RADNICI SE DIŽU – Štrajkovi širom Srbije 23. januara

RADNICI SE DIŽU – Štrajkovi širom Srbije 23. januara

14 januara 2014

strajk-1341911333-183879Predstavnici sindikata održaće 23. januara širom Srbije jednočasovni štrajk upozorenja da bi iskazali nezadovoljstvo zbog predloženih izmena Zakona o radu.

Ukoliko se predlog tog zakona ne povuče, ili se ne pristane na izmenu spornih odredbi, biće organizovani i masovniji protesti i generalni štrajk, rekao je Tanjugu predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

On je precizirao da će štrajk upozorenja biti održan 23. januara između 11 i 12 sati, i da će mu se, osim predstavnika SSSS i UGS „Nezavisnost“, priključiti i brojni drugi manji sindikati.

„O tome ćemo imati više razgovora narednih dana, a posle toga ćemo nastaviti sa daljim oblicima protesta, blokadama po gradovima, sve dok ne dođe do generalnog štrajka u Beogradu“, rekao je Orbović.

On je naveo da se reprezentativni sindikati neće vratiti u pregovore o izmenama Zakona o radu, kao i da za to nisu ni dobili nikakav zvaničan poziv Radne grupe.

„Ipak, možemo razgovarati o tome kako da se ovo pitanje prevaziđe i kako da dođemo do zajedničkog rešenja“, rekao je Orbović.

Kako je kazao, sindikati će nastojati „da zakon ne vidi svetlost dana“ i da se otvori javna rasprava o nekom novom predlogu zakona o radu.

Sindikati nisu saglasni s predloženim odredbama koje se odnose na rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, naknada za minuli rad i fleksibilne oblike zapošljavanja.

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost zatražili su, osim povlačenja iz procedure izmena Zakona o radu, i da se iz skupštinske procedure povuku predlozi zakona o privatizaciji i stečaju.

„Ti zakoni su mimo svih procedura došli do parlamenta i smatramo da to nije primereno i da nanosi veliku štetu zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju“, rekao je Orbović.

Predsednik SSSS je rekao da će, ukoliko se ti zakoni ne povuku, predstavnici sindikata u preduzećima u restrukturiranju i njihove kolege 23. januara takođe „izaći na ulice i pokazati nezadovoljstvo“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *