RADOVAN KARADŽIĆ: Karla Del Ponte otkrivala poverljive informacije

RADOVAN KARADŽIĆ: Karla Del Ponte otkrivala poverljive informacije

27 septembra 2013

KaradzicRadovan Karadžić je zatražio od Haškog tribunala da istraži navode da je bivša glavna tužiteljka tog suda Karla del Ponte prenela Amerikancima sadržinu poverljivog spiska svedoka odbrane bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, saopšteno je danas iz tog suda.

Bivši predsednik Republike Srpske je, u danas objavljenom podnesku, zatražio od predsednika Haškog tribunala Teodora Merona da imenuje specijalno sudsko veće koje bi razmotrilo eventualno imenovanje „prijatelja suda“, koji bi, za račun tužilaštva, istražio navode da je Del Ponte odgovorna za nepoštovanje suda jer je obelodanila poverljive informacije.

Zahtev se temelji na tajnoj depeši američke ambasade u Hagu, objavljenoj na Vikiliksu, u kojem je navedeno da je Del Ponte 16. aprila 2004. godina potvrdila predstavnicima SAD sadržinu poverljivog spiska svedoka, koji je Milošević tri dana ranije bio podneo Tribunalu.

„Čitajući direktno s liste, ona je rekla da spisak obuhvata bivšeg predsednika (SAD) Bila Klintona, bivšu državnu sekretarku Medlin Olbrajt, bivšeg sekretara za odbranu Vilijema Koena, ambasadora Kristofera Hila, generala Veslija Klarka i bivšeg ambasadora Ričarda Holbruka“, navedeno je u kopiji depeše, koju je Karadžić priložio uz zahtev.

Del Ponteova je, prema toj depeši, obećala predstavnicima ambasade da će ih obaveštavati o razvoju događaja vezanih za Miloševićev spisak svedoka.

Priznajući da on lično nema nadležnosti da štiti prava Miloševića, koji je preminuo 2006. godine u pritvorskoj jedinici Tribunala, Karadžić je istakao da nema nikog drugog ko bi izneo to pitanje pred Tribunal.

Bivši lider RS je dodao da je u njegovom ličnom interesu da obezbedi funkcionisanje mehanizama za kontrolu odgovornosti tužilaca koji objavljuju poverljive informacije.

„Ako tužilac može nekažnjeno da objavljuje poverljive informacije o svedocima odbrane, Karadžić onda nema poverenja da su njegovi podnesci zaštićeni“, piše u podnesku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *