Рахела – глумица за будуће време

Rahela – glumica za buduće vreme

2 aprila 2015

kul-rahela_620x0 23443KAD bih to spoznala, sigurno više ne bih tako mogla da delujem na pozornici koja je moj drugi, ponekad značajniji život, sa velikim slovom Ž! Zbog toga i ne pokušavam da odgonetnem, jer ovako samu sebe lakše podnosim“ – odgovorila je nekom prilikom Rahela Ferari (1911 – 1994) na novinarsko pitanje kako uspeva da privuče pažnju publike čim stupi na scenu…

Dve decenije posle njene smrti, tu „tajnu“ odgoneta predstava „Rahelina kutija“, koja će premijerno biti izvedena 3. aprila na sceni „Studio“ Jugoslovenskog dramskog, teatru u kom je ostvarila mnoge bravurozne uloge. „Rahelina kutija“ (u podnaslovu „Ispovest jedne glumice u tri lica“) delo je nezavisne produkcije Kino-Teatar, a najavljena je kao omaž velikoj pozorišnoj čarobnici. Komad je nastao po tekstu Vlade Petrića i Nikole Jelovca (koji je i režirao predstavu), na osnovu dokumentarne građe o našoj velikoj glumici jevrejskog porekla.

Po rečima književnika Filipa Davida, pred gledaocima će se naći tragikomedija (u nekonvencionalnoj dramskoj formi) o Raheli Ferari i njenim patnjama tokom fašističke okupacije Beograda, ali je u tu „kutiju“ stao i sav umetnički zanos koji nijedan okupator nije bio u stanju da uništi. Kroz sećanja na neke velike umetnike toga doba (Žanku Stokić, Olgu Ilić, Matu Miloševića, Rakitina) predstava će svedočiti i o stvaranju jugoslovenske pozorišne scene, tajni fenomena Rahelinih epizodnih uloga („rahelizam“) koje su se „oslanjale na temelje ne samo evropske nego i američke moderne glume“… Ovu nesvakidašnju pozorišnu priču na scenu će izneti Nada Šargin, Mirjana Karanović i Branka Petrić.

– Tri glumice interpretiraju lik Rahele Ferari, s tim da je nijedna ne „preslikava“ niti imitira njen način govora ili pokret – objašnjava Nada Šargin.

– To su mali isečci iz njenog života, pogotovo perioda od ’41. do ’45, potom počeci u pozorištu i kasnija karijera. Nas tri smo ovu priču „sprovele“ kroz sebe i kao glumice i kao žene, s različitom bojom i energijom. „Moja“ Rahela ima tridesetak godina, vreme je okupacije Beograda, kada je svuda smrt prisutna… Dakle, više je ratne nego pozorišne priče u mojoj ulozi. Nažalost, ovu veliku glumicu nisam nikada privatno srela, ali je od detinjstva jedna od mojih omiljenih. Volim njen moderan izraz, čistu i jasnu misao, ulaženje u svaki lik do kraja, uverljivost i prirodnost na sceni.

Mirjana Karanović ističe da joj se projekat učinio veoma zanimljivim:

– Kada sam je upoznala bila je već stara, iskusna glumica. Nismo imale naročite kontakte na sceni. Divila sam se njenoj vitalnosti i razmišljala kako bih volela da takva budem kad dođem u njene godine.

Zadovoljstvo da sa velikom glumicom „podeli“ četvrt veka na pozornici, za razliku od mlađih koleginica, imala je Branka Petrić. Dva puta „uskočila“ je umesto nje i u predstavu:

– Rehelu Ferari teško je objasniti, i kao ličnost i kao glumicu. Originalna, nekonvencionalna, neuhvatljiva, beskrajno nežna. Neponovljiva. U predstavi se prepliću različiti periodi iz njenog života, priča nije striktno podeljena na određene periode – ističe Branka Petrić.

– Sećam se kako je Mira Stupica svojevremeno izjavila da je Rahela glumica za neko buduće vreme. Vanzemaljac, kako bi klinci danas rekli. Rahela Ferari je i dalje među nama živa i prisutna, zato mi je drago što se (a to nije uvek naš slučaj) na ovakav način prisećamo značajnih ličnosti…

STATIRALA U NOVOSADSKOM POZORIŠTU

Rahela Ferari počela je kao statistkinja u Novosadskom pozorištu, o čemu je tadašnji prvak Drame, Stanoje Dušanović, napisao: „Rožika Frajnd u pozorište je došla slučajno. Njen brat od tetke, Lajoš Lajner, rekviziter Novosadskog pozorišta, uveo je iz hladnog foajea u glumački salon da se ogreje. Tu se dvadesetogodišnja Rožika, današnja Rahela, doživotno zagrejala za glumačku umetnost.“

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *