Радмили Живковић „Нушићева награда”

Радмили Живковић „Нушићева награда”

17 марта 2015

spek-radmila-zivkovic987Драмска уметница Радмила Живковић овогодишњи је добитник „Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару” у оквиру 32. „Нушићевих дана”, који се ове године одржавају од 16. до 25. априла у Смедереву. Награда ће јој бити уручена последњег дана позоришног фестивала.

Скоро четрдесет година Радмила Живковић својим даром, глумачким умећем, еруптивном енергијом, заошијаним духом, али и потресном емоцијом и драмском снагом и харизматичном убедљивошћу, осваја публику српских, и не само српских позоришта. Ова награда за животно дело односи се на четрдесет година њене комичарске енергије и харизме. Упркос томе, или управо захваљујући томе, њена глумачка персона је и даље протоком времена све богатија и разуђенија. Зато смо сигурни да ћемо и убудуће бити сведоци њених нових, па и изненађујућих глумачких домета. Животно дело Радмиле Живковић и убудуће ће бујати и расти, образложио је стручни жири.

Говорећи о нашим писцима и Нушићевим делима Радмила Живковић је рекла да је оно комедиографско и комично код њега у ствари све трагикомично и објаснила да је баш због тога сваку од Нушићевих улога играла са сенком трагедије.

– Нушић је постављао људе у обичне немогуће ситуације и то нам је наук. Он је написао један приручник за живот и за понашање, тако да би и психолози могли понекад да се баве ликовима из његових комада и тачно да дефинишу у коју болест можеш да га сврсташ – рекла је добитница „Нушићеве награде”. У свом стилу поручила је: – Увек када говорим о себи и свом раду кажем на крају да сам ја јако перспективна глумица.

У фестивалском делу програма, по избору новог селектора, редитеља и драмског писца Братислава Петковића, нашло се пет представа и све су, за разлику од претходних година, из Београда. Такмичиће се: Звездара театар са комадом Владимира Ђурђевића „Бајка о позоришту”, Атеље 212 са Нушићевом „Ожалошћеном породицом”, Београдско драмско позориште извешће „Три класе и госпођа Нушић”, такође, Владимира Ђурђевића, а ту је и „ Велики талас” Игора Амадеја у извођењу Звездара театра као и чувени Нушићев „Народни посланик” у изведби Народног позоришта у Београду.

Нови селектор и тањи буџет

На питање новинара зашто је баш ове године промењен селектор фестивала, с обзиром на чињеницу да је Драгана Чолић Биљановски пуних 12 година радила тај посао, чуло се да је то била одлука организационог одбора фестивала.

– Ове године имамо новог селктора јер смо желели да уђемо у једну нову фазу, да освежимо фестивал и уведемо неке нове идеје – рекао је Сава Ђуричић, уметнички директор.

Зашто је заустављена пракса да у фестивалском програму буду заступљена и позоришта из унутрашњости Србије, објаснио је нови селектор:

– Није било редитељских решења која би заслужила позив, па сам се руководио глумачким остварењима, а ових пет представа су у том смислу најбоље. Да је било још места сигурно би ушли и неки комади из унутрашњости, пре свих из Вршца и Зрењанина. Жао ми је због тога, али број учесника је био ограничен због финансија – казао је Петковић.

(Политика)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u