Radovanu Karadžiću svedoče Prvoslav Davinić i Ratko Mladić

Radovanu Karadžiću svedoče Prvoslav Davinić i Ratko Mladić

16 januara 2014

KaradzicIskazima novih svedoka odbrane, danas se pred Haškim tribunalom, posle praznične pauze, nastavlja suđenje Radovanu Karadžiću. Na listi svedoka Davinić i Mladić.

Bivši predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, Karadžić optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština poprimio razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce „plavih šlemova“ UN, 1992-95.

Karadžić, koji se brani sam, do sada je pred sudije izveo 209 svedoka odbrane. Među svedocima koji će, kako je najavljeno, svedočiti ove sedmice, nalazi se i Prvoslav Davinić, koji je 2004-2005 bio ministar odbrane Srbije i Crne Gore.

Davinić, koji je tokom rata u BiH bio zvaničnik u organu UN za globalno razoružavanje u Njujorku, svedočiće da mu je Karadžić, tokom susreta na Palama u prvoj polovini 1996, rekao da Vojska RS nije ispalila minobacačku granatu koja je 28. avgusta 1995. na sarajevskoj pijaci Markale ubila 43 osobe i ranila više od 75 građana.

Krajem februara, u odbranu Karadžića trebalo bi da svedoči i ratni komandant VRS Ratko Mladić. Budući da je Mladić odbio da dobrovoljno svedoči, raspravno veće ga je na davanje iskaza obavezalo posebnim nalogom (subpoena).

Pošto joj je veće uskratilo pravo da se žali, Mladićeva odbrana je zatražila da ta odluka bude preispitana, uz argument da je suprotno pravilima obavezati Mladića da svedoči na sudjenju Karadžicu, s obzirom da su protiv obojice u toku procesi u kojima su optuženi za iste zločine. Odbrana tvrdi i da Mladić nije psihički sposoban da svedoči i traži da on bude podvrgnut lekarskim pregledima da bi se to potvrdilo.

Od raspravnog veća koje mu sudi, Mladić je zatražio da spreči njegovo svedočenje u procesu protiv Karadžića.

Prema obavezujućem nalogu, Mladiću bi na suđenju Karadžiću trebalo da svedoči 28. februara.

Karadžić, čija bi odbrana trebalo da bude okončana početkom marta, najavio je da će na kraju dokaznog postupka i sam svedočiti u svoju odbranu. Karadžićev iskaz trebalo bi da potraje 16 radnih sati.

„Jedva čekam da svedočim, verujte“, kazao je Karadžić, na poslednje m prošlogodišnjem zasedanju suda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *