Radioaktivni veprovi lutaju Švajcarskom

Radioaktivni veprovi lutaju Švajcarskom

21 juna 2013

Divlja svinjaDivlje svinje rado jedu tartufe. Posle černobiljske nuklearne katastrofe, radijacija je ušla u lanac ishrane u švajcarskom kantonu Tićinu – i ostala tamo do danas.

Švajcarski kanton Tićino je poznat po lepoj i bujnoj vegetaciji, posebno kestenovim šumama, severnim delom kantona dominira planinski venac Alpa, a južni deo, koji klinasto zadire u Italiju, predstavlja najosunčaniji i najtopliji deo Švajcarske. Tićino je region prelepe prirode u kojoj mogu da se sretnu i neke vrste divljih životinja. Gotovo je nemoguće naići na vukove, kojih u čitavoj Švajcarskoj ima samo dvadeset – oni su uredno registrovani i lokalni mediji često prate njihovo kretanje – ali oni koji vole lutanje po prirodi relativno lako mogu da naiđu na divlju svinju, saznaje “Dojče vele“.

Divlja svinja je daleko od kultnog statusa koji imaju vukovi: progone je na sve strane. Jer, ona važi za štetočinu koja, rijući po zemljištu, temeljito uništava useve švajcarskih seljaka. Zato meštani i lovci organizuju velike akcije isterivanja divljih svinja sa pojedinih područja, uz pomoć specijalno obučenih pasa, pri čemu se te životinje nemilosrdno ubijaju.

U Tićinu su ovih dana analizirani uzorci mesa ubijenih divljih svinja, a rezultati su zabrinuli vlasti tog kantona. Savezni zavod za zdravlje je zajedno sa Veterinarskim zavodom izmerio količinu cezijuma u deset uzoraka tog mesa. Tri uzorka su sadržala zabrinjavajuću količinu cezijuma, u dva slučaja više od 2000, a u jednom slučaju više od 3000 bekerela po kilogramu mesa. Granica koja je za te životinje dopuštena iznosi 1250 bekerela po kilogramu.

Stručnjaci smatraju da je to posledica nuklearne havarije u Černobilju iz 1986. Tada su, naime, radioaktivno zagađeni veliki delovi zemljišta od Bavarske u Nemačkoj pa do severa Italije, gde je potom niklo više generacija radioaktivnih gljiva. Pošto je poznato da divlje svinje rado jedu tartufe, objašnjeno je kako je u organizam tih životinja mogla da prodre radijacija, koja je preneta i na sledeće generacije.

Sličan problem je na jugu Nemačke godinama zadavao glavobolje vlastima u Bavarskoj šumi i Švarcvaldu gde ima dosta tartufa. Tamo su lovci jedno vreme morali da nose na kontrolu sve odstreljene divlje svinje, a u bavarskom parlamentu se čak raspravljalo o predlogu da se meso divljih svinja proglasi sa nuklearni otpad. Meso ubijenih divljih svinja u Tićinu je analizirano zato što su italijanske vlasti, koje su otkrile taj problem na svojoj teritoriji, alarmirale svoje severne susede. Zna se da su i mnoge divlje svinje u Tićino i stigle iz Lombardije i Pijemonta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *