РАДЕ ШЕРБЕЏИЈА УЗБУРКАО РЕГИОН! Признао шта је по националности!

RADE ŠERBEDŽIJA UZBURKAO REGION! Priznao šta je po nacionalnosti!

22 decembra 2016

rade-serbedzija-5465

Nedavno je proslavljeni glumac, Rade Šerbedžija, uzburkao Hrvatsku javnost, a pogotovo branitelje, zbog toga što su pojedini mediji loše ili zlonamerno preneli njegove reči.

Više hrvatskih braniteljskih udruženja i rodoljuba zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova zabranu nastupa Radetu Šerbedžiji na minimum pet godina „zbog ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti prouzrokovane revoltom branitelja i njihovih udruženja isprovociranih javnim nastupima Šerbedžije“.

Svaki put kada se hrvatskoj javnosti ne dopadnu izjave proslavljenog glumca, deo javnosti počne sa šikaniranjem i vređanjem Šerbedžije i naziva ga „četnikom“ i „Srbinom“.

Mnogo puta do sada Šerbedžiju su prozivali da ne sme da kaže šta je po nacionalnosti. On je u intervjuu za Večernje novosti govorio o svom koncertu u Beogradu, a između ostalog dotakao se teme nacionalnosti.

Imate li potrebu da na jednom mestu budete svoj na svome?

– Ja sam odavno svoj na svome. Kad jednom postaneš stranac nikada više ne možeš nazad. Rekao mi je veliki hrvatski pesnik Danijel Dragojević: „Uh, što ti zavidim, ti si ono što ja sanjam ceo život, da postanem stranac u vlastitoj zemlji“. Ima u tome nekakve lepote. To je donhuanizam, ne u smislu osvajanja žena, nego kao samoća, kao filozofska kategorija. Kada jednom to osetiš nekako ti postaje slatko, zavodljivo. I s druge strane, kad si stranac negde, na drugi način si građanin planete, mala je jedna zemlja. Prepoznajući to u sebi, osećam ljubav i posebno lokalni patriotizam prema mojoj nacionalnosti i poreklu. Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gde sam rođen. Jer, nisu me samo otac i majka napravili, napravile su me i ličke planine, onaj moj Velebit i Jadransko more koje volim ceo život. Napravili su me kao mladog čoveka zagrebačka akademija i teatar, isto kao i Beograd u koji sam dolazio, beležio prve uspehe i snimao filmove.

Građanin ste sveta, da li će rezultati izbora u Americi uticati na vašu karijeru?

– Ponovio bih ono što je rekao Slavoj Žižek, jedan od najvećih intelektualaca Evrope i sveta: „Grozan je ovaj Tramp, užasan je, ali više se bojim Hilari.“ Slažem se sa njim. Što se tiče moje karijere tamo, na mene ništa ne utiče. Tamo možeš otvoreno reći da si protiv predsednika Amerike i niko te neće staviti u zatvor zbog toga. To je jedna dobra stvar, ali ne znači mnogo. Ono što je grozno, kada govorimo o tim izborima, je to što više nema pravih lidera u svetu. Svet vode menadžmenti, velike korporacije i tajne službe, a predsednici zemalja više ne igraju glavnu ulogu. Zato ima toliko ratova i toliko siromaštva.

Bez čega od toga ne možete?

– Bez mora, apsolutno. More mi je najjače. Ja sam ribolovac. Satima mogu da sedim na čamcu i to mi je posebna strast.

Da li ste pecali u Beogradu, na onoj, pomalo skrivenoj savskoj obali sa privatnim splavovima?

– Jesam. Išao sam, družio se sa prijateljima. Naročito sa Pavlom Vuisićem, on je obožavao svoj splav.

(Večernje novosti, priredio Intermagazin)

KOMENTARI13 komentara

 1. kuka says:

  Ranije, pre ovih ratova imao sam neku maglovitu predstavu da je Šerbedžija Srbin poreklom iz Like, mada mi to tad nije imalo nikakav značaj, samo je stajalo u nekoj moždanoj ćeliji kao neka redundanta informacija. Onda je počeo cirkus i nedavno čujem da je on mešavina. Ponovo se ne udubim u to pitanje, samo rekoh sebi: "Šta ti, Kuka, znaš o nacijama? Ko zna šta i kako si čitao i kakvo ti je pamćenje! Ćuti i gledaj svoja posla!" Sad se ponovo vratismo na početak. Dobar je znak, za mene lično, što je Šerbedžija ipak Srbin poreklom iz Like, jer to znači sam i u mladosti umeo da čitam i da nisam potpuno šenuo uprkos svemu. Što se Šerbedžije tiče, takodje je dobro što se ne stidi svog identiteta. Sve u svemu, dobro je kad sve dodje na svoje mesto. Od dar-mara samo šteta i nesreća.

  • Jes ja says:

   To se uvek znalo, gledali smo u Raljama Zivota, jel tako? Reko bi Rade u divnoj Jugoslaviji svako je bio sta je hteo. Niko nije proganjao ni Srbe, ni Muskimane ni bilo koga, mogo si da budeš sta oces!!!

 2. Za Srbiju says:

  Koga zabole ona stvar šta je ovaj nikogović. Uostalom, Srbinom se ne rađaš. Srbivom postaješ. To je osvešteno i prosvetljeno stanje duha, to je aktivacija božanskog u sebi.

  • Garavi Srbin says:

   Ti sa svojom filozofijom za.ebo si sve svetske filozofe ... Srbinom se radjas a od srbina mozes (kao sto i jeste ...) da postanes ili Hrvat ili bosnjak ili makedonac ili crnogorac ...

   • USS Sputnjik says:

    Srbi ne postoje. Izumrli su u doba Turaka. Ovi što se danas lažno izdaju za Srbe su pravoslavni Turci, Vlasi, Cincari, Romi i Bugari.

    • Princ zemlje Tunga Gunga says:

     Srbi žive u Srbiji i tacka! Amerikanci zive u Americi, Rusi u Rusiji, itd... Ti možeš da budeš i Srbin u drugim zemljama, ali te zemlje ne postaju onda srpske, kao sta i ako si Siptar u Srbiji, Srbija ne postaje Albanija, osim ako neko bas ne zeli da napravi Veliku Albaniju. Ko razume svata!

 3. Kulak says:

  Rade Šerbedžija je Srbin po ocu i po materi.Nešto sasvim normalno,uobičajeno,ali je problem što živi u zemlji gde su hrvatstvo i katolicizam postavljeni kao mera svega,a on ne pripada ni jednom ni drugom.

 4. Aleksandar says:

  Prvo, sitan je on da "uzburka region". Drugo, šta ima da priznaje. Kao, nije se znalo, jel'? Srpski identitet nije krivica da se priznaje. Koga zanima šta misli i šta izjavljuje Šerbedžija. Čujem da mu je ćale živ, da ima 104 godine i da živi u Beogradu. Čiči želim sve najbolje.

 5. Portopranco says:

  Rade Šerbedžija je normalan čovjek,normalan Srbin,ali je svjestan šovinističkog i fašistoidnog okruženja u kome živi,pa je zato i oprezan Srbin.Ja ga potpuno razumijem.Radi Šerbedžiji i njegovoj porodici želim svako dobro.

  • Lune says:

   Hm,hmm..lakse je biti stranac nego Jugosloven srpskog porekla ? nije, jer, Jugosloven,gde god nogom stane,na prostoru SFRJ je jugoslavija, sve drugo je laz i prevara !

 6. Don't Mess with Russia says:

  Rade je Srbin iz Like iz sela Debelo Brdo kod Korenice. Srbin po ocu i po majci. On to nikad nije ispoljavao, samo su ga gnjide sad provocirale da to kaze javno.

 7. USS Sputnjik says:

  Kako je Šerbedžija uzburkao "region" kada SVI znaju da je on Srbin?????!

 8. Dalma says:

  Da li bi i Tompson uzburkao region kada bi rekao istinu o svom porijeklu?Sumnjam, uzburkao bi samo hrvatsku domoljubnu javnost. Zašto čovek srbskog imena i prezimena ne bi bio Srbin?Treba mudrosti da skontaš? I zašto bi nečije izjavljivanje nacionalnosti nekoga uzburkalo?i zašto samo izjavljivanje Srbske nacionalnosti uzburkava( ne srpske, ne hapspurške)? A svi govore jedan jezik, jedna gramatika, morfologija, sintaksa,fonetika.Poneko dosoli koju riječ novorijeka, eda se Srbi ne došjete, jadan. Deluje skladno, kao vlak bez voznog reda. Jedino ako vam uzburka sopstvenu potisnutu samosvest koju otkuvavate u neskrivenoj mržnji,začinjenu virtuelnom istorijom. U ostatku sveta ne postoje 2 naroda koji govore jednim jezikom ( izuzev kolonija, ...USA, Australija...tzv Komonvelt)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *