РАХОЈ ДАНАС ПОКАЗАО ДА ЈЕ ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ СРБА: „Косово је Србија, Хашим Tачи је криминалац“

RAHOJ DANAS POKAZAO DA JE VELIKI PRIJATELJ SRBA: „Kosovo je Srbija, Hašim Tači je kriminalac“

17 marta 2018

Španski premijer Marijano Rahoj još jednom je pokazao da je jedan od najvećih evropskih prijatelja Srba i Srbije. On je odbio da u maju ide u Sofiju na samit Evropska unija – Zapadni Balkan, jer će se tamo pojaviti predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači, piše ugledni španski dnevni list ‘El pais’.

Rahoj nikako neće da se nađe na istom mestu sa Tačijem, pošto zvanični Madrid ne priznaje Kosovo kao državu, ali i zbog više nego kontroverzne, kriminalne biografije ovog albanskog lidera.

Odluka Rahoja o bojkotu Tačija dolazi samo dva meseca pošto je Španija uputila Briselu „non pejper“ dokument u kojem se striktno navodi da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i da Madrid nikada neće dozvoliti lažnoj šiptarskoj državi da uđe u Evropsku uniju.

Prijatelj naše zemlje

Predsednik Vlade Kraljevine Španije, navodi „El pais“, trebalo je da 17. maja prisustvuje Samitu EU – Balkan u Sofiji, ali je sasvim izvesno da će otkazati svoje učešće, osim ukoliko organizatori ne otkažu gostoprimstvo Tačiju.

„Rahoj neće da ode na samit EU-Balkan, jer ne želi da se fotografiše sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pošto Španija ne priznaje nezavisnost Kosova. Katalonija je više puta koristila doktrinu Kosova kako bi opravdala svoj pokušaj otcepljenja od španskog legalnog sistema, što Rahoja navodi da ne učestvuje na Samitu u Sofiji“, piše madridski list, dodajući da Rahoj neće da se fotografiše sa Tačijem ni zbog njegove kontroverzne, kriminalne biografije.

Odlično obavešteni izvori ‘El paisa’ dodaju i da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk već započeo ‘specijalnu misiju’ ubeđivanja Rahoja da promeni mišljenje, jer je ‘važno održavati bliske veze sa balkanskim zemljama’. Istovremeno, organizatori skupa u Bugarskoj, koja trenutno predsedava EU, razmatraju kako da odobrovolje španskog premijera, pa predlažu i da u Sofiji ne bude vidno istaknuta zastava lažne države Kosovo zajedno sa zastavama ostalih zemljama. Međutim, Španiji to nije dovoljno, već Madrid insistira da predstavnici lažne države Kosovo uopšte ne budu prisutni.

Komentarišući odluku Rahoja, šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručuje da je Španija više puta pokazala da je istinski prijatelj.

– Svaka čast premijeru Rahoju! Tako se brane principi! Španija je više puta pokazala da je na strani Srbije. Nije priznala lažnu državu Kosovo i mi smo tu podršku uvek umeli da cenimo. Ovo je još jedan pokazatelj da naša diplomatska borba za Kosovo ima smisla i daje rezultate. Nastavićemo da se borimo za našu južnu pokrajinu svim diplomatskim sredstvima – podvlači Dačić.

Važan španski stav

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je španski stav izuzetno značajan jer se oslanja na Lisabonski ugovor, na kojem počiva Evropska unija.

– Po članu 49 tog ugovora, samo suverene države mogu da budu članice EU, odnosno kandidati za članstvo. Zbog španskog stava, EU nije potpisala SSP sa Kosovom, već je to učinila Evropska komisija kao tehničko telo. Zbog toga je u strategiji EU lažna država Kosovo prikazana zasebno, uz navode da će pregovori o članstvu početi onda kada se steknu uslovi. Sve ovo je veoma važno i dokaz da Madrid svoje stavove brani principijelno i dosledno. Kosovo za Španiju nije država i ne može učestvovati na samitu EU – zaključuje Milivojević.

Madrid: Kosovo nije država i tačka!

Kako smo pisali krajem januara, Kraljevina Španija je u dopisu EU naglasila da je Kosovo neotuđivi deo Srbije i ni po koju cenu neće dozvoliti lažnoj šiptarskoj državi da uđe u Evropsku uniju!
Zvanični Madrid je Briselu dostavio nezvanični dokument (tzv. ‘non pejper’) u kom se odlučno ističe da se Kosovo „nikako ne može smatrati državom“. Ovo pismo iz Madrida je poslato nedelju dana pre planiranog usvajanja Strategije proširenja EU, u kojoj Brisel tretira Kosovo kao zasebnu državu, čemu se Španija nedvosmisleno suprotstavila.

(Informer.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Pidza says:

  Spanska vlada nece ici ali zato ce srpska sigurno ici

  • Nebeska Srbija says:

   Oni idu samo formalno da bi nas zamajavali,inace je sve vec dogovoreno..a si spanija bi priznala nego ne sme zbog katalonije.

  • Velika Metla says:

   Pidza,nije to srbska vlast nego vlast Srbije! Razlika drastična!

 2. Velika Metla says:

  Mnogi će reći da Španija podržava Srbiju povodom pokrajine Kosova i Metohije,što je i tačno! Takođe,mnogi kažu da je Španija bombardovala Srbiju,što je i polovično tačno,jer nije cela Španija nego vlast njena,koja je podržala,u to vreme,sekretara naci-nato zlikovaca Havijer Solanu! I nije pošteno zbgo nekoliko izdajnika španskog naroda ceo narod svrstavati u izdajnike i neprijatelje Srbije! Naravno da je španskom predsedniku cilj i interes da podržava Srbiju,ali mu svakako nije interes,barem lični ne,da naziva šiptara zlikovca i teroristu Tačija kriminalcem! To nije morao izgovoriti,ali je ipak izgovorio i hvala mu zbog toga! Predsednik je mogao dati izjavu i bez opisivanja šiptarskog teroriste,u slučaju da je mislio samo na svoju korist,ili korist države Španije,ali nije mislio samo na korist svoje države,nego i Srbije!

 3. Sasulja says:

  Nije Rahoj prijatelj Srbije,luda srpska zvanicna politiko,kad cete doci do pameti,danas su samo interesi u pitanju.Zna Rahoj sta ga ceka ako prizna Kosovo a "demokratski" zapad polako dolazi u situaciju,gde se njihovi inetresi razilaze,kvrz,sta cemo sad?Spanija nije crna gora pa da se sa njom dirigira kao na tastaturi.Za Kosovo je najveci problem zvanicna srpska vlada,zasto su uopste pristali da vode razgovore sa tacijem i haradinajem,kad su i sami evropski zastupnici pisali o njihovim zlocinima(Dik Marti).Kosovo nikada nece biti nezavisno ako mu sama srpska izdajnicka vlada to ne dozvoli,nijedna zemlja u Evropi osim albanije,rvacke i crne gore nije za nezavisno Kosovo,jer su "pritisnute" zapadnim "demokratama" da ga priznaju.Velika je greska sto se zuri za resenje Kosova od strane Beograda,jer i sam "demokratski" zapad shvata da se lako moze desiti da izvise i zato zure sa priznavanjem,nikad ne priznatoj drzavi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *