Радоњић нови директор Народног позоришта у Грачаници

Radonjić novi direktor Narodnog pozorišta u Gračanici

22 jula 2017

NA čelo Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici, odlukom Vlade Srbije, u narednom mandatu će se naći mr Predrag Radonjić umesto dosadašnjeg v. d. direktora Nenada Todorovića. Kako saznajemo, konkurs je okončan još u januaru ove godine, ali je tek 13. jula došao na dnevni red sednice Vlade.

Iza Nenada Todorovića (inače reditelja po obrazovanju) veoma je uspešan period rukovođenja kućom, na čijoj sceni je od prinudnog odlaska iz Prištine do danas izvedeno četrdesetak premijera, među kojima su mnoge s Todorovićevim potpisom – između ostalog, i „Hotel Kosovo“, kojim je (posle podstanarskog staža u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici) otvorena scena u Gračanici, a s njom i mogućnost planskog osmišljavanja pozorišnog repertoara i estetike. Na raspisani konkurs javila su se trojica kandidata: uz Todorovića, prijavili su se Radonjić i glumac Slaviša Čurović.

Izabrani Radonjić (poreklom Užičanin) na Kosovo je došao 1990. godine, jer je tamo upisao Filološki fakultet. Magistar književnosti postao je osam godina kasnije, a od 2000. je radio kao novinar u listu „Glas juga“, bio je urednik RTV KiM, kao i autor nekoliko dokumentarnih i prvog dugometražnog igranog filma snimljenog posle rata na KiM, i to na autentičnim lokacijama o kojima je reč u samom scenariju. Do kraja godine planira se i premijerno prikazivanje na RTS-u.

U poslednje dve godine u pozorištu je obavljao dužnost dramaturga i pomoćnika direktora. I dok se Todorović u sredu nije odazivao na naše pozive, Radonjić kaže u izjavi za „Novosti“:

– Reč je o redovnom konkursu, otvorenom u decembru prošle godine. Na njemu sam jedino ja priložio potpunu dokumentaciju, pa sam tim i ispunjavao uslove. Do sada sam se upoznao sa situacijom i problemima. Nastaviću da sačuvam sve ono što je bilo dobro u dosadašnjem radu, inače, prethodni direktor ostaće i dalje u kući na mestu reditelja. Trenutno imamo osam aktivnih predstava, koje bih želeo što više da igramo na svim prostorima Kosova i Metohije, potom i Srbije i regiona.

Novi direktor ističe da će ubuduće glumci i predstave više boraviti na Kosovu, što je jedan od prioriteta njegovog mandata:

– Zadržaćemo na repertoaru eksperimentalne, dokumentarističke, interaktivne predstave koje su se u poslednje vreme radile u našem teatru. Ipak, ubuduće ćemo se češće opredeljivati za standardne dramske tekstove i predstave, prijemčive našoj publici. Tako bi jedan od sledećih naslova trebalo da bude Mihizov „Banović Strahinja“, kojeg bismo želeli da režira Jagoš Marković.

LAZA ČLAN SAVETA FDU

GLUMAC Lazar Ristovski imenovan je na sednici Vlade za člana Saveta Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a dužnosti člana saveta FDU su razrešeni Živorad Ajdačić, Božidar Nikolić i Vilibald Erić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *