojem mogu raditi“, požalio se na kraju glumac.

KOMENTARI9 komentara

 1. mmm says:

  Ma idi u p.m. i ne vracaj se vise i povedi Kori Udovicki, izdajice srpskog naroda.

 2. Rale says:

  Mmm idi leci se covece, nije ti dobro.

 3. Svetislav says:

  Ovom gnjidi od coveka poreklom Srbina, ne smeta sta su usrase uradili od Srba u hrvatskoj naci drzavi, nego mu je zao jer mu je zivot tamo ekonomski tezak? I treba takvim gnjidama da zivot bude tezak!

 4. mmm says:

  Bravo, Svetiswlave, a ti Rale, ti si gnjida od coveka.Tebi toplo preporucujem nervnog lekara, ili se malo obrazuj da vidis zbog koga mene saljes lekaru, gnjido.

 5. jonhy says:

  smrade kukakvni sto ne obidjes zemljake po Srbiji,sto ne snimi nesto o Jadovnu i Jasenovcu

 6. kulak says:

  Nije problem Rade već Kandićka.

 7. Apis says:

  Rade je veliki glumac i nikakav covek. Sve je uloge odigrao za 10 samo svoju za -10.

 8. Sone says:

  Nisi trebao ni dolaziti.

 9. Branko says:

  Rade je veliki glumac, a u vremenu se poprilicno razumno. Zar je moguce da Serbedziju optuzujete za propuste koje su napravili srpski korumpirani politicari, profiteri i sta se sve nije stavilo u prvi plan tih ruznih godina, te nacionalisticko hrvatsko rukovodstvo, ustaski pokret..? Nije Serbedzija covjek koji zaradjuje na svercu benzina, cigareta itd. Morao je da se izdvoji i pokazao je da je veliki glumac i umjetnik. Mozda se i ne bi u svemu slozio sa njim, ali ni sam on ne tvrdi da je svetac. Covjek ima tamo familiju i bolje bi bilo i da su ostali birali politikui nacin da ostanu tamo. Gde su sada i da li im je Serbedzija za to kriv. Neka ih obidju oni koji su drzali privredu na crno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *