Рађање срамоте

Рађање срамоте

3 априла 2018

Пише: Александар Ћурић

Немам ништа против да свако одлучује шта ће урадити са својим личним новцем и имовином.

Резервисан сам и сумњичав кад се неко, чак и са својим личним новцем, жели „играти“ неким темама и стварима које се могу подвести под националне интересе. Један број ставки, додуше онај мањи, је кажњив законом. Велика већина је изложена отвореној ветрометини, остављена на милост и немилост појединцима и њиховим „бизнис плановима“, огрнутим у, све црњи, плашт демократије, слободе и уметности.

Изричито сам против кад неко наш новац користи у „игри“ са темама које би, да постоји здрава држава, биле од највишег националног интереса, уско везаног за наш идентитет и прошлост, нешто што представљало резервоар за напајање вековима уназад а данас залог за будућност.

Вековима смо изложени интензивним нападима и девастирању нашег историјског наслеђа, оличено у сакривању, преправљању, фабриковању и отуђивању/крађи заоставштине и идентитета.

Морамо напоменути да смо и ми тј.наше елите кроз векове, значајно допринели да тај процес буде, поприлично, успешан.

У ери кад се стриктно води рачуна о власништву, патентима, интелектуалној својини и правима, кад су ти механизми стигли до нивоа теглице са ајваром, ми као држава и друштво нисмо добацили ни до нивоа вођења рачуна о нашем изворишту и суштини нашег постојања.

Паралелно, док смо „успешно“ заобилазили да примерено обележимо и прославимо 800 година државности, иза кулиса је наш државни јавни сервис, директно (преко месечних рачуна) и индиректно (из буџета), од нашег новца финансирао снимање серије „Немањићи“, о истим онима који су утемељивачи, управо те, државности чији јубилеј нисмо ни поменули.

Емитовање те серије, које је (подразумева се код нас) промашило осамстогодишњицу, „изродило је срамоту“.

Захваљујући кабловским каналима и биоскопским платнима свако од нас, простим посматрањем, може направити разлику између врхунске и трећеразредне продукције.

Нисам историчар по професији па тиме ни компетентан да изводим крајњу релевантну оцену али као особа која је, мимо школског образовања, уложила значајно време у читање различитих дела на тему српске историје, најблаже речено, могу изразити дубоку сумњу на релевантност значајног броја детаља и ситуација екранизованих у серији.

Кругодвојкашки улични језик“ својствен „инвентару из београдске силиконске долине“, одсуство жеље да се пронађу адекватни глумци за улоге странаца и „непремостива препрека“ да је нормално да страни изасланик говори својим језиком, монашење Растка испод иконе Светог Саве, „пребацивање“ Јохана Гутенберга и његовог изума скоро три века уназад чине окосницу те срамоте.

Да би се изнова уверили да увек може горе, званичне странице серије на друштвеним мрежама, које нпр. „дилемом да ли ће Стефан преживети сукоб са братом“ желе мотивисати гледаоце да одгледају следећу епизоду, прелазе ниво срамоте и прерастају у безобразлук неоптерећен „непотребним“ основним знањем, образовањем и општом културом. Примитивизам који, и онако „танку“ серију, своди на ниво најприземнијег модерног забавног програма формата „држ’ да набијем“.

Уместо да је за овакав пројекат од највећег националног значаја, под пуном контролом државе, издвојено неупоредиво више средстава, ангажована озбиљна продукција и укључени еминентни историчари стручни за предметни историјски период, ми смо сведоци „игре“ са нечим са чиме се не игра, трошећи наше паре а у циљу да, евентуално, неколико људи направи зараду на нивоу решавања стамбеног питања у Београду.

Неке ствари се раде како треба или се не раде уопште.

Не може баш све бити предмет бизнис планова и подлога за брзу и лаку зараду.

Тако нам је у свему, све је на продају, за све је закачена цена, површност нам је постала средње име.

Импровизација нам је, уместо изузетка, постала правило.

Жањемо плодове негативне селекције и одсуства било каквих норми, критеријума и вредности.

Слободан пад у пропаст се наставља, на свим пољима.

(Напредни клуб)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Zoran says:

    Drzavnu istoriju ne prixznajem, niti gledam serije sa tom tematikom, jer znam da lazu ili ne znaju. Obicno ovo prvo. Kupio knjige od Deretica, doktor istorije, zna valjda nesto. Njemu verujem. Ako i pogresio negde, to je skoro sigurno sto niej znao, a ne sto je lagao. Sve sto ima sam kupio. I to ce biti moja biblija, a i detetova. I na HARTIJI je, ne na disku...da TRAJE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u