RADE ZA OBAMU, HILARI KLINTON I MIROSLAVA MIŠKOVIĆA: Evo ko su braća Podesta, vlasnici firme koja lobira za Miškovića

RADE ZA OBAMU, HILARI KLINTON I MIROSLAVA MIŠKOVIĆA: Evo ko su braća Podesta, vlasnici firme koja lobira za Miškovića

11 decembra 2013

media_spotlight58Predsednik Barak Obama, suočen sa gotovo dramatičnim urušavanjem svog rejtinga već u prvoj godini uobičajeno teškog drugog mandata, odlučio je da svoj savetnički tim pojača jakim igračem: angažovao je Džona Podestu, koji je reputaciju izuzetnog stratega stekao kao šef kabineta predsednika Bila Klintona u vreme njegove najteže krize, afere sa stažistkinjom Monikom Levinski.

Džon Podesta (64) i njegov brat Toni Podesta (70) poznati su i po tome što su 1988. osnovali „Podesta grupu”, koja danas ima reputaciju jedne od najuticajnijih firmi za lobiranje i „strateške komunikacije” u Vašingtonu. Među klijentima su joj najveće američke i multinacionalne korporacije, poput trgovinskog lanca „Volmart” i „Lokid Martina”, „Britiš petroleuma”, Benk of Amerike, „Hajnekena” i drugih.

Angažovana je da lobira i za interese nekih država: najčešće se pominju Albanija i Gruzija, a u našim medijima u vestima je bila pošto je potpisala ugovor o zastupanju interesa vlasnika „Delte” Miroslava Miškovića nakon što je uhapšen.

Prvo što na svom sajtu potencijalnim klijentima saopštava Toni Podesta jeste to da „mnogi u Vašingtonu mogu da vam kažu šta vam se upravo dogodilo”, dok „Toni Podesta pomaže da promenite ishod” toga. Ova lobistička kuća je bliska sa Demokratskom partijom i, podrazumeva se, sa Belom kućom.

Džon Podesta je od aktivnog upravljanja „Podesta grupom” odustao 2007, kada je ona reorganizovana, a poslednjih godina je u Vašingtonu vodio Centar za američki progres, institut koji se bavi temama iz programa Demokratske partije i američke levice: pitanjima socijalnih nejednakosti, imigracije, klimatskim promenama i sličnim.

Smatra se jednim od najiskusnijih stratega demokrata, a „spoljni” savetnik Obame bio je još od njegove prve predsedničke kampanje. U Belu kući dolazi, kako konstatuje „Njujork tajms” koji je prvi obelodanio ovu vest, „u kritičnim okolnostima po Obamu, kada on pokušava da povrati kredibilitet posle veoma lošeg početka primene reforme zdravstvenog osiguranja”.

Bio je i neformalni savetnik Hilari Klinton u poslednjoj godini, otkako se ona povukla sa položaja državne sekretarke da bi se, kako se naveliko spekuliše, posvetila pripremama za osvajanje partijske nominacije za predsedničke izbore 2016.

Bela kuća juče nije zvanično potvrdila ovo imenovanje, dok mediji navode da će Podesta raditi u kancelariji koja je izvan Bele kuće i da njegovo dovođenje neće uticati na formalnu hijerarhiju predsednikovih savetnika.

Džon Podesta ima i veliko iskustvo rada sa Kongresom, što se takođe smatra Obaminom slabom stranom, u okolnostima kada republikanska opozicija koja kontroliše Predstavnički dom sabotira svaku zakonodavnu inicijativu koja dolazi iz redova demokrata. Dve partije su upravo u teškim pregovorima oko budžeta, što je bio povod za fiskalnu blokadu vlade početkom oktobra.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *