Радмила Смиљанић: Још певам, али у потаји

Radmila Smiljanić: Još pevam, ali u potaji

7 marta 2018

PRIMADONA Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, sopran Radmila Smiljanić, večeras će koncertom na sceni ovog teatra proslaviti 50 godina umetničkog i 25 godina pedagoškog rada. Naša velika operska diva ističe da, nažalost, „neće pevati ni tona“, jer ne sme, ali presrećna je što ima dostojne zamenike i nastavljače u svojim učenicima, ali i sinu.

– Ovo je okvirno nekakvih 50 godina, računam od kako sam došla u beogradsku Operu na stogodišnjicu Narodnog pozorišta, a sada teatar slavi vek i po; u stvari sam pevala i ranije, kao stipendista Opere u Sarajevu – kaže primadona, za „Novosti“, u svom prepoznatljivom vedrom i opuštenom tonu. – U Sarajevu me je i primetio maestro Oskar Danon, rekao mi „Mala, ti si sjajna! Neću te ispustiti!“. I održao je obećanje, poveo me sa solistima beogradske Opere u Barselonu, i ta me je Barsa dovela u Beograd. Pevala sam audicionu predstavu, „Trubadur“, i od 1. septembra 1968. potpisala angažman, a odmah potom pevala i Stanku u prvoj srpskoj operi „Na uranku“ Biničkog. Narednih dvadeset godina pevala sam širom sveta ali se uvek vraćala u Beograd, a od 1990. postala sam i profesor na FMU, nakon što sam pet godina radila na opstanku sarajevske škole belkanta moje Brune Špiler.

Radmila je u Narodno pozorište „upala“ u vreme apsolutne dominacije Radmile Bakočević i Milke Stojanović, ali kaže da je umela da iskoristi šansu a one su „srećom dosta putovale po svetu“. Otuda je imala i, danas nezamislivu, priliku da u prve dve godine otpeva čak devet uloga prvog sopranskog faha. Među njima je i Dezdemona u „Otelu“ sa „najvećim Otelom svih vremena“ Marijom del Monakom 1969.

– Del Monako je bio erupcija energije na sceni, imao je tu mefistofelovsku snagu, jedini osim Danona koji bi mene, iako sam i sama snažna ličnost, mogao da navede i da skočim u orkestar – seća se Radmila, koja među partnerima izdvaja i Hosea Karerasa i Dominga koji ju je zvao „devojka sa Istoka“ (a pevali su „Devojku sa zapada“).

Karijeru započetu „Trubadurom“, Radmila Smiljanić je zaključila kao Santuca u „Kavaleriji Rustikani“, a snimci iz ovih dela zaokružiće i večerašnji koncert.

Operske role je, kaže, iživela, ali izvečeri u potaji, za sebe uz klavir zapeva „Oči čornije“ ili „Kad bi ove ruže male“…

BIOGRAFIJA

ROĐENA Banjalučanka, nižu muzičku školu završila je u rodnom gradu, a zatim upisuje i srednju muzičku školu koju će kasnije završiti u Beogradu, u klasi profesorke Biserke Cvejić. Muzičku akademiju u Ljubljani, upisala je 1959. u klasi profesora Julija Beteta. Studije je nastavila u Sarajevu, gde je 1965. i diplomirala u klasi profesorke Brune Špilar, s predstavom Jakova Gotovca „Ero s onoga svijeta“, a zahvaljujući izvanrednom tumačenju Đule, dobila je trogodišnji angažman u Sarajevskoj operi.

UČENICI

VEČERAS od 20 časova na Velikoj sceni, uz Orkestar Opere Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, nastupiće nekadašnji učenici profesorke Smiljanić – Snežana Savičić Sekulić, Milijana Nikolić, Dejan Maksimović, Nikola Mijailović, Aleksandra Stamenković, Sava Vemić, Mihailo Šljivić, Marijana Šovran, Branislava Podrumac, Dunja Simić, Iva Mrvoš i Aleksa Vasić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *