Радмили Живковић „Нушићева награда”

Radmili Živković „Nušićeva nagrada”

17 marta 2015

spek-radmila-zivkovic987Dramska umetnica Radmila Živković ovogodišnji je dobitnik „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru” u okviru 32. „Nušićevih dana”, koji se ove godine održavaju od 16. do 25. aprila u Smederevu. Nagrada će joj biti uručena poslednjeg dana pozorišnog festivala.

Skoro četrdeset godina Radmila Živković svojim darom, glumačkim umećem, eruptivnom energijom, zaošijanim duhom, ali i potresnom emocijom i dramskom snagom i harizmatičnom ubedljivošću, osvaja publiku srpskih, i ne samo srpskih pozorišta. Ova nagrada za životno delo odnosi se na četrdeset godina njene komičarske energije i harizme. Uprkos tome, ili upravo zahvaljujući tome, njena glumačka persona je i dalje protokom vremena sve bogatija i razuđenija. Zato smo sigurni da ćemo i ubuduće biti svedoci njenih novih, pa i iznenađujućih glumačkih dometa. Životno delo Radmile Živković i ubuduće će bujati i rasti, obrazložio je stručni žiri.

Govoreći o našim piscima i Nušićevim delima Radmila Živković je rekla da je ono komediografsko i komično kod njega u stvari sve tragikomično i objasnila da je baš zbog toga svaku od Nušićevih uloga igrala sa senkom tragedije.

– Nušić je postavljao ljude u obične nemoguće situacije i to nam je nauk. On je napisao jedan priručnik za život i za ponašanje, tako da bi i psiholozi mogli ponekad da se bave likovima iz njegovih komada i tačno da definišu u koju bolest možeš da ga svrstaš – rekla je dobitnica „Nušićeve nagrade”. U svom stilu poručila je: – Uvek kada govorim o sebi i svom radu kažem na kraju da sam ja jako perspektivna glumica.

U festivalskom delu programa, po izboru novog selektora, reditelja i dramskog pisca Bratislava Petkovića, našlo se pet predstava i sve su, za razliku od prethodnih godina, iz Beograda. Takmičiće se: Zvezdara teatar sa komadom Vladimira Đurđevića „Bajka o pozorištu”, Atelje 212 sa Nušićevom „Ožalošćenom porodicom”, Beogradsko dramsko pozorište izvešće „Tri klase i gospođa Nušić”, takođe, Vladimira Đurđevića, a tu je i „ Veliki talas” Igora Amadeja u izvođenju Zvezdara teatra kao i čuveni Nušićev „Narodni poslanik” u izvedbi Narodnog pozorišta u Beogradu.

Novi selektor i tanji budžet

Na pitanje novinara zašto je baš ove godine promenjen selektor festivala, s obzirom na činjenicu da je Dragana Čolić Biljanovski punih 12 godina radila taj posao, čulo se da je to bila odluka organizacionog odbora festivala.

– Ove godine imamo novog selktora jer smo želeli da uđemo u jednu novu fazu, da osvežimo festival i uvedemo neke nove ideje – rekao je Sava Đuričić, umetnički direktor.

Zašto je zaustavljena praksa da u festivalskom programu budu zastupljena i pozorišta iz unutrašnjosti Srbije, objasnio je novi selektor:

– Nije bilo rediteljskih rešenja koja bi zaslužila poziv, pa sam se rukovodio glumačkim ostvarenjima, a ovih pet predstava su u tom smislu najbolje. Da je bilo još mesta sigurno bi ušli i neki komadi iz unutrašnjosti, pre svih iz Vršca i Zrenjanina. Žao mi je zbog toga, ali broj učesnika je bio ograničen zbog finansija – kazao je Petković.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *