РАДОВИ НА РОДНОЈ КУЋИ БАНА ЈЕЛАЧИЋА: Србија даје 600.000 евра

RADOVI NA RODNOJ KUĆI BANA JELAČIĆA: Srbija daje 600.000 evra

2 juna 2018

DVOSOBNI stan na spratu impozantnog baroknog zdanja iz 18. veka, rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, otkupljen je za potrebe Hrvatskog nacionalnog veća, a u toku je postupak otkupa i drugog, većeg, dela zgrade u prizemlju, čime bi bio okončan projekat za koji je država Srbija izdvojila 600.000 evra.

Projekat „Kuća bana Jelačića“ ostvaruje se na inicijativu predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao značajan doprinos regionalnoj saradnji između Srbije i Hrvatske.

– Stan na spratu kuće, površine oko 60 kvadratnih metara, otkupljen je od prethodnog vlasnika, privatnog fizičkog lica, a ostalo je još da se otkupi prizemni deo zgrade, površine oko 260 kvm – kaže za „Novosti“ Siniša Jokić, direktor novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i član državne komisije koja sprovodi taj projekat.

Jokić napominje da je u toku proces rešavanja imovinsko-pravnih odnosa za prizemlje zgrade, odnosno, dogovaranje o kupoprodaji sa firmom „Standard medija“, u okviru koje je 14 suvlasnika tog prostora.

– Kad i taj postupak bude završen, HNV, kao i druga hrvatska udruženja, dobiće izuzetno lep prostor veći od 300 kvm na vrlo atraktivnoj lokaciji, na uglu Beogradske i Ulice Vladimira Nazora u podgrađu Petrovaradinske tvrđave – napominje Jokić.

Posle otkupa dela rodne kuće bana Jelačića, u čijem se drugom delu nalazi još četiri privatna stana, uslediće uređenje budućih prostorija HNV, koje će takođe biti finansirano iz budžeta, najverovatnije APV. Nadzor nad tim poslovima obaviće stručnjaci novosadskog ZZSK.

Taj projekat, najavljen prošle godine, jedan je od dobrih primera kako se Srbija odnosi prema nacionalnim zajednicama u našoj zemlji, ocenio je nedavno za naš list Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS.

– Voleo bih, i kao građanin, da i Srbija ima takav tretman u Hrvatskoj, kao što Hrvatska ima kod nas. Da i hrvatska vlada uradi prema srpskom stanovništvu ono što Srbija čini prema Hrvatima – zaključio je Vučević.

SASTAV DRŽAVNE KOMISIJE

U DRŽAVNOJ komisiji za realizaciju projekta „Kuća bana Jelačića“ su državni sekretari u ministarstvima spoljnih poslova i državne uprave Nemanja Stevanović (predsednik) i Ivan Bošnjak. Članovi su i predsednik HNV Slaven Bačić i Siniša Jokić, u ime Grada Novog Sada.

KOMENTARI3 komentara

  1. Radivoje Zivanovic says:

    Ziv je Stambolic, umro nije. Sta reci drugo. Jad i chemer od drzave. Na celu drzave nam je covjek koji pola brade nema. Na celu drzave od koje pola nedostaje, a i ova druga polovina ce uskoro nestati.

  2. pravda says:

    Zalosno,cime se mi velicamo.Dok ustase slave Jasenovac i vlasnik IDEA rastura GMO jabuke iz Poljske. MI kupujmo zdanja ustasama od para sirotije,da imaju gde da se okupljaju i kuju planove za jos koji ustaski pir na i ovako namucen srpski narod. oprosti nam boze ,nemozes nam dati pamet kad je nemamo.

  3. Lazar says:

    Srbiju vode izdajnici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *