Рађање облика из глине

Rađanje oblika iz gline

10 jula 2017

OTVARANJEM godišnje izložbe sa prethodnog saziva, uz promociju monografije o vajaru Slobodanu Kojiću, idejnom tvorcu, osnivaču i direktoru manifestacije, juče je u Kikindi počeo 36. Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti Terra.

Tokom protekle tri i po decenije u toj jedinstvenoj umetničkoj koloniji je učestvovalo više stotina vajara, sa svih kontinenata – koji su na tom mestu stvorili, i nasleđe Kikinde obogatili sa više od hiljadu skulptura. Skulpture „rođene“ na ovom simpozijumu našle su mesta na brojnim međunarodnim izložbama među kojima je i Bijenale u Veneciji 1999. godine.

Pokretač kolonije Slobodan Kojić se pre više od četiri decenije, po završetku studija, vratio u Kikindu sa idejom da stvori mesto na koje će umetnici dolaziti da vajaju u glini, u kojoj je i sam stvarao svoje inovativne forme. Ovogodišnje izdanje simpozijuma obogatiće i festival akustične muzike Terra Viva, 14. i 15. jula, a do kraja godine trebalo bi da bude završen muzej Terra u manježu nekadašnje kasarne.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *